Top News
11304 prikaza

Brutalno ubojstvo otkrilo kako rade balkanski krimosi

Vladimir Popović Vlada Pop
Privatna arhiva
Izravne i neizravne poveznice daju pravu sliku o tome koliko su duboko povezani opasni klanovi

Veze Vladimira Popovića, nedavno ubijenog u Beogradu, ali i način kako ih je ostvario odlično pokazuju kako funkcionira balkanska mreža kriminala. U njoj su mnogi povezani u različitim nezakonitim poslovima jedni preko drugih, čak i kad nemaju izravne kontakte i "poslovne" veze. O Popovićevim vezama s raznim osobama iz svijeta kriminala svjedoče fotografije na društvenim mrežama, što su potvrdile i fotografije s njegovog pogreba, ali i zajednička optužnica.

Kriminalne aktivnosti Vlade Popa dospjele su u javnost nakon što je s bivšim žandarmom Vojislavom Kostićem i Daliborom Đurićem uhićen zbog iznude i premlaćivanja Beograđanina nakon što je odbio isplatiti im navodni dug od 110.000 eura. Suđenje za ovaj slučaj je, prema pisanju Blica, još uvijek nedovršeno.

Popović je, kako doznaje taj srpski list, dugi niz godina vodio poslovanje kockarnice "Havana", što ga dovodi u vezu s rakovičkim klanom, ali i s ljudima Luke Bojovića te sa škaljarskim klanom iz Crne Gore.

Anti-NATO protesti u Crnoj Gori 2015. NE OPET Top News Drama u Crnoj Gori: "Na rubu smo građanskog rata"

"Vladimir Popović već godinama vodi poslovanja kockarnice Havana Royal u beogradskom hotelu Slavija. Kockarnica je vlasništvo Nebojše Stojkovića zvanog Stojke, a njega policija vidi kao vođu rakovičkog klana", kazao je izvor Blica. Isti poslovni prostor, dok je tamo bio kafić, držao je Branislav Šaranović, koji je godinama u ratu s Bojovićem.

Inače, Stojković je ranjen u Barceloni 2017. godine, a sumnjalo se da je motiv napada sukob oko trgovine kokainom te da je napadač porijeklom s Balkana. U Srbiji je Stojković osuđivan zbog droge i reketa, a za ubojstva Miroslava Sekulića i Veselina Božovića je oslobođena.

Stojković je, navodno, bio blisko povezan s ljudima iz suradničkog kruga Luke Bojovića. Postoje i određene indicije da je i ubijeni Vlada Popo povezivan s Bojovićem i njegovim suradnikom Filipa Koraća. Popović je, opet navodno, bio zadužen za pranje novca kroz nekretnine za Bojovića, ali i za ostale crnogorske klanove. "Popović je do uhićenja prošle godine raspolagao brojnim nekretninama u Srbiji. Oni su mu ubrzo nakon privođenja i oduzete, a najvećim dijelom pripadale su kriminalnom klanu Luke Bojovića", kazao je Blicu izvor blizak istrazi. Sumnja se da se motiv likvidacije krije u poslovima kojima se Popović bavio: od šverca narkoticima, preko poslova oko osiguranja klubova pa do prevlasti nad beogradskim kockarnicama. 

Beograd: Obilježavanje 16. obljetnice bezbedosno-informativne agencije Bliža povijest Top News Istraživanje u Srbiji: Zašto nas svi mrze?

Bojovićeva grupa blisko surađuje s ozloglašenim škaljarskim klanom. Kao njihov vođa označen je Jovan Vukotić, osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog lažiranja isprava. Navodni pripadnici njegovog klana prisustvovali su Popovićevu pogrebu. Na beogradskom Novom groblju bili su i Miloš Nilović Runjo za koga se vjeruje da je jedan od istaknutijih pripadnika škaljarskog klana. Nilović je bio s Popovićem kad je ubijen. Pored Nilovića tijekom sahrane bio je i najbliži Popovićev suradnika Vojislav Kostić. Miloš Nilović uhićen je u jednom restoranu s još desetak ljudi, a policija je kod njega pronašla nelegalno oružje i označili su ga kao pripadnika škaljarskog klana.

Sahrani je prisustvovao i Zvonko Mateović, Popovićev poslovni suradnik i suvlasnik nekoliko kompanija, ali i suoptuženi zbog iznude. Inače, Mateović se pojavio kao podrška Niloviću i ostalima privedenima s njim. 

Popović je s Bojovićem bio povezan i preko Siniše Milića Boske, ubijenog u eksploziji na beogradskoj Autokomandi. Milić je radio u casinu Havana, a navodno je bio šef osiguranja Filipa Koraća. Milić je, inače, bio uhičen i prije tri godine zbog praćenja tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

(BLIC)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.