Top News
2174 prikaza

Salina smrt pokazala je kakav je postao svijet nogometa

Emiliano Sala
1/4
STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL
Tržište nogometnih transfera 'otvoreno' je tijekom dva termina u sezoni, tijekom ljetnih mjeseci i u siječnju

Na Facebooku je objavljena fotografija koja prikazuje crnog psa koji sjedi u kući, s pogledom prema drveću. Ta slika asocira na psa koji strpljivo čeka povratak svog vlasnika. Vlasnik te kujice imena Nala je argentinski nogometaš Emiliano Sala, čija je smrt potvrđena prije nekoliko dana. Nogometaš je nestao prošlog mjeseca nakon leta avionom koji se srušio iznad kanala La Manche. Sala je nedavno iz francuskog Nantesa prodan u nogometni klub Cardiff u Premijer Ligi.

Fotografiju je 2. veljače objavila njegova sestra Romina, a obitelj se cijelo vrijeme njegova nestanka nadala da je nekako tu tragediju i preživio. I dok je obitelj čekala bilo kakve vijesti, Nantes je navodno zatražio da im nogometni klub Cardiff počne isplaćivati vrijednosti transfera od 19,3 milijuna dolara.

"Nantes je doista kontaktirao Cardiff kako bi znao koje su im namjere, sumnjajući da klub zapravo kupuje vrijeme. Nantes je zatražio od dva odvjetnika da prouče zakonske mogućnosti kako bi Cardiff potaknuli na isplatu transfera Emiliana Sale i također razmišljaju o pokretanju određenih akcija pri FIFA-i", stoji u njihovom priopćenju, piše CNN. 

Emiliano Sala i Cougar XT Zahtjevna operacija Tehno Salino tijelo s dna mora izvukla je ova podmornica

Nogomet je veliki biznis, to nam je svima jasno, no ovaj 28-godišnjak je prije svega većini promatrača i onih koji su živjeli u gradu Carquefou u blizini Nantesa u kojem je živio od 2015. godine, pa i u svojoj rodnoj Argentini, Sala je prijatelj, brat i sin.

Tržište nogometnih transfera 'otvoreno' je tijekom dva termina u sezoni, tijekom ljetnih mjeseci i u siječnju. Razdoblje siječnja omogućava klubovima koji se bore za opstanak ili naslov da možda isprave neke potencijalne slabosti u svojoj momčadi. Cardiff se bori za ostanak u Premijer Ligi, a Salu su kupili u nadi kako će im on donijeti golove i tako ih spasiti od ispadanja.

I dok je nogometni svijet razmišljao o uloženim sredstvima, obični ljudi, navijači i nogometaši među kojima i jedan od članova francuske reprezentacije koja je osvojila naslov svjetskog prvaka Kylian Mbappe, prikupljali su novac za početak potrage za zrakoplovom u kojem je Sala krenuo na put od Francuske do Walesa. 

Organizacija GoFundMe prikupila je 200.000 eura u jednom danu zahvaljujući donacijama iz cijelog svijeta, a ukupno je prikupljeno za potrebe potrage 371.000 eura. Nekoliko sati nakon što je potraga započela morski znanstvenik i oceanograf David Mearns, poznat kao The Shipwreck Hunter, i njegov tim, identificirali su avion uz pomoć sonara, podvodnog električnog lokatora.

U olupini je pronađeno jedno tijelo, identificirano kao tijelo nogometaša Salija. 

Nemilosrdan nogometni svijet 

Tijekom 2018. godine troškovi isplaćeni posrednicima i agentima popeli su se na 548 milijuna dolara, po podacima FIFA-e. Između 2013. i 2018. godine ukupno je zarada agenata bila 2,14 milijuna dolara. U travnju 2018. godine FIFA je organizirala radionicu sa onima koji rade u nogometnom svijetu kao posrednici ili agenti. Organizacija je "temu agenata identificirala kao prioritet u trenutačnom pregledu sistema transfera".

Prije tri godine FIFA je ukinula licencu agentima. 

"Kada je došlo do deregulacije i posrednika, koji su zamijenili ulogu agenta FIFA-e, u tom trenutku klubovi su postavili pitanje koliko je agenata tu, tko je na platnom spisku", rekao je engleski posrednik Michael di Stefano.

"I tada im morate reći gdje novac odlazi, i to je napredak. Prije sam radio s jednim talijanskim agentom kada sam pokušavao raditi i shvatiti kako se radi, a on je bio jedan od agenta Calciopolija, jedan od onih koji su namještali utakmice u Italiji. Novac bi išao od ruke do ruke, u omotnicama, koferima i preko offshore računa. Mislim da je to u osnovi nogometa...to su temelji industrije", naglasio je.

Emiliano Sala | Author: Ian Walton/REUTERS/PIXSELL Ian Walton/REUTERS/PIXSELL
Salino nesretno preseljenje iz Nantesa u Cardiff zapravo pruža uvid u taj nemilosrdni svijet nogometnih transfera. Nantes je od Willie McKayja i njegovog sina Marka zatražio da potraže klub za kupnju Sale, čiji je osobni agent Meissa N'Diaye. Drugi agent Baba Drame na Instagramu je objavio koja je bila njegova uloga u Salinom transferu.

