Top News
4573 prikaza

Bandić dobio omiljeni Putinov orden za Srbe

Milan Bandić kod Vladimira Putina povodom Dana nacionalnog jedinstva
1/7
kremlin.ru
Orden je u obliku petokrake, izrađen od srebra s pozlatom te s reljefom globusa u središtu optočenim crvenim rubinima

Vladimir Putin u nedjelju je u Kremlju obilježio Dan nacionalnog jedinstva i tom prilikom dodijelio Orden prijateljstva brojnim gostima, među kojima je bio i Milan Bandić.

Bandić je, nakon što je primio orden, malo na hrvatskom i malo na engleskom zahvalio na nagradi.

"Poštovani predsjedniče, hvala vam na Ordenu družbe i prijateljstva. Na blago dva naša prijateljska grada, Zagrebu i Moskvi, na blago dva prijateljska naroda Ruske Federacije i Republike Hrvatske, spasibo."

Osim Bandića, orden su dobili još i Joseph Butore, potpredsjednik Burundija, te general Pavel Muravejko, zamjenik načelnika Glavnog stožera bjeloruske vojske, i dvojica vijetnamskih znanstvenika iz rusko-vijetnamskog tropskog istraživačkog instituta, Nguen Ti Vin i Nguen Hong Zi.

(pogledajte video s dodjele, a Bandiću uručenje počinje oko 5.00)

Orden se dodjeljuje ruskim i stranim državljanima za posebne zasluge u međunarodnim odnosima, rad na uspostavi međunarodnog prijateljstva i mira među nacijama te za znatan doprinos u očuvanju i promociji ruske kulture i baštine ili zajedničkom razvoju zajedničkih projekata s Ruskom Federacijom.

Orden se dodjeljuje od 1994. godine, da bi 2012. godine dobio veći status te je na ljestvici ruskih ordena peti po snazi ili važnosti. Orden je u obliku petokrake, izrađen od srebra s pozlatom te s reljefom globusa u središtu optočenim crvenim rubinima, a među ostalima, dosad su ga dobili i predsjednik srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, bivši srpski predsjednik Tomislav Nikolić i filmski redatelj Emir Kusturica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zdenka 05:16 05.Studeni 2018.

    Bandić je sebi dao u zadaću da bude inkarnacija tita. Problem je sto istu teznju pokazuje i Komšić. Tko li je takav u Srbiji...?

  • Milicic 21:08 04.Studeni 2018.

    Stvarnost ili FATAMORGANA?