Top News
1851 prikaza

Našli su nasljednika za krvnika Bagdadija - ni CIA ga ne zna

Oružje u ISIL-u
Screenshot
Najopasnija teroristička organizacija pokušava održati barem privid stabilnosti

U danima nakon što su vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi i njegov nasljednik ubijeni u napadima na sjeveru Sirije, teroristička skupina je u četvrtak prekinula medijsku šutnju kako bi potvrdila njihove smrti, najavila novog vođu i upozorila Ameriku: "Ne budite zadovoljni."

U audio snimci koja je prenesena u aplikaciji Telegram Islamska država žalovala je zbog gubitka Al-Bagdadija koji je vodio organizaciju gotovo cijelo desetljeće, i njegovog glasnogovornika Abu Hasan al-Muhajira, koji je ubijen dan nakon al-Bagdadija i koji se smatrao potencijalnim nasljednikom.

Audiozapis je prva vijest Islamske države koja je potvrdila smrt njenog vođe, što je predsjednik Trump trijumfalno najavio u nedjelju kao ogroman udarac najstrašnijoj svjetskoj terorističkoj skupini.

Dužnosnici iz Pentagona rekli su da se al-Bagdadi raznio eksplozivnim prslukom, ubivši i dvoje djece, nakon što je u subotu zarobljen u slijepom tunelu tijekom američke vojne operacije u sjevernom sirijskom selu. al-Muhajir ubijen je u nedjelju u zračnom napadu negdje drugdje na sjeveru Sirije.

Borci ISIL-a i njihove obitelji prilikom predaje u gradu Bagouzu Eksperiment Top News ISIL-ovci u tajnosti vraćeni na Kosovo: Liječi ih 20 psihijatara

Smrt al-Bagdadija dogodila se osam mjeseci nakon što su snage u Siriji zauzele posljednje ostatke teritorija koje je nekad držala Islamska država.

U saopćenju Islamske države kaže se da je Al Bagdadija naslijedio Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurayshi

Gotovo se ništa ne zna o al-Qurayshiju, uključujući njegovo pravo ime, a protuteroristički analitičari u četvrtak su pokušavali otkriti tko bi se mogao kriti iza tog pseudonima

"Nitko - a mislim da vjerojatno nitko izvan vrlo malog kruga unutar ISIS-a - nema pojma tko je njihov novi vođa Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi", kaže Paul Cruickshank, urednik CTC Sentinel u Centru za borbu protiv terorizma. "Grupa još uvijek nije objavila značajne biografske detalje koji bi mogli omogućiti analitičarima da utvrde njegov identitet."

Daniele Raineri, novinar i analitičar koji više od desetljeća proučava strukturu vodstva Islamske države, rekao je da čelnici ISIS-a često stječu nov ratno ime imenovanjem na novu funkciju, što znači da je al-Qurayshi možda imao posve drugačije ime prošli tjedan.

Naziv al-Qurayshi na kraju njegovog imena ukazuje na to da je prikazan kao potomak plemena Kurejšija proroka Muhameda, roda koje Islamska država smatra preduvjetom da postane halifa ili vladar muslimana.

Civili bježe iz Sirije Tvrdi Grubeša Top News Osuđeni ISIL-ovci po zatvorima na Balkanu vrbuju ljude

Njegova upotreba ukazuje da Islamska država i dalje sebe vidi kalifatom - čak i ako nema gotovo nikakvu teritoriju.

„To pokazuje da je svijet spreman proglasiti Islamsku državu mrtvom, temeljno vodstvo grupe i dalje vjeruje da može djelovati isto kao i prošlost“, rekao je Colin P. Clarke, stariji suradnik u Soufan centru, istraživačkoj organizaciji u New Yorku.

"Prijedlog je da se ništa ne promijeni, i dalje treba postojati odanost rukovodstvu, a podružnice i franšize trebaju nastaviti tražiti od Al-Qurayshija kao upute za djelovanje", rekao je.

