Top News
4614 prikaza

U luksuzu dvorca Kulmer samuje i sniva odmazdu

1/4
Marko Lukunic/PIXSELL
Čovjek koji je optužen za najveću pljačku u Hrvatskoj živi u svom paralelnom svijetu. Expressov ekspertni tim razotkriva Todorićeve najveće tajne

Ne, on se uopće ne uzbuđuje zbog te optužnice. Štoviše, uopće je ne prihvaća i uvjeren je da će sve lako pobiti na sudu iako ne želi niti odvjetnika i uvjeren je da može sam sebe najbolje zastupati. On ne želi razgovarati previše niti o sadržaju toga što mu se stavlja na teret nego je usmjeren na dokazivanje kako mu je Agrokor otet. On je u tom svom svijetu, udaljen od stvarnosti, kaže nam sugovornik o ponašanju Ivice Todorića nakon što je protiv njega podignuta najveća optužnica u Hrvatskoj povijesti. Želi podići još niz kaznenih prijava protiv Andreja Plenkovića.
Ivicu Todorića i posredno 14 menadžera u Agrokoru se tereti da su oštetili kroz godine Agrokor za 1,24 milijarde kuna, a od toga se za više od 920 milijuna kuna okoristio direktno Todorić, a ostatkom nizozemski Agrokor, koji je inače bio pod njegovom direktnom kontrolom. 

Hoće li uopće doživjeti pravomoćnu presudu?

Skoro tri godine je trebalo za ovu optužnicu i Državno odvjetništvo je potrošilo 11,5 milijuna kuna, ali to je tek početak. Gazda Todorić ulazi u 70. godinu života, pa ako sve potraje kao u sličnim slučajevima, neki smatraju da je pitanje hoće li uopće i doživjeti pravomoćnu presudu. Bilo osuđujuću ili oslobađajuću. Ovako kompleksan postupak bi zaista mogao trajati i više od 10 godina, a odvjetnik jedne od optuženih, Piroške Canjuge, uvjeren je da bi mogao i znatno dulje. Sve će to zavisiti i o tome koliko će odvjetnici odugovlačiti s procesnim radnjama, a tu zaista ima prostora. Samo do potvrđivanja ove optužnice na sudu bi moglo proći godina ili godina i pol ako se žale na nezakonitost dokaza, a o tome treba odlučiti pretrpani Vrhovni sud. 
A zatim sve obrane svih optuženika uprijet će sve napore da na optužnom vijeću sruše knjigovodstveno-financijsko vještačenje. Ako u tome uspiju i ishode novo vještačenje kod, kako kažu, neutralnog vještaka, to bi moglo potrajati tri godine i koštati 10 milijuna eura. Znači, istraga bi se vratila na početak i trajala još tri godine. A gdje je onda postupak, pa prvostupanjska pa tek pravomoćna presuda.
Naime, branitelji tvrde kako su vještaci svoj nalaz dali metodom uzoraka, a da nisu proveli ozbiljno cjelokupno vještačenje poslovanja. A tvrde i da su vještaci iz revizorske kuće KPMG bili u sukobu interesa jer su radili i ranije za Todorića, a i za izvanrednu upravu. Županijsko državno odvjetništvo je samo priopćilo da su radili s poljskim KPMG-om, ali nisu otkrili imena vještaka. Ono što je poznato da je na vještačenju radio turski stručnjak Ismet Kamal. 

 | Author: Marko Lukunic/PIXSELL Marko Lukunic/PIXSELL


Ali ako i ne uspiju srušiti vještačenje i razvući proces, opet im ostaje niz proceduralnih zakučica za odugovlačenje. Podsjetimo da je do nepravomoćne presude u aferi Spice trebalo skoro šest godina, a da šest godina od uhićenja Milana Bandića u aferi Agram još nema presude. Sedam godina traje postupak bez presude i protiv Nadana Vidoševića. Da ne spominjemo Ivu Sanadera, koji je na kraju ipak završio u zatvoru nakon skoro 10 godina tek u jednom slučaju.
A sve su to u odnosu na Agrokor jednostavniji slučajevi. Jer posljednjom optužnicom je obuhvaćeno 10 godina poslovanja koncerna koji je prije toga bio nedodirljiv i kroz vrijeme je razvio izuzetno zamršene sheme poslovanja s prijebojima, cesijama, knjiženjem, pozajmicama, mjenicama... I u svemu je glavni okrivljeni Todorić, a ostalih 14 optuženih je već ranije tvrdilo da je sve radilo po njegovu nalogu. Ukratko, bez Ivice Todorića se raspada cijela optužnica i protiv ostalih. Svjedoči to i izjava Ante Nobila, koji brani Pirošku Canjugu, koja je suoptužena.
- Ne stavlja joj se na teret nikakva kaznena radnja nego samo da je bila članica uprave, a uprava je odobravala financijska izvješća. Ona je od pet godina četiri godine bila odsutna zbog čuvanja trudnoće i porodiljnog, a u istrazi je utvrđeno da se uprava nije sastajala i odobravala financijska izvješća - navodi Nobilo.

