Top News
79093 prikaza

Srbija na rubu rata, a Hrvatsku krive za sve

Aleksandar Vučić
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Brojne teorije, gotovo na rubu znanosti, izišle su u srpskim medijima o hrvatskoj upletenosti u kosovsku vojsku

Uz američki blagoslov i hrvatske časnike, Priština je ozbiljno pristupila formiranju vojske, iako time krši sve prethodne dogovore, rezolucije UN-a, kao i vlastiti ustav. Tom rečenicom počeo je nedavno tekst u srpskom tabloidu Alo gdje su prostor za komentar dali i osuđenom ratnom zločincu Veselinu Šljivančaninu.

On je za Alo kazao: "Odavno je svima poznato koliko je albansko i hrvatsko prijateljstvo i od kada datira. Kosovski Albanci su se još osamdesetih godina prošlog stoljeća obučavali u Hrvatskoj, a to se intenziviralo ratom u bivšoj Jugoslaviji. Oni tijesnu surađuju još od vremena Adema Jašarija i njegove grupe i sve to rade kako bi Srbiji nanijeli što veće zlo. Sada, koliko će ih dobro obučiti ti hrvatski časnici, iskreno ne znam, ovisi od kadra, ali Hrvati imaju ljude fizičke spremne i sposobne, koji su obuku prošli još u JNA. Mada, neće ta takozvana kosovska vojska ovisiti samo od obuke i tehnike već i od njihove hrabrosti".

Zločinac osuđen na 10 godina zatvora zbog pokolja u Vukovaru dodao je: "Mi ne smijemo sve to mirno promatrati i zavaravati se da je to ništa jer je očito da su oni ozbiljni u onome što rade i da se spremaju nanijeti zlo srpskom narodu na Kosovu i Metohiji".

Alo podsjeća da je aktualni zamjenik kosovskog ministra sigurnosti Agim Čeku, nekadašnji brigadir Hrvatske vojske. Vrijedi podsjetiti i da je 1998. godine tražio otpust iz HV-a te otišao na Kosovo i tamo pristupio OVK gdje je, nakon rata, nadgledao demilitarizaciju Oslobodilačke vojske Kosova. Dvije godine je obnašao dužnost premijera Kosova, a na temelju srpske optužnice za ratne zločine je dva puta uhićen. Naravno da je brzo i pušten, ali to je Alo preskočio spomenuti.

Predsjednici država u regiji Zbog Kosova Top News "Stvara se pakt protiv Srbije, kao nekad uz pomoć ustaša!"

Alo još piše, pozivajući se na anonimne izvore, da će Hrvatska se pobrinuti i za zaštitu zračnog prostora Kosova. "Zagreb razmatra mogućnost da određeni broj letjelica MiG-21 pokloni prištini, ali, naravno, i papreno naplati obuku pilota koji bi upravljali spomenutim zrakoplovima. Prema planu, čitav projekt bi trebao biti gotov kroz četiri godine, a nakon MiG-ova piloti iz Prištine bi trebali prijeći na F-16, koje bi onda kosovska vlada kupila od Hrvatske. Spomenute letjelice Zagreb je nedavno odlučio nabaviti od Izraela", piše Alo.

Prošle godine je isti tabloid gurao tezu da hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pomažu Kosovu oko formiranja vojske. Nekadašnji zapovjednici vojno-redarstvene operacije Oluja navodno su mjesecima pripremali detaljni operativni plan za formiranje vojske Kosova. "Čeka se samo formiranje vlade i promocija Haradinaja u premijera. Novac je već prikupljen i naoružavanje postrojbi neće biti nikakav problem. Plan je da Gotovina i Markač savjetodavno obuče Albance kako bi mogli formirati vojsku na osnovama nekadašnje Tuđmanove vojske. Tako ćemo imati situaciju da i Haradinaj dobije neku vrstu svojih 'zengi'", ispričao je sugovornik srpskog lista u srpnju prošle godine.

Spomenuo je Alo i određene novčane transakcije, ali čak su i oni upozoravaju da su to tek priče. "Albanci su s Gotovinom stupili u kontakt preko Agima Čekua, bivšeg pripadnika hrvatskih 'zengi' i zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova. Hashim Thaci izdvojio je velik novac da bi angažirao Gotovinu, vrlo je ozbiljno shvatio čitavu stvar i očito mu se prilično žuri. Gotovina je službeno u Prištini boravio samo jednom, ali neslužbeno je već desetak puta dolazio na Kosovo i Metohiju", ustvrdio je isti list prošle godine.

