Top News
3064 prikaza

Nose smrtonosne bolesti, ali nikad ih se nećemo riješiti

Komarac
Robert Anić (PIXSELL)
U Osijeku su posebna tretiranja komaraca odrađena i početkom ovog mjeseca

Petero ljudi zaraženih virusom zapadnog Nila i dalje se bori za život u klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Aparati kontroliraju njihovo disanje, bez svijesti su i imaju paralizu mišića. Od pojave prvooboljelih od virusa Zapadnog Nila na području Hrvatske početkom srpnja pa do danas bolest je laboratorijski potvrđena kod ukupno 39 osoba. Većina oboljelih, njih 35, zaražena je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske. Najveći broj oboljelih, 14, zabilježen je u Osječko-baranjskoj županiji te na području Zagreba i Zagrebačke županije, njih devetero.

Osijek je grad poznat po komarcima, posebno poznat po brojnim ubodima komaraca, koji su u nekim trenucima znali biti viši i od dozvoljene norme koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija od 15 uboda u 15 minuta. Kao i cijela Osječko-baranjska županija okružen je velikim poplavnim površinama.

I dok je sezona komaraca pri kraja, a od njihovog potpuno nestanka s prvim hladnijim danima dijeli nas desetak dana, u Osijeku su posebna tretiranja komaraca, upravo zbog pojave oboljelih od virusa zapadnog Nila odrađena i početkom ovog mjeseca. Kako nam je objasnio pročelnik osječkog upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić, situacija u Osijeku sada je više nego dobra, a ubodi su se smanjili na gotovo neznatne vrijednosti.

"Sada su vrijednosti nula ili jedan, tri ili sedam, kako je bilo tijekom ljeta. Krajem osmog i početkom devetog mjeseca odrađena su tri tretmana i to na na mikrolokacijama u dijelovima grada gdje su evidentirani oboljeli od simptoma virusa zapadnog Nila. Tako da smo bez obzira na smanjeni broj uboda odradili te tretmane na mikrolokacijama kako bi minimalizirali rizik od ponovljenog širenja virusa", objašnjava Kristić.

Ebola VIRUSI Znanost Prijeti nam šest opasnih epidemija - sve su već aktivne

Tretiranje komaraca ove je godine započelo početkom travnja, s obzirom na specifičnu i jako toplu godinu. Radilo se kao i posljednjih trideset godina, tretiralo površinu od 21.000 hektara, s tretmanima dimljenja iz zemlje, zraka, što larvicidnih tretmana. Ono što ovom dijelu Hrvatske predstavlja najveći problem u borbi sa komarcima je zaštićeno područje Kopačkog rita koje se ne smije tretirati. Osijek na godišnjoj razini, posljednjih desetak godina, za ovu potrebu iz proračuna izdvaja od tri do sedam milijuna kuna, no nažalost kako napominje Kristić, problem nastaje u drugim dijelovima koji grad okružuju.

"Najveći dio lokalnih jedinica po tom pitanju zapravo ne radi ništa, ili radi vrlo malo. S obzirom da su komarci letači, oni iz tog poplavnog područja dolaze svuda pa i u Osijek koji na tom problemu intenzivno radi. I to zapravo najteži i najskuplji dio posla, a to je uništavanje onih letača koji su prijenosnici zaraznih bolesti. Trošimo puno više novaca od ostalih, a puno lakše bi nam bilo kada bi radili svi okolo, jer bi tek tako mogli smanjiti broj tih letača koje je lakše kontrolirati u vodenom mediju, nego kada su u zraku", naglašava.

Njihov veliki broj posljednjih godina, ne samo u Osijeku i istočnoj Hrvatskoj, već i u Zagrebu, Dalmaciji, na obali, doveo je do niza problema, zdravstvenih, turističkih i ostalih. Rizik od komaraca nije moguće svesti na nulu, kao što nije moguće ni potpuno iskorijeniti komarce, s obzirom i na njihovu ulogu u prirodnom sustavu. 

