Znanost
9065 prikaza

Jezera doslovno bombardiraju ribama - iz aviona

Ribe
Screenshot
Mlade pastrve u jezera dolaze na naizgled šokantan način, ali stručnjaci tvrde da je to najmanje stresno za ribe

Američka savezna država Utah dom je čak pet nacionalnih parkova, te spektakularnoj prirodi koju nazivaju jednom od "posljednjih američkih divljina".

Pecanje je jedna od osnovnih razonoda kako lokalaca, tako i turista. Ono što je neobično jest način na koji šumari i rendžeri obogaćuju i obnavljaju riblji fond jezera i rijeka u državi.

Oni mlađ pastrva, veličine između 2.5 do osam centimetara bacaju u jezera iz aviona tj. točnije kanadera. Tvrde da procedura, iako je neobična, nije stresna za ribe i da ih 95 posto preživi pad.

Ribe se ne razmnožavaju dovoljno brzo kako bi zadovoljili potrebe i želje svih koji dolaze pecati kao i medvjeda i drugih životinja koji se ribom hrane.

Ovom se metodom "fila" preko 200 jezera u regiji do kojih je teško doći kopnom - obnova fonda se inače radi uz pomoć kamiona koji "kanistre" s vodom i ribama onda prazne u jezera ili čak male ribice puštaju kroz sustav kanala.

Do ovih se jezera godinama dolazilo na mulama i konjima, što je bio mukotrpan posao, a veliki postotak riba ne bi niti preživio putovanje.

Posla ima uvijek, jer postoji oko deset vrsta pastrva koje se puštaju u različito doba godine. Biolozi su u uzgajalištima zaduženi da se brinu za podmladak, a "prebacivanje" se organizira sa šumarima.

Proces koji je za svaku vrstu nekada trajao mjesecima s varirajućim rezultatima, sada iziskuje desetak dana posla i oko tri leta po danu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.