Top News
4195 prikaza

Kad bi HDZ doista kopao po Udbi, kopao bi po vlastitoj utrobi

Skup HDZ-a u Dubrovniku
Grgo Jelavic (PIXSELL)
HDZ nije istraživao Udbu dok je za to u Saboru ima i povod i priiku s 'lexom Perković'

Prije nekoliko godina HDZ je žestoko optuživao tadašnjeg premijera Zorana Milanovića da odbijanjem izručenja Josipa Perkovića njemačkom sudu štiti udbaške ubojice. A onda je jednakom žestinom odbio Milanovićev prijedlog da se osnuje saborsko Istražno povjerenstvo o Udbi. Danas, pak, koristi Istražno povjerenstvo za Agrokor kako bi odgovornost za rast i propast Ivice Todorića svalio na leđa udbaša. Prvo na Stipu Mesića, a onda i na njegova pajdaša Josipa Manolića.

Proslava Dana državnosti na Jarunu, 30.05.1993. Zakopano u arhivi Top News Tajni dokumenti: Kako su Udbaši stvorili HDZ

Glavno pitanje bilo je jesu li Mesić i Manolić forsirali prvo oca Antu, a zatim i sina Ivicu Todorića. Milijan Brkić, glavni HDZ-ov isljednik u povjerenstvu, konstantno se vraćao na njihovu ulogu u rastu Agrokora, suptilno ih povezujući s bivšim režimom, da bi Vladimir Šeks napokon skinuo rukavice. 
"Prije tri-četiri godine došao sam do dokaza da je Stipe Mesić bio suradnik Službe državne sigurnosti, i to iz uvjerenja", izjavio je nedavno u intervjuu Globusu.

"Ta se suradnja svodila na njegove ocjene o političkim događajima i pojedinim ljudima i trajala je od 1956. do 1971. godine. Služba ju je označila kao njegovu patriotsku aktivnost". Poveznica je, dakle, jasna: Mesić je radio za Udbu, Mesić je bio dobar s Antom Todorićem, baš kao i Manolić, te je u njihovo doba i pod njihovim, dakle "udbaškim" pokroviteljstvom, počeo rast Agrokora. To je okvir koji je HDZ postavio u radu Istražnog povjerenstva.

I bio je to Brkićev i Šeksov obračun s Mesićem i Manolićem preko takozvanog "crvenog tajkuna" Todorića. Što i nije nelogično. Dugo je Miroslav Kutle bio personifikacija stranačkog tajkuna, a "kutleraj" služio kao sinonim za kriminalnu pretvorbu i privatizaciju. Zbog Kutle, takozvanog "crnog tajkuna", cijela desna frakcija HDZ-a nalazila se u podređenom položaju u stranci. Sad su našli Todorića da uspostavi ravnotežu. Sad je i liberalna frakcija dobila svoj "kutleraj".

Hrvatski državni arhiv, o dosjeima Udbe skrbi arhivistica Snježana Ivanović Otkrivamo Top News Arhiva komunista: Račan je Tuđmanu dao dosjee HDZ-ovaca

A on je, naravno, izrod Udbe. I tako smo došli do paradoksalne situacije. HDZ nije želio istraživati Udbu dok je za to imao prilike u Saboru i povod u vidu "lexa Perković". Ali zato koristi povjerenstvo za "lex Agrokor" kako bi otvorio Pandorinu kutiju i na Ivicu Todorića krenuo od Udbe. I pritom bivšeg HDZ-ova tajnika, premijera, predsjednika države, onoga koji je navodno želio starijeg Todorića u Vladi, optužio da je u jednom periodu dragovoljno radio za Udbu.

No to je očito HDZ-ov modus operandi. Ta stranka Udbe se hvata prigodničarski. Obično kad njome treba nekoga javno odstrijeliti. Ali kad dobije priliku Udbom se baviti sustavnije, preko Istražnog povjerenstva, onda obično podvije rep. Što je posve razumljivo: kad bi HDZ ozbiljnije kopao po Udbi, kopao bi po vlastitoj utrobi. Udba se, kako nas je to HDZ učio proteklih dvadeset i kusur godina, uvijek događa nekom drugom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.