Top News
6388 prikaza

Vučićev dežurni mrzitelj opet promovira ratnog zločinca

Aleksandar Vulin - srpski ministar obrane
Srđan Ilić/PIXSELL
Osuđen za ratni zločin, trenutačno na izdržavanju kazne, a opet ima svoju platformu

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin nastavio je promovirati ratne zločince pa je nakon prošlogodišnjeg predavanja generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji, na ovogodišnjem Sajmu knjiga na službenom štandu ministarstva obrane predstavljen ratni dnevnik generala Nebojše Pavkovića, piše Blic.

Haaški osuđenik koji u Finskoj služi kaznu od 22 godine zatvora za zločine protiv čovječnosti napisao je četiri toma dnevnika pod nazivom "Treća armija sedamdeset i osam dana u zagrljaju Milosrdnog anđela". Knjigu je izdao medijski centar "Odbrana" specijalizirana vojna ustanova u okviru srpskog ministarstva obrane. Tijekom promocije Pavkovićev dnevnik veličali su, između ostalog, kao doprinos očuvanja znanja o primijenjenoj ratnoj vještini koja je pomogla da se 1999. godine obrani Srbija i maksimalno sačuvaju resursi u gotovo nemogućim uvjetima. Inače, ovo je za kratko vrijem već druga Vulinova rehabilitacija nakon što je prije godinu dana na njegov prijedlog još jedan haaški osuđenik, general Vladimir Lazarević, držao predavanje budućim časnicima na Vojnoj akademiji.

Ravnatelj Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je, najblaže rečeno, krajnje neprimjereno da Ministarstvo obrane promovira knjigu osuđenog ratnog zločinca.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić Frau Merkel Top News Drži Vučića u šaci: Mutti odlučuje o sudbini Srbije

"Na ovaj način pokazujemo da nismo spremni težiti pomirenju u regiji i suočavanju s prošlosti. Ovo je dokaz da nismo raskrstili s ratnim devedesetim niti smo spremni priznati naše ratne zločine, a istovremeno inzistiramo da drugi to čine. Kad veličamo svoje ratne zločince, onda se ne trebamo ljutiti kada drugi u okruženju to rade", naglašava Popov i dodaje da umjesto bavljenja onim što je ključno za ulazak u EU, a to su unutarnje reforme, vladavina prava i medijske slobode, Srbija radi sve suprotno i vraća se u prošlost.

Književnik Filip David ističe da je sramotno za državu davati veliku satisfakciju haaškim osuđenicima. "To je pokazatelj da je opća atmosfera u društvu loša. Ne možemo naprijed putem reformi i EU kad se aveti prošlosti stalno vraćaju. Pored materijalne puno je gora moralna bijeda u koju smo upali i zbog koje tapkamo u mjestu", kazao je David za Blic.

Iz srpskog ministarstva obrane su Blicu odgovorili da je pravo pitanje zašto se 19 godina čekalo na istinu o otporu NATO agresiji: "Podsjećamo da je general Pavković, kao i ostali časnici Vojske Jugoslavije, osuđen po zapovjednoj odgovornosti i da ima pravo iznijeti svoje viđenje povijesnih događaja u kojima je sudjelovao".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Maja.M 06:50 25.Listopad 2018.

    Njega ni u Srbiji ne uzimaju za ozbiljno taj i nezna sta prica,a Kad-kad poprica i sam sa sobom