Top News
17276 prikaza

Žena i djeca koljača iz Kačanika se vraćaju na Kosovo

Lavdrim Muhaxheri
Screenshot Youtube
Islamska država poražena je na bojnom polju, ali ostaju njihovi neizbrisivi tragovi, kao i bivši borci koji se vraćaju kućama

Kosovo - najmlađa država u Europi, prva je zemlja koja je prihvatila prijedlog Donalda Trumpa i prihvatila svoje državljane koji su se borili ili živjeli na teritoriju pod kontrolom ISIL-a. Tajna operacija prijevoza odvijala se u rano jutro 20. travnja ove godine.  Charter avion koji je pod velom mraka sletio na prištinski aerodrom dovezao je 110 kosovskih građana koji su posljednjih mjeseci živjeli kao zarobljenici u kurdskim logorima na sjeveru Sirije, uz granicu s Turskom.

O njihovu povratku ništa nije znala ni njihova rodbina. Kako je izvijestio Deutsche Welle, a to im je potvrdio i Mensur Hoti, zbog slijetanja aviona prištinski je aerodrom bio nekoliko sati zatvoren za javnost. 

Islamska država Izbjeglice Life Vapaj balkanskih ISIL-ovaca: Spasite nas od Kurda!

Među 110 putnika bile su 32 žene, 74-ero djece i četiri muškarca. Sve su ih odmah prebacili u zatamnjene autobuse. Muškarce su odvezli u najstrože čuvani zatvor u Podujevo, a žene i djecu smjestili su u dolazni centar Vranidol zbog liječničkog i psihološkog pregleda.  Nakon toga djeci su, tijekom ljetnih mjeseci, organizirali igraonice i postupno ih vraćali u normalan život te ih pripremali za vrtić ili polazak u školu. S njima su intenzivno radili i još rade psiholozi.

Psihijatrica Valbona Tafilaj predvodi tim od 20 psihologa i psihijatara koji im pomažu da se uključe u svakodnevni život i pokušavaju zadobiti povjerenje povratnika. Kako kaže, svi su bili traumatizirani nakon dolaska: “Došli su iz ratnog područja, gdje su proživjeli ili svjedočili okrutnim zločinima i teškim bombardiranjima, gledali mrtve i ranjene.”

Međutim, uskoro bi se mogao organizirati i povratak i mnogih drugih članova obitelji zloglasnih ISIL-ovaca. Srpski tabloid Alo navodi da bi dvoje djece ubijenog Lavdrima Muhaxherija, poznatijeg kao Koljač iz Kačanika, najpoznatijeg terorista u redovima ISIL-a sa ovih prostora, i dalje nalaze u Siriji i da bi u nekom trenutku mogli završiti na Kosovu.

ISIL-ovi 'Beatlesi' Četvorka Top News Najgori od najgorih: 'Beatlesi' ISIL-a sjekli su glave strancima

To je otkrila novinarka Fatjona Mejdini, koja je u emisiji „Mišljenje“ ispričala kako se žena iz Tirane udala za Muhaxherija.

"Jedna osoba koja je ubijena bila je oženjena jednom ženom iz Tirane, a dogodilo se da žena iz Tirane zajedno sa dvoje dece posle 2014. godine odlazi u Siriju da bi ratovala zajedno sa suprugom. Njen suprug je ubijen nakon godinu dana provedenih na ratištu, a pošto su tamo išli kao obitelj, onda su podlegli pravilu da se udovice udaju i tako je ona udata za Lavdrima Muhaxherija i u tom braku rodilo se dvoje djece i trenutačno se žena iz Tirane zajedno sa dvoje Muhadžerijeve i dvoje djece koje dovela iz Tirane nalaze u Al-holu", otkrila je novinarka.

