Top News
1221 prikaza

Sindrom Bandić: RH po mjeri najdražeg partnera HDZ-a

Andrej Plenković i Milan Bandić
Goran Stanzl (PIXSELL)
On, što je bliži zatvoru, to je politički utjecajniji, a - paradoksalno - što je utjecajniji, to je dalje od zatvora

Milan Bandić se nalazi na vrhuncu svoje političke karijere. Što je pomalo nevjerojatno, s obzirom na to da se već dulje nalazi pred vratima zatvora. Ima treći najveći saborski klub, čuva Vladu i kontrolira Zagreb, izbjegava pritvor i savladava presude, sakuplja političke otpadnike, diže spomenik Domovini i ugošćuje Arkanova pajdaša Dragana Markovića Palmu. A baš ovoga tjedna iz ruku Vladimira Putina primio je visoko priznanje. Ako to nije vrhunac karijere, teško je reći što jest.

Milan Bandić Bandić vs premijer Top News Bandićevi plaćenici: Ništa mu ne vjeruju, ni on njima

Iako bi već sutra mogao biti osuđen i zatvoren. Paradoksalno, što Milan Bandić više izaziva zgražanje, to je politički relevantniji, pa i stabilniji. Što mu se bliže sudske presude, buja njegov utjecaj. Praktički je postao nedodirljiv. Milan Bandić odavno je postao fenomen - politički, društveni, medijski - politička pojava kakva se viđa jednom u generaciji. Ali više od svega, Bandić je postao simptom stanja u hrvatskoj politici danas.

U bilo kojoj normalnoj državi Bandićeva politička karijera trebala je biti odavno završena. U Hrvatskoj je ona u konstantnom usponu. Postao je privlačan političkim otpadnicima i prebjezima, poput Milanke Opačić i HNS-ovke Marije Puh, postao je prihvatljiv političkom čistuncu kakvim se Andrej Plenković predstavlja, postao je unosan prebjezima i koristan interesnim skupinama. Sve negativnosti u hrvatskoj politici manifestiraju se preko Milana Bandića. I čine ga privlačnijim. Zašto bi netko imao posla s Bandićem?

Nakon svih optužnica, afera, skandala, verbalnih ispada, bahatih nastupa, klijentelizma, nepotizma, kršenja zakona i bazičnih pravila pristojnosti? Pa ipak, čini se da je popularniji nego ikad. Ne radi se ovdje samo o biračima koji su ga izabrali na lokalnim izborima. Birači su ovdje potpuno sporedni, naročito kad se uzme u obzir činjenica da je od nula došao do 11 zastupnika u svojem saborskom klubu.

Milan Bandić i Zdravko Mamić Kad padnu maske Life Tajne snimke: 'Bog ih j...o bolesne!' i ostali biseri

Od minorne pojave na parlamentarnim izborima, Bandić je postao "čuvarom pečata" vladajuće koalicije, pričuvna opcija premijera Plenkovića u slučaju da se želi riješiti HNS-a, faktor s kojim se računa u planiranju opstanka Vlade. Zauzvrat, HDZ čuva Bandiću leđa u Zagrebu. I što je bliži zatvoru, to je politički utjecajniji. Ali vrijedi i obrnuto: što je politički utjecajniji, to je dalje od zatvora. U ovoj zemlji padaju samo politički mrtvaci.

A Bandić je živahniji nego ikad prije. Uostalom, Bandić je i dosad imao privilegiran položaj. Dvaput je izlazio iz pritvora, jednom i nakon kršenja uvjeta puštanja na slobodu, nije se morao odreći funkcije gradonačelnika, poput Marine Lovrić Merzel (koja još nije osuđena), a sad uživa status HDZ-ova koalicijskog partnera. Pa čak i Putinova laureata. A takvi obično ne strahuju od sudova. Kako god bilo, Hrvatska se iznova potvrđuje kao država po mjeri Milana Bandića.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zaplotnjak 10:08 11.Studeni 2018.

    Bandić je marketing bez sadržaja