Top News
2225 prikaza

Trump je izdao Kurde i poklonio ih Putinu i Assadu

1/7
Povlačenjem SAD-a iz Sirije, Trump je na cjedilu ostavio dosadašnje saveznike Kurde, a riskira i obnavljanje ISIL-a

Predsjednik Trump očito već mjesecima planira napustiti Siriju jer je već jednom to područje nazvao 'pijesak i smrt'. Kako je i sam istaknuo, izabran je zato jer je Amerikancima obećao da će se izvući iz 'svih tih smiješnih beskrajnih ratova', piše CNN.

Ali brzina njegove odluke da povuče američke snage sa sjevera Sirije prijeti mogućnošću da se unište svi ciljevi koje si je SAD zacrtao na Bliskom Istoku.

Prvo, naglo povlačenje američkih snaga - dizajnirano tako da ostave svoje dotadašnje saveznike - sirijske Kurde - što je moguće više izložene turskom napretku – jednako je pregrupiranju ISIS-a zbog čega su Kurdi prije mjesec dana zatražili dodatnu pomoć od SAD-a kako bi se otklonila mogućnost njihovog oporavka.

Ece Temelkuran Ece Temelkuran Kultura "Europi se događa ono što se dogodilo Turskoj"

ISIS je osnovan u vakuumu – zbog sirijskog građanskog rata – i u vakuumu će se i vratiti. nemir sirijskog građanskog rata - i u vakuumu će se vratiti.

Trump je u ponedjeljak tvrdio da je ISIL '100 posto uništen'. No kako sirijski Kurdi jure na sjever ne bi li se uhvatili u koštac sa znatno bolje opremljenom turskom vojskom, to će ISIS-u omogućiti oporavak i to baš u "pijesku" na kojem je Trump puknuo - u prostranstvima neprohodne sirijske pustinje.

Turske i američke trupe na sjeveru Sirije | Author: REUTERS REUTERS
Trumpov brzi dogovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom nominalno prebacuje odgovornost za borce ISIL-a na Tursku. Ali to ne objašnjava kako će se to ovi opasni militanti, sastavljeni od brojnih nacionalnosti, prebaciti u turske ruke iz područja unutar kurdske enklave duboko u sirijskom teritoriju, bez da se Turci ne približe iračkoj granici više no što se planiralo.

Već i samo pitanje logistike predaje tisuća terorista usred ratne zone izaziva brojne sumnje. Trump i Erdogan u nedjelju su telefonski razgovarali o vojnoj operaciji Turske na sjeveru Sirije.

Posebno zabrinjava sudbina logora Al-Hol, gdje je danas na tisuće pripadnike ISIL-a u kojem su, prema izvještajima, radikalizirane žene počele provoditi svoj vlastiti oblik pravde.

Donald Trump Kolumna Top News Bože, pomozi Americi da nekako preživi Donalda Trumpa

Sirijski Kurdi se već trude zadržati desetke tisuća preživjelih ISIL-ovaca iz "kalifata" – a žene i djeca koji tamo borave, zbog proživljenog iskustva će osjećati još jači bijes.

Drugo, Trumpova odluka bit će poklon ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Prije nego što su se pridružili američkoj koaliciji protiv ISIL-a, sirijski Kurdi dugo su imali ugodne odnose s Damaskom. Kako je Trump odavno odaslao poruku da želi napustiti regiju, Rusi vjerojatno imaju režimske dužnosnike u Damasku na vezi, znajući da će taj trenutak jednog dana doći.

 | Author: privatni album privatni album
Zapravo su američki dužnosnici nedavno primijetili ruske patrole oko Manbija, grada na zapadu, koji su 'ispitivali teren'.

Sirijski režim dugo je težio povratiti Deir Ezzor, nekadašnji bastion ISIL-a na sjeveroistoku Sirije, kojeg drže kurdske snage. Odlazak američkih snaga i istodobni gubitak bitne zračne zaštite koju su uživali njihovi protivnici, ostavit će im Moskvu i Damask kao mogući izbor između postizanja političkog dogovora sa sirijskim Kurdima ili se nositi sa vojnim pritiskom dok se ne suoče s ruskom vojnom silom.

