Top News
2508 prikaza

Trumpovom odvjetniku rugaju se zbog diplome

Michael Cohen
LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL
Michael Cohen, osobni odvjetnik američkog predsjednika, završio je najgori fakultet u SAD-u

Na popisu ove škole je mnogo današnjih federalnih i državnih sudaca, dva člana Kongresa, nekoliko državnih odvjetnika, te poslovnih ljudi. No bez obzira na sve, "Thomas M. Cooley Law School" u Lansingu, u državi Michigan nema i nikad nije imala bog zna kakvu reputaciju, piše politico.com. 

"Cooley" je i dalje na glasu kao najlošiji pravni fakultet u Americi, a tu je diplomirao 1991. godine i danas najpoznatiji, ali i najomraženiji američki odvjetnik Michael D. Cohen, osobni odvjetnik Donalda Trumpa.

James Comey FBI Velika knjiga Top News Osveta Trumpu: Osramoćeni šef FBI-a otkriva sve mračne tajne

Iako se škola stalno brani od napada, jer smatraju da loš glas o njoj šire protivnici Trumpa i njegovog odvjetnika, činjenice govore drugačije.

Na "Cooley" se može upisati svatko tko ima 51.000 dolara, koliko košta školarina, a više od 85 posto prijavljenih se uspije upisati. No, zato njih manje od pola uspije položiti državni pravosudni ispit iz prvog pokušaja, što uspije čak 75 posto studenata svih drugih pravnih fakulteta u Americi. Prošle je godine Nacionalno savjetodavno vijeće za transparentnost pravnih fakulteta dala je  Cooleyu počasno prvo mjesto među "10 najlošiji škola u zemlji".

Predmet sprdnje

Tekst pod naslovom "Njegova odvjetnička karijera ispire wc", objavljen je u stručnom časopisu "American Lawyer", a kolumnist se osvrnuo na Cohenovu karijeru.

Nakon FBI-eve istrage protiv Cohena, te nakon što se saznalo da je bivšoj Trumpovoj ljubavnici - porno zvijezdi Stormy Daniels dao 130.000 dolara za šutnju, američka televizijska komičarka Samantha Bee pitala se zašto bi tako moćni biznismen poput Trumpa imao odvjetnika koji je završio najlošiji fakultet, te je opisala Cohena kao " čovjeka koji je izgradio poslovni ugled na ucjenjivanju ljubavnica". 

James Comey COMEY Top News Ovih 10 stvari šef FBI-ja ne bi trebao reći o predsjedniku

Osim toga, saznalo se da je Cohen, uoči predsjedničkih izbora, sastavio ugovor za Stormy Daiels, da će dobiti taj novac u zamjenu za šutnju o tome da je imala seksualne odnose s današnjim američkim predsjednikom.  

Cohen je cijelo vrijeme tvrdio da je Daniels dobila njegov novac koji mu Trump nije vratio, niti je znao za taj ugovor, ali je Trump konačno ovih dana priznao da je novac vratio Cohenu kroz honorare, a ne iz budžeta za predsjedničku kampanju, iako i dalje poriče da mu je Daniels bila ljubavnica.  

No, otkrilo se da to nije prvi takav ugovor koji je sastavio Cohen. Kasnije je otkriveno da je Cohen izradio sličan sporazum 2017. godine, za jednog Trumpovog donatora, koji je na taj način želio utišati bivšu Playboyevu zečicu koja je tvrdila da je s dotičnim ostala u drugom stanju. Za šutnju joj je isplaćeno 1,6 milijuna dolara. 

Svi se čude

Ako ništa drugo, Cohen nije čak uspio ni te ugovore zadržati u tajnosti i spriječiti da iscure u medije. Osim Cohena, mediji su se prisjetili i sutkinje iz Pensilvanije Elizabeth Beckley, koja je diplomirala na istom fakultetu godinu dana kasnije. Umjesto da je vjenčala mladi par, ona je pozvala policajce iz ureda za imigrante jer je sumnjala da se mladoženja, koji je rođen u Gvatemali, želi nelegalno domoći američkog državljanstva. Saznalo se da je danas 22-godišnji mladić, zapravo usvojen od američke obitelji kad mu je bilo osam mjeseci, ali je umjesto na svadbenoj večeri, završio najprije u zatvoru i na ispitivanju. 

Donald Trump PIŠ-PIŠ DOSJE Top News Najveći misterij Trumpove divlje noći u Moskvi

David Frakt, predsjednik američke nacionalnog nadzornog vijeća za transparentnost pravnih fakulteta, kaže da je bio zaprepašten kad je čuo da je Cohen završio baš taj najlošiji fakultet.

"Ne znam zašto je Trump koji često promovira kvalitetu svojih ljudi, izabrao baš kao osobnog odvjetnika čovjeka koji je produkt fakulteta poznatog kao mjesto kamo se upisuju oni koji se nigdje drugdje ne mogu upisati i kao 'zadnje utočište'. Mislim da ima jako malo bogataša koji kod sebe zapošljavaju one koji su diplomirali na Thomas Cooley Law School. To vam mnogo govori o Trumpovom sustavu vrijednosti. Znači da on ne mari previše za  intelektualnu snagu svojih odvjetnika."

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.