"Imamo izreku...ako mašeš rukom ili si iz Osijeka ili si lud, nema druge", kaže Kristić

Broj komaraca treba držati na prihvatljivom broju kako bi mogli voditi kvalitetan život, smatra Kristić.

"Imamo izreku...ako mašeš rukom ili si iz Osijeka ili si lud, nema druge. Činjenica je da virus u okruženju postoji, ne samo u ovom dijelu regije, nego i u cijeloj Europi. Ptice koje su na koridorima seljenja su nositelji virusa, a komarac ih ubodom prenosi. Oboljelih ima toliko koliko ima registriranih, no pitanje je koliko ima oboljelih koji nisu ni osjetili simptome, nisu zapravo evidentirani. Nasreću nije bilo smrtnih slučajeva u Hrvatskoj", dodaje Kristić.

Ebola Zdravstveni sustav Znanost Ospice, kuga, ebola... Hrvatska se štiti sve slabije

Iako se zasada ne može potvrditi gdje su se oboljeli od virusa zapadnog Nila njime i zarazili, komarci su prenosnici i niza drugih zaraznih bolesti, a strah od njihove smrtonosne moći inspirirao je i Discoveryjeva dokumentarni film Komarci, koji je prošle godine prikazan i u Osjeku. Među bolestima od kojih se treba posebno strahovati je i virus Zika, koji je posebno pogodio Brazil, i djecu koja su rođena s teškim deformacijama.

"Zika nije bila u opticaju u ostalim država. U Hrvatskoj imate komarce koji lako mogu prenijeti virus Zike. Najveći rizik predstavljaju putnici iz južne Amerike koji bi ga mogli donijeti i tako zaraziti komarce, pa i pokrenuti čitavu epidemiju u Hrvatskoj. Nitko u Hrvatskoj nije bio izložen tom virusu, ali ni u bilo kojoj južnoeuropskoj državi", rekao je nizozemski znanstvenik Bart Knols.

Komarac snimljen kako siše krv izbliza To je to! Znanost "Hrvatska ignorira pojavu komaraca koji nose virus zika"

U razgovoru za Express Knols je tako najavio opasnost virusa zapadnog Nila, koji kako smatra, može biti veliki problem u Sredozemlju i južno Europi.

"Hrvatska je ne tako davno imala nekoliko primjera denga groznice, virusne bolesti koju prenose komarci. Virus zapadnog Nila je došao i vjerojatno će se početi širiti sjeverno prema ostatku Europe. Klimatske promjene odigrat će veliku ulogu zato što toplije vrijeme prati i okoliš pogodniji za razvoj komaraca, a time raste i rizik od širenja bolesti", ispričao nam je Knols.

Kao i ostali virus oni što posebno zabrinjava je činjenica da mogu mutirati, pa iako se razvije imunitet na neke od virusa, njegova sklonosti mutaciji pojačava opasnost. Može se to vidjeti i na primjeru denga groznice, koju prenose komarci i gdje se povremeno bilježe mutacije virusa. Poseban problem u ova dva slučaja je što se virus prenosi na potomstvo, i tako dalje nastavlja putovati.

Kristić napominje kako se u slučaju zapadnog Nila ne može govoriti o epidemiji, no kako se mora biti oprezan i uložiti dodatne napore i pokušati nadvladati problem pravovremenim planiranjem i zajedničkim radom.

"Važno je podići svijest o tom javno zdravstvenom problemu i ne samo sada kada je došlo do problema nego i planirati unaprijed, krajem ove godine pripremom proračuna i godišnjih programa osigurati da svi gradovi i dijelovi Hrvatske provode kontrolu komaraca. Komarci nisu problem samo u Osijeku, Slavoniji i tu uz Dunav, komarci su problem i u kontinentalnoj Hrvatskoj i na obali, gdje su posebno tigrasti komarci izraženi. O ovom problemu treba ozbiljnije misliti i na njemu raditi", naglašava Kristić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.