Treće, Iran će također imati koristi.

Neznatna prisutnost SAD-a na sjeveru Sirije i zračni nadzor koji je došao zajedno s tim djelovali su kao blok prema Teheranu koji je bio proteklih godina odsječen od svojih saveznika u Libanonu.

Donald Trump Novi skandal Top News Evo zašto Trumpa nitko ne može zaustaviti, što god učinio

Taj jaz sada će popuniti iranska milicija, prijateljske snage sirijskog režima i ruski plaćenici. Taj ishod možda nije Trumpu pao na pamet tijekom kasnonoćnih razgovora s Erdoganom, ali to može biti dugoročna posljedica njegove odluke.

U nekom bi trenutku američke trupe ionako napustile regiju, a sirijski Kurdi tada bi bili primorani prihvatiti manji komad sjeveroistočne Sirije - vjerojatno postižući nekakav dogovor sa svojim neprijateljski nastrojenim susjedima.

No Trumpov nagli bijes rezultira trenutnom prijetnjom Izraelu, ključnom američkom savezniku, otvaranjem te rute od Irana preko Iraka i Sirije do Hezbollaha u Libanonu.

Četvrto, Turska je očito zadovoljna. Ali Erdogan sigurno nije bio tako visoko na Trumpovoj listi prioriteta. Ankara je upravo aktivirala ruski raketni sustav S400, što za posljedicu ima izbacivanje NATO-vog F-35 borbenog programa.

Kurdski pobunjenici u Siriji | Author: RODI SAID/REUTERS/PIXSELL RODI SAID/REUTERS/PIXSELL

Ipak, Bijela kuća objavila je izjavu koja mu, doduše, odobrava bianco ček za napad na susjede, a ujedno kazni Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku koje ne žele vratiti svoje državljane ISIL-ovce u vlastitu domovinu i ostavlja ih u kurdskim logorima.

Pa ipak, ovo može biti ograničen dar Erdoganu. U najboljem slučaju sad se suočava s dugim ratom duž svoje južne granice s vrlo discipliniranom i predanom kurdskom silom, dobro izvježbanom u dugogodišnjem ratovanju protiv ISIS-a.

Ako crvena linija na karti Sirije, koju je Erdogan držao prilično visoko, točno odražava njegove ambicije, on se sada obvezao da zauzeti većinu važnih gradova koje sad drže sirijski Kurdi, a to znači da će voditi mučne i duge urbane ratove.

Erdogan u Washingtonu poslao snagatore da tuku prosvjednike, svibanj 2017. Pošto more krvi? Top News Trump Kurde izručuje Erdoganu zbog svog nebodera?

Peto, nade za postizanje mira u Siriji također su ozbiljno srušene. Ma koliko bila neodrživa i preduga američka prisutnost na sjeveru Sirije, imala je prste u tom prokletom djelu.

Sirijski Kurdi i turska vojska ne bi se borili u prisutnosti Amerikanaca. ISIS se nije mogao pregrupirati niti napraviti još jedno ukopavanje u prisutnosti američkih aviona i bespilotnih letjelica. Moskva i Damask također su imali ograničene mogućnosti. 

 | Author: privatni album privatni album
"Ako Turska učini nešto što ja, po svojoj velikoj i neusporedivoj mudrosti, smatram izvan granica, potpuno ću uništiti i izbrisati gospodarstvo Turske", tvitnuo je Trump. Ali nije spomenuo ni jednu riječ da se planira povući. 

Potpuno je nejasno što slijedi, ali nema sumnje da će biti još krvavije u još kaotičnije. Ovim potezom Trump je ponudio trijumf Moskvi, Damasku, Teheranu, pa čak i samom ISIL-u, a narugao se i dosadašnjim saveznicima - sirijskim Kurdima. I ne samo njima, nego i saveznicima u toj borbi - Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:26 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site