Snimka upozorava SAD da se ne vesele zbog smrti Al-Bagdadija jer je već imenovan novi čelnik spreman preuzeti upravljanje terorističkom organizacijom.

Devorah Margolin, starija znanstvena novakinja na programu ekstremizma na Sveučilištu George Washington, izjavila je da je činjenicu shura ili upravni odbor odabrao novi vođa „pokazuje da je birokracija ISIS još uvijek na snazi. Ne smijemo ih potcijeniti. "

Dužnosnici za suzbijanje terorizma rekli su da očekuju u narednim tjednima niz videa kojima se obećava vjernost pripadnika ISIL-a u Afganistanu, Sinaju, Filipinima i drugim udaljenim žarišnim mjestima pobunjenika.

"Nakon ovoga možda će uslijediti poruka novog vođe", rekla je Laith Alkouri iz tvrtke za savjetovanje o poslovnom riziku Flashpoint Global Partners, koja nadzire internetske poruke grupe. "Naslijedio je teret vođenja grupe i mora održati nastup kako bi održao moral pripadnika."

Pored novog vođe, Islamska država u priopćenju je proglasila i novog glasnogovornika, identificiranog kao Abu Hamza al-Qurayshi, ponovo koristeći ime koje upućuje na porijeklo iz poslanikovog plemena i postavljajući drugog potencijalnog nasljednika.

"Ta su imena najčešće generička i lako pamtljiva", rekao je jedan analitičar. "Ovaj trik namjerno obmanjuje moguće veze s ljudima koje poznajemo."

Globalna prisutnost Islamske države (IS) 2018. se i dalje širila putem mreža i podružnica, objavio je američki State Department u svom godišnjem izvješću o  terorizmu, iako je vlada predsjednika Donalda Trumpa proglasila pobjedu nad tom ekstremističkom skupinom u Siriji i Iraku, prenijela je Hina.

Abu Bakr al Baghdadi Gotova priča Top News Prijatelji i susjedi otkrili sve o životu najtraženijeg krvnika

Iran je i dalje najveći državni sponzor terorizma, stoji u izvješću. Teheran daje gotovo milijardu dolara godišnje za podršku svojim saveznicima u regiji, usprkos tome što je Washington znatno pojačao sankcije Iranu. 

Prošle godine je zabilježen i napredak terorističkih taktika i korištene tehnologije, a nove prijetnje stvorio je povratak boraca Islamske države u zemlje iz kojih su došli, upozorava State Department. 

"Iako je Islamska država izgubila skoro cijeli svoj teritorij, ta je skupina pokazala sposobnost adaptacije, posebice u poticanju ili usmjeravanju pobornika putem interneta", rekao je Nathan Sales, američki koordinator za borbu protiv terorizma čiji ured priprema godišnje izvješće za Kongres. Sales je upozorio kako su džihadisti otišli i u treće države. 

Islamska država svoj je "kalifat" proglasila 2014., nakon što je osvojila velike dijelove Sirije i Iraka. Svoju je neslužbenu prijestolnicu imala u sirijskom gradu Raki, koristeći ju za bazu u kojoj je planirala napade u Europi. 

Skupina je 2017. izgubila kontrolu nad iračkim Mosulom i Rakom, a nedugo potom izgubila je većinu svog teritorija. SAD je objavio kako je krajem prošlog mjeseca ubijen vođa skupine Abu Bakr al-Bagdadi, a skupina je to potvrdila i proglasila njegovog nasljednika - Abu Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija o kome se puno ne zna. 

Svjetski čelnici pozdravili su al-Bagdadijevu smrt, no stručnjaci za sigurnost upozorili su da Islamska država i dalje ostaje prijetnja. 

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak na Twitteru da "točno zna" tko je novi šef Islamske države, prenosi AFP.

"IS ima novog šefa. Mi znamo točno tko je on."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.