Top News
3583 prikaza

Rat za Liku: Cijeli HDZ kontra Milinovića

Darko Milinović i HDZ-ovci iz Like u pohodu na Trg žrtava fašizma u Zagrebu, 29. 08. 2018.
Filip Kos/PIXSELL
Tri desetljeća jednostranačke vlasti je gotovo, u HDZ-u pred izbore šute i protivnici i pristalice "Ličkog Putina"

Mobilizacija u HDZ-u uoči prijevremenih izbora u Lici je totalna, toliko da se na dane čini da je više ministara na terenu u kampanji u Ličko-senjskoj županiji, nego što ih je u Zagrebu. I kada je nezavisna anketa Promocije plus utvrdila da izbačeni "Lički Putin" stoji vrlo dobro, HDZ je posegnuo za anketom koja dokazuje suprotno; da HDZ osvaja 46, a Milinović samo 15 posto.

RTL je objavio rezultate istraživanja Promocije Plus da je krajem veljače u toj županiji 28,1 posto birača bilo za HDZ, 24,2 posto za listu HDZ-ovog disidenta izbačenog iz stranke Darka Milinovića, 11,2 posto za listu gradonačelnika Novalje Ante Dabe, 6,9 posto za HSP, stranku gradonačelnika Gospića Karla Starčevića. 5,4 posto izjasnilo se za SDSS, 5 posto za SDP i 4,6 posto za Živi zid.

Tako sukobljene dvije istine ne mogu istodobno postojati u istom univerzumu. I dok Milinović slavi Promociju Plus HDZ-ov Robert Kopal tvrdi da je njihova anketa "naprednija" i odaje dojam "voditelja za analitiku i članstvo" stranke koja je u potpunoj panici da će im pobunjeni lokalni šerif razbiti monolitnu jednostranačku vladavinu Likom dugu skoro tri desetljeća.

Andrej Plenković na skupu HDZ-a Gore od KPJ Top News Partijska stega HDZ-a: Ne dolazite pijani na skupove

HDZ je tu osvajao više od 50 posto na neviđeno, čak i kad je visio na rubu raspada, ali će od nedjelje ova županija po prvi put postati politički šarena. Milinović za Express s jedne strane najavljuje izvjestan pad HDZ-a: "HDZ će u nedjelju na izborima doživjeti najlošiji izborni rezultat u svojoj povijesti u Ličko-senjskoj županiji."

S druge strane je oprezan oko predviđanja pobjednika: "Mislim da već danas mogu reći da sam moralni pobjednik ovih izbora."

"Mene HDZ više ne zanima, ne zanimaju me više njihovi problemi i netko će u HDZ-u morati odgovoriti na pitanje, onaj tko je vodio taj proces mog izbacivanja, tko je odgovoran za najgori izborni rezultat HDZ-a u povijesti. Građani moraju kazniti HDZ zbog maćehinskog odnosa prema proračunu, jer smo zbog neizglasavanja proračuna izgubili do sada 90 milijuna kuna", kazao je.

Dan ranije Milinović je javno rekao da mu je podršku dao Andrija Hebrang, kako je rekao, "čovjek koji prvi put da nije dobio poziv za Opći sabor HDZ-a", a kako to Hebrang nije demantirao, očito mu je doista dao podršku.

No, kad smo Hebranga pitali za prognozu lokalnih izbora u Lici, nije bio eksplicitan, moguće i zato što mu se žurilo po nekom hitnom poslu u bolnici.

Anketa Promocije plus pred lokalne izbore u Lici | Author: RTL RTL

"Teško mi je komentirati. Nemam točan uvid u to što se događa u Lici, ne znam koliko je tamo aktivan Starčević", rekao je Hebrang.

Uz sličnu ispriku zahvalio se na mogućnosti da komentira Liku i HDZ-ov član predsjedništva stranke Branko Bačić. Čak i Vladimir Šeks. Na mobitel se nije javljao Božidar Kalmeta. Pa smo za komentar zamolili gradonačelnika Gospića Karla Starčevića.

"Sa svih strana na djelu je manipulacija medijskom slikom. I Milinović i HDZ, svaki sa svoje strane troše novac poreznih obveznika da se prikažu popularnijima nego što jesu. A ja postavljam pitanje: Ako su na prošlim izborima u Gospiću Karlo Starčević sa svojim timom i Stranka prava do nogu potukli gospodina Milinovića dok je bio alfa i omega HDZ-a ovdje, koje su onda danas njihove šanse?", kazao nam je Starčević.

On smatra da bi HDZ danas imao slabiji rezultat nego prije godine sve da je u toj županiji ostao i jedinstven. Anketi ne vjeruje jer listu Ante Dabe prikazuje kao treću političku snagu.

"Dabo se koristi burom promjena koja nije njegova, a prije dvije godine u Novalji nije dobio niti jedan mandat za županijsku skupštinu, što je bio tragičan rezultat", argumentirao je.

Darko Milinović Darko Milinović Top News Lički Putin: Branio je Račana, ali ne i Plenkija

Za HDZ kaže da je "iza njih ostala pustinja", da je ta stranka od Like napravila "jedinu zelenu pustinju u Europi", ispražnjenu od stanovnika.

Milinović, pak, ističe da je u karijeri oponirao i Jadranki Kosor i Tomislavu Karamarku, na kraju i Andreju Plenkoviću kad god se Zagreb po njegovom mišljenju previše uplitao u tamošnju lokalnu politiku. Konačni sud o posljedicama raskola HDZ-a u Lici oko Darka Milinovića, jednog od najdugovječnijih HDZ-ovih političara, dobili smo od političkog analitičara Žarka Puhovskog.

"Stvar s Likom je prenapuhana. Svi se prave da je to nešto važno, ali to je zapravo nekoliko desetaka tisuća glasačica i glasača koji će samo dati neku indiciju o odnosu dviju struja unutar HDZ-a. I to na periferiji političkog života. Jedino bi eventualno katastrofalni poraz HDZ-a mogao imati neke implikacije po odnose snaga. A vjerojatno će biti izjednačeno, vjerojatno će HDZ za nešto malo dobiti i stvari će ostati iste", kazao je.

Darko Milinović | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Ono što će se sigurno promijeniti je dosadašnja politička monolitnost županijske skupštine. Lista HDZ-a sada bi po ovakvim prognozama dobila samo 10 mjesta, skoro upola kao na prošlim izborima, Milinovićeva lista 9, Dabina lista 5, HSP 2 i po jedan SDP, SDSS i Živi zid.

Uz ovakav sukob HDZ-a i Milinovića, izbačenog iz stranke nakon pohoda s masom stranačkih kolega u Zagreb u centralu HDZ-a, očito je da će se većina u skupštini morati graditi kompliciranim političkim pregovorima. I to u županiji gdje za to nikada ranije nije bilo potrebe.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 11:58 08.Ožujak 2019.

    OVAJ NASLOV JE LAŽAN, NE ŽURITE, ČEKAJTE REZULTATE. PO NJEMU SE VIDI DA JE SPONZORIRAN.

  • Milan.banijac 17:53 07.Ožujak 2019.

    OVO JE NEVIĐENO DO SADA, LJUDI DRAGI RAĐE NE IZAĆI NA IZBORE KADA OVO VIDIŠ I ČUJEŠ. SRAMOTA.

  • istima 10:54 07.Ožujak 2019.

    Došlo vrijeme da se Lika oslobodi od konja na cesti, a i od ovih po uredima......