Titel: Združena taktička vježba s bojevim gađanjem Stoljeće pobjednika 1918-2018 Novi sukobi Top News Krhki mir na Balkanu: Srbija na Kosovo šalje vojsku?

Srpski parlamentarac Milovan Drecun tek je potvrdio mogućnost da bi Gotovina i neki drugi mogli sudjelovati u formiranju kosovske vojske. "To se sve radi pod pokroviteljstvom NATO-a. Zanimljivo je da su u proračunu Kosova za ovu godinu predviđena financijska sredstava za kupovinu pet helikoptera i teškog naoružanja. Predviđeno je da u toj vojsci postoje i snage za brzo djelovanje. Već je pripremljena kompletna struktura formacija, radi se uigravanje ljudi koji će biti na zapovjednim pozicijama. Ako bi Hrvatska dobila neku ulogu, moguće je da svoje mjesto pronađu Gotovina i neki drugi", rekao je Drecun za Alo prošlog ljeta.

Blic u broju od petka govori da će danas napokon Kosovo dobiti vojsku od 5.000 aktivnih pripadnika. Srpska strana, naravno, nimalo ne odobrava mogući nastanak nove vojne formacije na južnoj granici države. "Kosovo je za nas veliki problem, pogotovo zbog poteza Prištine i najave formiranja vojske što nije osnovano ni pravno ni na Rezoluciji 1244. Obveza KFOR-a je da raspusti vojsku, ali oni to neće uraditi i reći će da se sve promijenilo otkako su proglasili neovisnost", kazao je u četvrtak srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Associated Press objavio je tekst o planu Kosova za formiranje vojske gdje detaljno analiziraju moguću reakciju Srbije, stav NATO-a i pitanje legitimiteta tog poteza Prištine. U svojoj analizi čija je okosnica teoretiziranje o tome što bi se dogodilo kad bi zaista došlo do vojnog sukoba Beograda i Prištine. AP se bavi krizom u regiji, snagom i brojnošću vojnih snaga dviju strana, ali i poziciji i utjecaju Amerike i Rusije.

"Približavanje Kosova formiranju regularne vojske dovoljno je naljutilo Srbiju da govori o vojnoj intervenciji", piše AP.

Vucic i avion Sve čista posla Top News Misterij Vučićevog aviona: Je li riječ o milijunskom mitu?

Uz upozorenje na moguću vojnu intervenciju, srpska premijerka Ana Brnabić rekla je nedavno da se nada da "nikad nećemo morati upotrijebiti našu vojsku".

AP dodaje da je krajnje nevjerojatno da bi Srbija krenula u vojnu akciju, iako je "pojačala svoje zveckanje oružjem".

"To bi izazvalo izravni sukob s oko 4.600 mirovnjaka NATO-a, uključujući američke vojnike stacionirane na Kosovu. To bi također skoro sigurno izazvalo sankcije Zapada i izolaciju Srbije. Bez obzira na NATO na Kosovu, Srbija ima puno snažniju vojsku - skoro 30.000 vojnika u usporedbi s 5.000 u kosovskoj vojsci.

Suhe brojke ne govore gotovo ništa jer, kako je Express već ranije pisao, srpska vojska koristi zastarjelu opremu, uglavnom naslijeđenu od JNA. Međutim, zveckanje sabljama treba ozbiljno shvatiti jer u tako uzavreloj atmosferi dovoljan je jedan krivi korak da sve ode u krivom smjeru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • SRBin 17:25 20.Prosinac 2018.

    Ne treba se uzbudjavati oko naslova u zutoj stampi..kako kod vas-tako kod nas

  • Perun 11:04 17.Prosinac 2018.

    Jadno je koliko su strani ageni razdora donjeli u Jugoslaviju. Toliko da su nas Slavene albanci kao klin razdvojili. Jad i bijeda i to sve zahvaljujuči činjenici da niti jedan naš političar naš rod ne cijeni. Sve je to strana ... prikaži još! plačenička bagra koja nas razdvaja i raseljava.

  • FRA 22:58 15.Prosinac 2018.

    SRBSKE VOĐE ISTREBLJUJU SRBE, VOĐENJEM KRIVE POLITIKE, DOK OPTUŽUJU DRUGE ZA TO