Podsjetimo, riječ je o džihadistu poznatom i pod nadimkom Abu Abdullah al-Kosovi, a vratio se u domovinu sredinom studenog 2016. godine. Dok je bio u Siriji predvodio je Balkansku brigadu unutar Islamske države. Njegovu smrt početkom prošlog mjeseca potvrdili su i članovi obitelji koji još uvijek žive u Kačaniku. 

Osim što je sudjelovao u izradi brojnih propagandnih materijala, prošle godine u javnost je izišla snimka Muhaxherija kako ubija zarobljenika RPG-om. Krajem 2014. godine ga je američki State Department proglasio svjetskim teroristom i raspisali su tjeralicu za njim.

Muhaxheri je rođen negdje u osamdesetima, a čak ni službe sigurnosti se ne slažu oko točnog datuma njegovog rođenja. Interpol tvrdi da je rođen negdje u ožujku 1989. godine, a Ujedinjeni narodi pišu da je rođen u prosincu iste te godine, a možda je rođen 1987. godine. Zna se da je rođen u Kačaniku, te da je godinama radio u KFOR-ovu kampu u Ferizaju.

Civili bježe iz Sirije Tvrdi Grubeša Top News Osuđeni ISIL-ovci po zatvorima na Balkanu vrbuju ljude

Tamo je bio zaposlen do 2010. godine kada je dobio promaknuće. Naime, poslan je u NATO-v kamp u Afganistanu zato što je bio odličan djelatnik. Dvije godine je ostao u Afganistanu da bi se vratio na Kosovo gdje je počeo pokazivati sve ekstremnije stavove. Krajem 2012. godine otišao je u Siriju gdje se pridružio Fronti pobjede (al-Nusra), lokalnoj filijali al-Qaide.

Nedugo nakon toga, pojavio se i na službenom obilježavanju ramazanskog bajrama u organizaciji islamske zajednice Kosova, da bi se vratio u Siriju 2013. godine gdje je nastavio djelovati u Fronti pobjede.

Prema neslužbenim informacijama, tamo je bio na čelu odreda sastavljenog većinom od Albanaca, a pretpostavlja se da ih je bilo petstotinjak. Iduće godine, 2014. dolazi do velikog raspada al-Qaide u Siriji i nastaje Islamska država pod vodstvom Abu Bakra Al-Baghdadija i Muhaxheri se pridružio novoformiranoj organizaciji.

Zbog iznimno brutalnog postupanja sa zarobljenicima dobio je nadimak Koljač iz Kačanika, a kako je spomenuto ranije u članku, prošle godine pojavila se snimka gdje ubija zarobljenika raketom. Snimljene su i fotografije gdje se vidi da zarobljeniku reže glavu, a u razgovoru za albanske  medije je potvrdio da je odrubio glavu zarobljeniku.

"Samo radim ono što su radili iz Oslobodilačke vojske Kosova u ratu protiv Srbije", rekao je Muhaxheri albanskim medijima.

Sigurnosne službe su ga optužile i da je stajao iza pokušaja napada na izraelsku nogometnu reprezentaciju tijekom gostovanja u Albaniji, ali taj napad je na vrijeme otkriven i spriječen.

 • Penzić 20:47 12.Studeni 2019.

  Ženu treba u zatvot i to u muški odjel ! Neka čisti "kubure" jer ona voli oružje !

 • Snowman 15:48 12.Studeni 2019.

  Macron je u pravu. U Uniju ni sada ni kasnije, nikada a Hrvati moraju zicu od Slovenaca na drugu stranu "preseliti".

 • Avatar Mado
  Mado 13:33 12.Studeni 2019.

  ... najgore od svega je to što će BiH bez ikakve kazne primiti žene i djecu poginulih terorista, primit će dakle buduće teroriste koji će opet zviždati žrtvama Pariza, kao što su već zviždali navijači BiH tijekom minute šutnje za ... prikaži još! Francuze. Hrvatska treba biti svjesna tko su joj susjedi i pod hitno kupiti ne samo avione nego kompletno naoružanje.