Blokirani su mu računi, ali dvorac ne želi napustiti

 Gazda Todorić tvrdi da mu je sve to smješteno i da je on mogao poslovati bez problema, a i neki koji su na njegovoj strani nam kažu da niti jedna tvrtka ne bi preživjela tako ozbiljno vještačenje u kojem se žele naći optužbe za kaznena djela. Todorić i dalje tvrdi da je to sve njegov novac te da nije ništa izvlačio nego ulagao u zemlju iako je jasno da je imao sustav u kojem je mogao raditi što želi i pritiskati i dobavljače i medije kako je želio zbog nedodirljive pozicije sve ove godine. Njemu su i dalje blokirani svi računi, ali i dalje živi u Kulmerovim dvorima na obroncima Medvednice. Ne želi se preseliti u manji stan iako je dvorac teško održavati i plaćati. Kako su mu računi blokirani, za pretpostaviti je da mu pomažu ili djeca ili tajanstveni prijatelji koji su mu financirali i skoro godinu dana boravka u Londonu prije nego što je izručen u Hrvatsku. Dvorac u kojem su se nekad održavali privatni partiji sad je tih. Nekad se nitko nije ni približavao, a kako se nalazi u slijepoj ulici nedaleko od popularnog polazišta planinara u Šestinama, u toj ulici se nekad nije moglo ni parkirati. Dobili bi upozorenje od zaštitara i posluge. Sad je ulica vikendom ispunjena automobilima, a samo masivna metalna vrata i tek pokoje svjetlo na prozorima podsjećaju da je nekad najmoćniji čovjek Hrvatske još tamo. Ali je prilično usamljen.

Gospoda Glembajevi Glembajevi Kultura Jesu li naši skorojevići samo oni poput Ivice Todorića?

Do prije sloma Agrokora u dvorcu je živjela cijela dinastija. Sin Ante s tadašnjom suprugom Martinom i djecom, kći Iva s tadašnjim suprugom i suoptuženikom Hrvojem Balentom, te sin Ivan sa suprugom. Sve je bilo puno posluge, a nisu morali ići ni u kupnju. Kako otkrivaju detalji optužnice, sve njihove troškove plaćao je Agrokor. Od same kupnje dvorca pa do njegova uređenja, ali što je banalno, čak i do špeceraja. Bilo je dovoljno podići telefon i sve je stizalo. A ako je negdje trebalo dalje skočiti, tu je bio privatni helikopter. 
Sad je osim Ivice i supruge Vesne u jednoj kući unutar kompleksa još kći Iva, koja nije optužena. Razvela se od Balenta i vratila svoje djevojačko prezime. Sa supružnicima je još i dugovječni “djed” Todorić: Ante. On ima 95 godina, a za njega, koji je počeo uspjeh dinastije, je Ivica vezan. Ali i sin Ante doživio je bračni brodolom i razveo se. On je i dalje u Londonu, bavi se konzultantskim poslovima, navodno oko nekretnina. Mlađi sin Ivan oženjen u braku je s manekenkom Milicom Mihajlović i dobio je drugo dijete. Niti on više nije u dvorcu nego je u Zürichu. Putuje na relaciji Beograd - Zagreb - Zürich, a Instagram njegove supruge otkriva da su i ovo ljeto uživali na obali. Nije baš jasno čime se bavi ako je istinita tvrdnja da više nije u turističkoj tvrtki Karisma hotels. 
Ivica Todorić i supruga Vesna su ipak promijenili navike. Nema više posluge, pa se supruga Vesna sama spušta na tržnicu na Britancu po špeceraj. On medije izbjegava u širokom luku. 

