Top News
3095 prikaza

Vučić se nikad neće riješiti Šešelja jer mu treba

Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Mijenjaju se stranke, mijenjaju se vremena, ali Vojislav Šešelj i dalje ostaje najkorisniji političar u Srbiji

Od svih osuđenih ratnih zločinaca, najveću promociju u Srbiji ima Vojislav Šešelj koji i dalje sjedi u Skupštini iako je prije sedam mjeseci pravomoćno osuđen u Haagu na kaznu zatvora od 10 godina zbog progona i poticanja na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine. Haaški osuđenici se u posljednje dvije godine sve češće pojavljuju u javnosti. Tako je Veselin Šljivančanin držao govore na tribini SNS-a u Beškoj, Vladimir Lazarević bio predavač na Vojnoj akademiji, Nebojša Pavković izdao ratni dnevnik uz pomoć srpskog ministarstva obrane, a Ratko Mladić se uključio uživo na televiziju s nacionalnom frekvencijom. Ipak, prava personifikacija pokušaja relativizacije ratnih zločina je zastupnik Šešelj.

Lider Radikala skupštinsku govornicu koristi kao pozornicu za svakodnevnu promociju ozloglašene politike devedesetih. Više od pola godine mu nije oduzet zastupnički mandat od pravomoćne osude u Haagu i jasno je da je Šešelj potreban vlastima u srpskom parlamentu gdje godinama reda uvrede i prijetnje. 

Aleksandar Vulin - srpski ministar obrane YU general Top News Vučićev dežurni mrzitelj opet promovira ratnog zločinca

Kao haaški osuđenik Šešelj je na najgore načine vrijeđao druge zastupnike, strane uzvanike, pa čak i ministre (Lončara, Zoranu Mihajlović, Ljajića), ali u taboru naprednjaka Aleksandra Vučića ostajali su manje-više nijemi. Ni jasan Zakon o izboru zastupnika gdje stoji da prestaje mandat svakom zastupniku pravomoćno osuđenom na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci nije dovoljan razlog da Šešelj napusti parlamentarni život Srbije. Predsjednik Administrativnog odbora i šef kluba zastupnika Aleksandar Martinović nekoliko puta je čak i ponovio da nema uvjeta za oduzimanje mandata vođi radikala.

U javnosti se mogu čuti tri tumačenja zakona na temelju kojih, navodno, Šešelj može ostati zastupnik. Prema jednom, on je izabran za zastupnika prije osude u Haagu. Drugo tumačenje kaže da je već odležao kaznu, a treće da svatko tko odsluži kaznu može se kandidirati na izborima jer postaje punopravni građanin.

Odvjetnik Božidar Prelević ističe, međutim, da Šešelj kao osuđeni ratni zločinac ne može biti zastupnik.

"Da je zakonodavac htio raditi razliku između osuđenih zločinaca i zločinaca koji su odležali kaznu, onda bi to stajalo u zakonu. Jednostavno, ni u jednom ozbiljnom parlamentu ratni zločinac ne bi mogao biti zastupnik. To je, ako hoćete, i etičko ili pitanje dostojanstva. Nažalost, kod nas ima puno pravnika čija je krilatica "more da bidne, ne mora da se smatra" ili da nužda zakon mijenja", naglašava Prelević i dodaje da je veći problem što Šešelj čini nedostojnim cijeli parlament koji njega smatra dostojnim. 

Hotel Dubravka Baška Voda Nekretnine Top News Zatvor u Mitrovici traži natrag hotel u Makarskoj

Politolog Cvijetin Milivojević kaže da je lider radikala potreban vlastima kao kisik.

"Dvije trećine birača koji su glasali za Srpsku naprednu stranku su izvorni glasači Šešeljeve Srpske radikalne stranke i SPS-a iz vremena Slobodana Miloševića. Riječ je onima koji su glasali vjerujući da je aktualna vlast jamac ostanka Kosova u sastavu Srbije. Zbog toga naprednjaci ne žele ulaziti u sukob sa Šešeljem kao izvorom svojih glasača", objašnjava Milivojević.

Kako kaže, ne treba zaboraviti ni da se Šešelj još devedesetih dokazao kao konstruktivna opozicija ili omiljeni opozicijski političar.

"Uvijek je dobro kad ste na vlasti imati rezervnu štaku ili obrambeno oružje u redovima opozicije u borbi protiv prave opozicije. Sam Šešelj je u Haagu napominjao da mu se sudi za huškanje, a ne po zapovjednoj ili izvršnoj odgovornosti i postavio pitanje zašto se onda ne sudi i njegovim suradnicima. Ispada da je lider radikala odležao za svu ratnu retoriku i radikala i socijalista", smatra Milivojević.

Srpski MiG "Letjelice" Top News Vučićeva 'bruka': Hvali se raspadnutim avionima

Analitičar Boban Stojanović vidi dva razloga zašto SNS trpi vođu radikala: "Jedan je da dobar dio glasačkog tijela SNS-a voli slušati Šešelja i to kad priča o devedesetim i ratnim zločinima i zločincima. S druge strane, takav Šešelj je argument i u odnosu prema EU jer 'ako oni nisu na vlasti, vratit će se radikali'. Također, Šešelj je pogodan i kada treba izazvati incident u regiji, ali i u unutrašnjoj politici. On se često ponaša kao da je dio vladajuće koalicije, ali kad napravi incident, onda se vlast pretvara da je on opozicija".

Milivojević naglašava da je Šešelj ozbiljan političar iako se pretvara kao da je nekom reality showu ili klaun. "On je svjestan da taj val podrške može lako vratiti sa SNS-a na SRS. Zbog toga svjesno napada koalicijske partnere naprednjaka i koristi pruženu priliku da se promovira u režimskim medijima. Dok god je Šešelj negdje oko izbornog praga, bit će pogodan naprednjacima, ali postavlja se pitanje što će biti kada vlast iziđe u javnost sa svojim planom za Kosovo", pita se Milivojević.

Redatelj Kokan Mladenović ističe da se danas po Beogradu mogu kupiti promotivni materijali s likom Ratka Mladića što, kako kaže, nije ništa manje skandalozno od njegova uključenja na televiziju s nacionalnom koncesijom. Nismo uradili ništa kako bismo rane zločince, ljude osuđene za genocid što je najstrašnije djelo koje možete počiniti nekom narodu, prestali doživljavati kao zvijezde realityja, ispričao je Mladenović za N1.

(BLIC)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • uskook 17:01 20.Studeni 2018.

    VUČIĆ=ŠEŠELJ=VULIN...