Top News
2996 prikaza

Rohatinski: Todorić mi je dao dvostruko veću plaću

Željko Rohatinski - bivši guverner HNB-a
Žarko Bašić/ PIXSELL
Prijašnji šef Hrvatske narodne banke svjedočio je o razlozima odlaska na visoku funkciju u Agrokor

U četvrtak je nastavljena sjednica Istražnog povjerenstva za Agrokor, a iskaz daje bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

Navedite od kada ste počeli raditi za koncern Agrokor, na kojim funkcijama i je li još netko iz vaše obitelji bio zaposlen u Agrokoru, pitao je Rohatinskog Ivan Lovrinović.

"Za koncern sam počeo raditi 1. travnja 2000. i radio sam do 12. srpnja 2000. A nakon mandata 2012. sam se vratio u tvrtku, a sukladno dogovoru s predsjednikom tvrtke još iz 2000. kad sam prvi put otišao iz tvrtke. Obavljao sam funkciju savjetnika za makroekonomske analize.

Vladimir Putin Car iz Kremlja Top News Putinova želja: Dajte mi Inu, ostavljam vam Agrokor!

Pratio sam makroekonomska kretanja u Hrvatskoj i šire od toga. Moj posao nije bio da na bilo koji način analiziram rad koncerna", odgovorio je Rohatinski.

Dodao je da su kratko u koncernu bili zaposleni njegova kćer i sin.

"Jeste li u vrijeme prije nego što ste zaposleni u Agrokoru bili član Nadzornog odbora Agrokora", pitao je Nikola Grmoja.

Na pitanje Nikole Grmoje o radu u PBZ-u do 2000. godine Željko Rohatinski je rekao da mu je tada Ivica Todorić ponudio dvostruko veću plaću nego što je imao u PBZ-u.

Grmoja je pitao i zašto se 2012. vratio u Agrokor. 

- Gospodin Maras će se možda sjetiti kako je završio moj mandat u HNB-u. Ja nisam htio koristi niti jednu moguću povlasticu, da primam godinu dana plaću, a ne radim ništa. Bilo je nekoliko ponuda, JP Morgana, Goldman Sachsa... Ja sam ih odbio prije svega zato jer sam znao kakva je bila uloga tih institucija u izazivanju svjetske financijske krize 2008. Ponuda radnih mjesta u tom trenutku u zemlji je bila vrlo mala. Ponuda iz Agrokora je bila jedina koja se mogla odmah realizirati i zato sam ju prihvatio - rekao je Rohatinski.

Dodao je da kada je 2000. odlazio iz Agrokora u HNB nije mislio da će ostati u HNB-u dva mandata. Rekao je i kako je plaća guvernera bila četiri puta manja od plaće u Agrokoru.

Grmoja ga je podsjetio da je rekao da je u Agrokor iz PBZ-a otišao zbog veće plaće pa onda otišao iz Agrokora zbog četiri puta manje plaće. Rohatinski je kazao da je u Agrokor otišao zbog financijskih motiva, no da je u HNB otišao zbog drugih motiva. 

- Razgovarao sam s Todorićem, njegovo je mišljenje bilo da mogu biti društveno korisniji u HNB-u nego u tom trenutku u Agrokoru, završio sam radni odnos s Agrokor dobio otpremninu i otišao. Tijekom 12 godina u HNB nikada me Ivica Todorić niti njegovi suradnici nisu zvali da na bilo koji način sugeriram mjeru koja bi potencijalno koristila tvrtki Agrokor. Nikada - ustvrdio je Rohatinski

Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković Evo i nje Top News Kolinda ljuta na Plenkija: Sve si blokirao!

Kad se vraćao Agrokor, bivši guverner HNB-a spominjao je svojevrsni dogovor s Ivicom Todorićem. "Ja sam s Agrokorom imao standardni menadžerski ugovor i ne sjećam se da u njemu stoji i mogućnost povratka, ali je od početka postojao jedan gentlemanski dogovor između gospodina Todorića i mene da se mogu vratiti u kompaniju ukoliko to želim", rekao je Rohatinski prije nekoliko godina za Novi list. Dobri odnosi Todorić-Rohatinski nisu se zaustavili na džentlmenskom dogovoru. Agrokor je 2011. godine preuzeo Romah d.o.o., tvrtku Marije Rohatinski, supruge guvernera HNB-a. U to vrijeme bila je to gubitaška špediterska tvrtka, ali i zakonski vlasnik kuće na obroncima Medvednice gdje je Rohatinski živio.

Ta transakcija zanimala je i Lovrinovića. Točnije, zanimalo ga je i koji je bio strateški razlog Agrokora da otkupi špedicijsku tvrtku supruge Željka Rohatinskog.

"Ja ne mogu govoriti u ime Agrokora, a tvrtka je kupljena za neto iznos od jedne kune. Zašto je Agrokor uradio to morate pitati njih", odgovorio je Rohatinski te dodao da taj otkup obiteljske tvrtke nema nikakve veze s njegovim angažmanom u Agrokoru

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • galjego 16:29 08.Veljača 2018.

    A-johatinski je faca!