Top News
783 prikaza

Skandal: "Trump je sam napisao svoj liječnički nalaz"

Donald Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Dr. Harold Bornstein, doktor koji je potpisao predsjednikov zdravstveni karton ovih dana šokira javnost

Kada je dr. Harold Bornstein 2015. godine pisao liječnički izvještaj o zdravstvenom stanju tadašnjeg predsjdničkog kandidata Donalda Trumpa koristio se jezičnim stilom koji je silno podsjećao na jezik kakav koristi njegov pacijent. 

Ispada da je to i pisao njegov pacijent. Tako ovih dana tvrdi dr. Bornstein:

"Diktirao je cijeli izvještaj, ja to nisam napisao", rekao je Bornstein CNN-u u utorak 1. svibnja.

Iako je od objave tog izvješća prošlo više od dvije godine, daje odgovor na jedno od najvažnijih pitanja posljednjih predsjedničkih izbora u Americi. 

"Njegova tjelesna snaga i izdržljivost su izvanredni", pisalo je u pismu koje je objavljeno u Trumpovoj kampanji u prosincu 2015.

"Ako se izabere, gospodin Trump, mogu sa sigurnošću izjaviti da će to biti najzdraviji pojedinac ikad izabran u predsjedništvo."

Izvješće nije ponudilo previše medicinskih dokaza za te tvrdnje, osim krvnog pritiska 110/65, kojeg je Bornstein opisao kao "nevjerojatno izvrsno".

Tvrdio je da je Trump u prethodnoj godini smršavio pet kilograma i opisao je njegovo zdravlje kardiovaskularnog sustava kao 'izvrsno'.

Bijela kuća ovih dana nije odgovorila na zahtjev za komentar o Bornsteinovim tvrdnjama. Kasnije, kad su ga pitali za Trumpovo zdravlje i kakvo je ono u odnosu na protukandidatkinju Hillary Clinton, Bornstein je odgovorio vrlo uopćeno, navodeći Trumpovu visinu, težinu i neke lijekove koje uzima na recept.  

Donald Trump | Author: Alex Edelman/DPA/PIXSELL Alex Edelman/DPA/PIXSELL
Kasnije je, CNN-ovom novinaru Drewu Griffinu rekao:

"Nisam imao dovoljno vremena za detaljan pregle", rekao je u rujnu 2016. 

U to vrijeme Bornstein je tvrdio da su sva izvješća njegova. Sada, budući da Bornstein ponovno ulazi u središte pozornosti tvrdeći da je Trumpov bivši tjelohranitelj Keith Schiller provalio u njegov ured da bi se domogao Trumpovog zdravstvenog kartona, priča dobiva smisao, piše CNN.

"To izvješće je crni humor. To je samo moj smisao za humor", rekao je. "To je poput filma 'Fargo': kreće od istine i pomiče je u drugom smjeru."

Bornstein se prisjetio da mu je Trump telefonom davao naputke kako da sastavi pismo, dok se doktor sa suprugom vozio autom pored Central Parka:  

"(Trump) je diktirao to izvješće, a ja sam mu samo govorio što u njemu može pisati, a što ne može. Došli su pokupiti to pismo isti dan u četiri popodne." 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • andelo57 19:23 02.Svibanj 2018.

    Mora jadnik pisati sam kad mu je doktor veci ludak od njega