Top News
3168 prikaza

Ukinula je kanibalizam, a Weah želi na njeno mjesto

1/6
Pinterest
Predsjednici Ellen Johnson Sirleaf završava mandat, a nasljednik bi mogao biti bivši nogometni as George Weah

Bivši najbolji nogometaš svijeta mogao bi postati predsjednik Liberije. George Weah, 51-godišnji bivši igrač Monaca, pa Paris Saint Germainea, Milana, Chelsea i Manchester Citya, jedan je od 20 kandidata čije će ime danas zaokružiti dio od ukupno oko dva milijuna glasača. Ovo je već drugi put da Weah izlazi na izbore.

 | Author: Pinterest Pinterest

Prvi put okušao se 2005. godine ali ga je tad pobijedila još uvijek aktualna predsjednica, 78-godišnja Johnson Sirleaf koja se, nakon dva uzastopna mandata više nema pravo kandidirati. 

Mnogi Liberijci žale za njom jer je pod njezinom vlašću učetverostručen BDP. U zemlji je, nakon dugotrajnog i krvavog građanskog rata zavladao mir, a posljednja loša vijest iz ove siromašne zemlje s oko četiri i pol milijuna ljudi, bila je ona o epidemiji ebole prije tri godine. 

Prva afrička republika

Liberija je prva republika na afričkom kontinentu, a osnovali su ju sredinom 20-ih godina 19. stoljeća robovi koje američka ratna mornarica vraćala u Afriku, nakon što je predsjednik Monroe naredio suzbijanje trgovine ljudima. Današnju Liberiju tada su zvali "Obala papra" ili "Žitna obala", a prvih 88 crnaca koji su stigli na kopno otkupili su zemlju od domorodaca dajući im u zamjenu šest pušaka, dvije bačve duhana, sanduk baruta za topove, sapune, rum i nešto jedaćeg pribora.

Kaučukovac i željezo

Tek 1860. godine SAD je priznao nezavisnost Liberije i od tad je postala samostalna država čiji su stanovnici živjeli u nezamislivoj bijedi. Prve tvorničke hale pokrenula je 20-ih godina prošlog stoljeća američka tvornica automobilskih guma 'Firestone', a brodovlasnici iz cijelog svijeta registrirali su svoje flote u toj zemlji jer su brodovi imali veću slobodu kretanja, naročito oko američkog i europskog kontinenta. Osim toga, djelomični napredak donijelo je iskapanje željezne rudače 60-ih godina prošlog stoljeća.

 | Author:

Nakon Drugog svjetskog rata, na čelu Liberije je rastrošni predsjednik William Tubman koji se ponaša poput tipičnog rastrošnog diktatora, a nakon njegove smrti, nasljednik mu je William Tolbert Jr. Zamjeralo mu se da protežira američko-liberijske obitelji, kakvoj je i sam pripadao i koje su dominirale zemljom od proglašenja nezavisnosti, na račun ostatka stanovništva koje je pripadalo različitim etničkim skupinama. Iako je provodio jaku pro-zapadnu politiku, ipak je otvorio zemlju prema tadašnjem Sovjetskom Savezu, Kini, Kubi i mnogim zemljama bivšeg Istočnog bloka, no pad cijene kaučukovca stvorio je preduvjete za ekonomsku propast. 

Odsjekli mu glavu

Nije trebalo dugo čekati na nemire. Godine 1980. godine u vojnom puču Tolbert je svrgnut  s vlasti odsijecanjem glave, ubijena je cijela njegova obitelj, kao i brojni njihovi pristaše

Na vlast je došao Samuel Kanyon Doe, pripadnik plemena Krahn iz unutrašnjosti zemlje. Vladao je 10 godina, uveo demokraciju i prvi put na izborima 1985. godine postavljen je višepartijski sustav. Svejedno, izbori su izazvali krvave sukobe i politička ubojstva samo kako bi Doe ponovno osvojio glasove. Njegova vladavina trajala je do 1990. godine kad počinje najkrvavije razdoblje liberijske povijesti.

 | Author:

Jedna od bizarnijih ličnosti na ratničkoj sceni je Joshua Milton Blahyi, poznatiji pod ratnim imenom 'General Butt Naked' - u prijevodu General Gologuzi. Nadimak je dobio jer je, prema vjerovanju njegovog plemena Sarpo, sa svojim jedinicama u borbe išao sasvim gol, a vojnici su na sebi imali samo čizme i oružje. Iako je prihvatio kršćanstvo, kombinirao ga je s plemenskim vjerovanjima, zbog kojih je, kako je i samo govorio - prinosio bogu žrtvu.

Dječacima vadio srca

To bi nerijetko bili dječaci, kojima bi izvadio srce, raskomadao ga i poslužio svojim suborcima kao obrok. General Gologuzi bio je duhovni savjetnik predsjednika Doea, a nakon što je pobio tisuće nedužne djece, postao propovjednik i posvetio se bezgrešnom životu. I sam je priznao da je kanibalizam iza njega, da je to radio zbog ratnih okolnosti i da je danas svećenik koji propovijeda mir.

 | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

No, početkom 90-ih, Doeov bivši saveznik Charles Taylor iz susjedne Obale Bjelokosti ulazi sa svojim gerilcima u Liberiju i počinje doslovno kanibalski građanski rat. Ovaj bivši američki student s Bentley Collegea u Massachusettsu, osnovao je 1989. godine Liberijsku nacionalnu patriotsku frontu i s njom krenuo u rat protiv Doea, koji je trajao sedam godina. Na vlast je došao 1997. godine i zaveo strahovladu.

                                  NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.