Imao je 70.000 kuna plaće, a obitelj terete da se okoristila za 920 milijuna kuna 

A do samo prije tri i pol godine sve je izgledalo drugačije. Istražitelji stavljaju na teret da se od 2006. obitelj Todorić na čelu s Ivicom okoristila za više od 920 milijuna kuna. U to ne ulaze njihove plaće. Članovi uprave su imali 50-ak tisuća kuna mjesečno, a Todorić kao predsjednik uprave oko 70.000 kuna.
Ali nisu to morali trošiti. Kako je navedeno u vještačenju, kad se pogledaju mjesečni iznosi koji su stizali od Agrokora za pokrivanje troškova, dnevni prosjek je oko 73.000 kuna koje je obitelj dodatno trošila. Glavna točka optužnice je da su svi optuženi po nalogu Todorića frizirali financijska izvješća i ako je u devet godina Agrokor trebao prikazati akumulirani gubitak od 5,7 milijardi, kroz godine je prikazivana dobit. A onda je dividenda isplaćivana Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki kao vlasniku. Zanimljivo da Todorić na tu, kako tvrde istražitelji, lažno prikazanu dobit, uopće nije plaćao tadašnjih 20 posto poreza.
- Treba napomenuti da unatoč prikazanoj dobiti, Agrokor d.d. stvarno nije plaćao porez na dobit, zbog prenesenih poreznih gubitaka, uslijed pripajanja trgovačkih društava s gubicima - utvrdilo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.
Istovremeno je samom Ivici Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki od dobiti u razdoblju 2005. zaključno s 2014. godinom isplaćeno 627 milijuna kuna od dobiti Agrokora.

Kulmerovi dvori Ogromna lova Ekonomix Kako je Gazda zamračio milijune preko Švicarske

To je, naravno, tek pola iznosa za koji se tereti, a tu je uključeno i svih 14 suoptuženih. Najzanimljiviji je dio plasiranje novca u švicarski Agrokor, koji je imao sjedište u Zugu, koji su navodno trebali poslužiti za nabavu robe, ali su ustvari služili, kažu istražitelji, kao privatni račun obitelji. S njega su se pokrivali troškovi po karticama, kupovine u skupim modnim dućanima, troškovi ljetovanja, jahte, vile u Medveji, safarija, kupovine cipela, ali i već spomenutog špeceraja. Ukupno još 109,48 milijuna kuna. U priopćenju odvjetništva nije detaljiziran trošak koji je prikazan kao rashod za pripremu inicijalne javne ponude dionica.

I s njega su plaćani privatni troškovi, a na kraju je sve prebačeno na Agrokor netom prije sloma jer je Todorić imao takav ugovor. Kao što smo već spomenuli, niti Kulmerove dvore nije kupio Todorić nego je u biti na kraju trošak snosio Agrokor. I tu je postojala složena shema sa zalogom dionica, ali se svodi na to da je Agrokor kupio Kulmerove dvore, a zatim ih je otkupio kreditom Todorić. Ali 128 milijuna kuna kredita nije on otplatio nego Agrokor. I na kraju, tu je još 383 milijuna kuna koje je Agrokor posudio svom Gazdi, a nije nikad vratio. Todorić je trebao otkupiti dionice tvrtke od EBRD-a i za to je uzeo pozajmicu od Agrokora od 100 milijuna eura i kreditno se zadužio, a dio je vraćao Agrokor. Pred sam slom, 10 dana prije nego što će Todorić prepustiti državi Agrokor, dug od 383 milijuna kuna koji je preostao je izbrisan, pa istražitelji smatraju da je time koncern oštećen. 
I tu je još jedan detalj koji se ne spominje u priopćenju o optužnici, čiji spis ima skoro 83.000 stranica. 
Radi se o ugovorima koje su Ivica  i sin Ante, ali i Antin kum Ivan Crnjac, potpisali  deset dana prije odlaska iz uprave. Osigurali su da odvjetnike, u slučaju da budu gonjeni, ne moraju plaćati  iz svojega džepa. U ugovorima stoji da će u slučaju tužbi protiv trojca svu eventualnu štetu platiti Agrokor.

