Ekonomix
1357 prikaza

Ovo su nogometaši i klubovi koji zarađuju više nego bilo tko drugi

Real Madrid
1/8
REUTERS
Nogomet je oduvijek bio profitabilan sport, ali u zadnjih godinu dana najvrijedniji klubovi zaradili su najviše u svojoj povijesti

Najbogatiji nogometni klubovi na svijetu postali su još bogatiji zahvaljujući sve većim iznosima koji se isplaćuju za prava televizijskih prijenosa, povećanom prodajom suvenira, sponzorima koji daju sve više novca... U svakom slučaju, investitori koji su u zadnjih deset godina ulagali u nogometne klubove sada mogu zadovoljno trljati ruke. Naročito oni koji su ulagali u klubove engleske lige.

Juventus | Author: REUTERS REUTERS

UEFA je za pedeset posto povisila honorare i tantijeme za ovogodišnju Ligu prvaka. Real Madrid i Atletico Madrid, koji na San Siru u Milanu igraju ovogodišnje finale zaradit će 100 milijuna dolara svaki za sudjelovanje u Ligi prvaka.

Dvadeset najvrijednih nogometnih klubova na svijetu u prosjeku vrijede 1.44 milijarde dolara (naravno, svaki posebno), što je za 24 posto više nego što je 20 najvrijednijih vrijedilo godinu dana ranije. Ovo su samo neki od dealova sklopljenih ove godine: ugovori s televizijama počeli su se sklapati na tri godine, engleska Premier liga sklopila je ugovor sa Sky Sportsom i BTS Sportom za prijenos utakmica u nadolazećoj sezoni 2016/2017 vrijedan nevjerojatnih 7.9 milijardi dolara, klubovi su sklopili puno unosnije ugovore za dresove, a najbolji primjer je Manchester United koji je s Adidasom potpisao jednogodišnji ugovor ‘težak’ 107 milijuna dolara.

Najvrijedniji nogometni klub četvrtu godinu za redom je Real Madrid. Real je u posljednjih 11 sezona zaradio više nego bilo koji drugi klub. Vrijednost Real Madrida procijenjena je na 3.65 milijardi dolara, 12 posto više nego prošle godine. Vrijedniji klub od Reala je samo američki Dallas Cowboys.

Odmah iza Reala je nogometni klub Barcelona, vrijedan 3.55 milijardi dolara, što je također 12 posto više nego lani.  Ovo bi se uskoro moglo promijeniti zbog renoviranja Barceloninog stadiona Camp Nou. Projekt je to koji je vrijedan 400 milijuna dolara i trebao bi biti gotov za pet godina.

Treći najvrijedniji nogometni klub je Manchester United, čije se dionice mogu kupiti. Izlistane dionice kluba vrijedne su tri milijarde dolara.

Najviše novca od televizijskih prava prošle je godine zaradila Barcelona, 192 milijuna dolara, a potom Real Madrid, 189 milijuna dolara. Potom je na listi čak 16 klubova engleske Premier lige, među kojima su najviše zaradili Chelsea i Manchester City, a daleko nakon njih je talijanski Juventus sa zaradom od 113 milijuna dolara.

Top deset klubova koji su najviše zaradili prodajom suvenira ide ovako:

Real Madrid – 220 milijuna dolara

Manchester United – 209 milijuna dolara

Bayern Munich – 111 milijuna dolara

Chelsea – 99 milijuna dolara

Arsenal – 86 milijuna dolara

Barcelona – 81 milijun dolara

Liverpool – 79 milijuna dolara

Manchester City – 74 milijuna dolara

Juventus – 53 milijuna dolara

Paris Saint-Germain – 51 milijun dolara

Manchester United | Author: REUTERS REUTERS

No, da vidimo kako su prošli, odnosno koliko su zaradili vlasnici najvrijednijih klubova.

Roman Abramovich je 2003. kupio Chelsea za 233 milijuna dolara. Uložio je još par stotina milijuna kako bi pokrio dugove i minuse, te doveo zvijezde poput Arjena Robbena i Ashleya Colea. Chelsea danas vrijedi oko 1.7 milijardi dolara.

Obitelj Glazer vlasnik je Manchester Uniteda. Preuzeli su klub 2005. godine za 1.47 milijardi dolara, a njihove dionice danas vrijede oko 3.3 milijarde dolara.

Šeik Mansour kupio je 2008. godine Manchester City za 360 milijuna dolara i baš kao i Abramovich uložio je stotine milijuna za pokrivanje dugova i dovođenje igrača poput Robinha. Manchester City danas vrijedi oko 1.92 milijarde dolara.

Prije pet godina Stan Kroenke kupio je Arsenal za 1.2 milijarde dolara. Arsenal je klub s najskupljim ulaznicama u engleskoj ligi i njegova se vrijednost danas procjenjuje na dvije milijarde dolara.

Miris novca nanjušio je i superstar LeBron James i kupio udio u Liverpoolu, koji danas vrijedi 1.5 milijardi dolara.

Investitorima su se isplatili čak i gubitnici. Grupa američkih investitora kupila je 2011. nogometni klub Romu za 400 milijuna dolara. Iako Roma već neko vrijeme bilježi gubitke, trenutna vrijednost mu je oko 500 milijuna dolara.

Zlatan Ibrahimović | Author: REUTERS REUTERS

Indonezijski tajkun Erik Thohir kupio je Inter iz Milana za 480 milijuna dolara prije tri godine. Sada mu je vrijednost 559 milijuna dolara.

Jedna od najvećih priča je Paris Saint-Germain. Katarska investicijska grupa kupila je klub za 143 milijuna dolara 2011. godine. PSG je prije te kupnje bio klub na dnu. Igrali su jadan nogomet, fanovi su im se rasuli, a tribine na njihovom stadionu bile su praznije od onih u hrvatskoj ligi. Nakon što su Katarci preuzeli kontrolu počela je renesansa kluba. U klub su dovedeni Zlatan Ibrahimović, David Beckham, Thiago Silva, Javier Pastore i Ezequiel Lavezzi. Katarci su za njih platili stotine milijuna, ali je PSG u prošle četiri sezone osvojao po jedan trofej u sezoni, stadion im je krcat, a klub danas vrijedi čak 814 milijuna dolara.

No, ne zarađuju više samo klubovi, već i nogometaši i to ne zbog svojih sposobnosti na terenu. Oni su danas zvijezde društvenih mreža i puno više i lakše zarađuju novac od sponzora i klubova. Igrači koji najviše monetiziraju društvene mreže su Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar, Louis Suarez i Zlatan Ibrahimović.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.