"Agenti u osnovi imaju fiksnu naknadu. Ako bi se cijena podigla pa sa početnih 15 milijuna funti narasla na recimo između 16 i 30 milijuna, bilo bi to zahvaljujući postignućima tog nogometaša. To nije utemeljeno na onome što agenti okolo pričaju. O tome bi već bilo govora, npr. Nantes bi rekao nešto poput mi želimo 15 milijuna ako nam omogućite veću cijenu, podignut ćemo vaš postotak sa 5 na 10 posto. Nantes se ne bi bavio sa pet različitih agenata, već samo s jednim. On bi bio osoba koja bi vodila razgovore. I on bi se dogovarao oko podjele naknade", dodaje Di Stefano.

Salin agent Ndiaye bit će plaćen naknadom vezanom uz 3,5-godišnji ugovor i plaću igrača. Dok će otac i sin McKays vjerojatno dobiti 10 posto od naknade za transfer od 19 milijuna dolara - 1,9 milijuna dolara.

Sala je u Nantesu postigao ​​12 golova u 15 utakmica, što je rekord jednak samo onome što je napravio zvijezda PSG-a Kylian Mbappe, ali mu je preostalo još samo 18 mjeseci ugovora.

"Uvijek sam mislio da je tip igrača koji bi na najvišoj razini igre postigao 10 do 15 golova svake sezone", rekao je direktor Cardiff-a Neil Warnock u znak zahvalnosti 28-godišnjaku koji je igrao za Bordeaux prije nego se pridružio Nantesu 2015. godine.

Emiliano Sala | Author: STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL
"On je bio tip igrača Neila Warnocka. Netko tko naporno radi kao timski igrač, ali može učiniti i nešto posebno. Nije bio mlad, bio je na vrhuncu, ali je znao da se još mora dokazati. U Francuskoj je bio u svojoj 'comfort zoni' (zoni udobnosti) a napredovao je svakih nekoliko godina. Mislio sam da će moći postizati golove u Premijer Ligi i da ima sve što je potrebno da se uklopi u naš tim", rekao je.

Sala u početku nije bio siguran u taj potez, ali iz emailova koje je Willie McKay poslao francuskim novinama L'Equipe u pokušaju da pojasni svoju poziciju u tom dogovoru, vidljivo kako je bio uvjeren da bi Cardiff mogao biti njegova odskočna daska za ulazak u klubove poput Manchester Uniteda, Liverpoola ili Chelsea.

No ni jedan drugi engleski klub nije bio zainteresiran, što mu je McKay u jednom emailu i priznao.

"Priča se da niste htjeli doći u Cardiff, možda je to i naša greška jer smo u medijima govorili kako su i klubovi poput West Hama i Evertona zainteresirani, kako bi stvorili interes oko vas", pisao mu je McKay.

Pričao mu je i o "više od 600" multimilijunskih ugovora na kojima su on i njegov sin radili.

Snovi da će ga kontaktirati neki veći klub bili su jako mali. Manje od dva mjeseca nakon što su McKayjevi dobili mandat od Nantesa, Sala je doletio u Cardiff i potpisao ugovor u trajanju od tri i pol godine. 

Prodaja Ronaldovog dresa u Juventusu NOGOMET Ekonomix Mogu li klubovi prodajom dresova isplatiti transfere?

Izvor dobro upoznat sa situacijom potvrdio je detalje priče, detalje razmjene emailova objavljene u L'Equipeu. Willie McKay objavio je samo svoje emailove iz te konverzacije, a Salini nisu objavljeni. Ubrzo nakon toga Sala i Ibbotson krenuli su na posljednje putovanje, koje nije završilo u Cardiffu.

U svojim emailovima McKay otkriva kako je organizirao privatni avion kako bi se Sala mogao vratiti u Nantes i pozdraviti sa svojima. 

"Dat ćemo vam zrakoplov na raspolaganje da dođe po vas, i koga god budete željeli dovesti", pisalo je u emailu. 

Međutim, McKayev redovni pilot, Dave Henderson, nije bio dostupan, pa je predložio Ibbotsona, kao i plaćanje naknada za gorivo i slijetanje.

Nakon njegove smrti diljem svijeta za njim uz obitelj i prijatelje tuguju i navijači. U Nantesu i Cardiffu dvije skupine navijača ujedinile su se u tuzi za čovjekom koji je trebao napraviti najveći korak u svojoj karijeri. 

"Došavši na obale Endrea u srpnju 2015. godine Emiliano Sala osvojio je srca Nantesovih navijača. Svojim radom, borbom i velikom ljubaznošću bio je najbolji napadač žutih u posljednje dvije sezone. Počasti diljem zemlje i svijeta pokazuju kakva je bio osoba i igrač", stoji u izjavi grada.

Svoje riječi u čast ovog preminulog nogometaša završili su riječima koje su se pjevale njemu u čast na stadionu. 

"On je Argentinac koji nikada ne odustaje, Emiliano Sala, Emiliano Sala, Emiliano Sala".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.