Ivica Todorić Projekt Herkul Ekonomix Jedan sastanak iz 2006. mogao je spastiti Todorića i Agrokor
Također im tvrtka u kojoj su radili mora plaćati odvjetnike, vještačenja, sudske troškove, ukratko - sve što je potrebno. Izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom pokrenula je poništenje tih ugovora na Trgovačkom sudu, ali i taj detalj odaje da su znali što im se sprema. 
Kako je sve to bilo moguće, a da su svi šutjeli? Neki upućeni u sve kažu da se i niz nižih menadžera okoristio od Todorićeve želje da on bude prva i zadnja kontrola, a ne da ima normalne sustave kontrole u takvim tvrtkama. Ispunjavali su njegove želje, ali su imali i prostora da rade što žele. 
Agrokor je zaista funkcionirao više po privatnim, a manje po poslovnim principima. Todorić je uzimao koga je želio i ljude za koje je smatrao da su mu napravili neku uslugu ili je mogu napraviti. Najbolji primjer je nekadašnji guverner HNB-a, danas preminuli Željko Rohatinski, ili bivši ravnatelj policije Marijan Benko, bivši šef HUP-a Damir Kuštrak, današnji ustavni sudac a nekadašnji HDZ-ov ministar Davorin Mlakar. Tu su bili i zetovi, prijatelji djece, a i sadašnji ministar financija Zdravko Marić, koji je u Agrokor došao s mjesta zamjenika ministra financija Ivana Šukera. Krešimir Kuterovac je iz Agrokora došao na mjesto državnog tajnika za poljoprivredu, a nakon mandata se vratio u koncern. Zbog prijateljstva starijeg Ante Todorića i Mirka Galića, došao je i njegov sin Mislav u Agrokor. Danas je jedan od suoptuženih jer je bio u upravi, ali sad vodi pekarski div Mlinar. 

Tko je optužen uz Gazdu?

Danas su se Todorićevi ljudi od povjerenja koji su s njim suoptuženi uglavnom povukli i ne žele o slučaju Agrokor istupati u javnosti. Neki su i u mirovini, poput Damira Kuštraka, i posvetili su se samo obitelji. Umjesto njih nastupaju odvjetnici. Uz Ivicu Todorića i sinove  Antu te Ivana, optuženi su nekadašnji ključni ljudi Agrokora i revizijske kuće Baker Tilly, koja je, prema tvrdnji istražitelja, sudjelovala u namještanju rezultata. Oni su redom: Tomislav Lučić, izvršni potpredsjednik Uprave za financije i kontrolu, Ljerka Puljić, bivša izvršna potpredsjednica za strateške poslovne grupe. Nekad je bila jedna od najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, a sad se povukla u mirovinu. 
Optužen je i Damir Kuštrak, izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta, Piruška Canjuga, koja je bila izvršna potpredsjednica za maloprodaju, a od 2009. i izvršna potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj, Ivan Crnjac, koji je bio izvršni potpredsjednik za strategiju, spajanja i preuzimanja, Mislav Galić, izvršni potpredsjednik za hranu, Hrvoje Balent, bivši Todorićev zet te izvršni potpredsjednik za prodaju i usluge, a od 2014. i izvršni potpredsjednik za nabavu i usluge, Alojzije Pandžić, izvršni direktor u Sektoru financija i računovodstva, Marijan Alagušić, direktor interne revizije koncerna i zatim direktor Sektora kontrolinga, Ivica Sertić, izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku, te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.
Inače, Todoriću reviziju nije radila neka ugledna tvrtka nego mala hrvatska podružnica Baker Tillija, koja je ugašena nakon izbijanja afere.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lietuva2 14:07 15.Listopad 2020.

    Ne sniva, nego snuje odmazdu, a ta riječ nema veze sa snom i spavanjem, nego dolazi od korijena koji je u riječi osnova.

  • Jariw55573 08:14 29.Rujan 2020.

    Moj prijatelj zarađuje 80 na satu na prijenosnom računalu. Otpušten je s posla prije 5 mjeseci, ali prošlog mjeseca zaradio je 14524 samo radeći od kuće s programom koji je pronašao na mreži. To je ono što on radi ... ... prikaži još! Isprobajte sami....... W­­­e­­­b­­­c­­­a­­­s­­­h­­­7­­­.­­­c­­­l­­­u­­­b