Top News
13449 prikaza

Nestala Francuskinja: Zadnju poruku poslala iz Češke

Anne Cecile Pinel
1/2
Facebook
Prije četiri godine Anne Cecile Pinel nestala je kod Josipdola, a pronađene kosti mogli bi biti njeni ostaci

U nedjelju ujutro u mjestu Tržić Tounjski pokraj Josipdola, lovci su tijekom lova pronašli ljudske kosti. Kako doznaje OGportal, uz ostatke nepoznate osobe bile su ženske čizmice kakve je navodno nosila Francuskinja Anne-Cecile Pinel. Opis čizmica odgovara opisu obuće iz nacionalne evidencije nestalih osoba.

Karlovačka policija potvrdila je da su pronađene ljudske kosti i da se identitet osobe utvrđuje.

Anne Cecile Pinel, studentica iz Lyona, nestala je 21. srpnja 2014. godine. Bila je s prijateljima na  festivalu elektroničke glazbe u Primišlju kraj Slunja. Podsjetimo, riječ je o sitnoj djevojci krhka izgleda, visokoj 168 centimetara. Kosa joj je bila kovrčava, kestenjaste boje, imala je velike i zelene oči. Na lijevom boku imala je tetovažu u obliku molekula, a lice joj je puno madeža.

Zbog poteškoća sa sluhom u oba uha nosila je slušne aparate. Svjedoci su je posljednji put vidjeli kraj spomenika žrtvama II. svjetskog rata u Tržiću Tounjskom.

Roditelji nestale Anne Cecile Pinel | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Nekoliko stotina metara dalje nalazi se stara napuštena ruševna kuća u kojoj su pronašli njezinu torbicu s bočicom vode i mobitelom te novčanik bez dokumenata i novca.

Nestala je na posljednji dan festivala te su mnogi posjetitelji, uglavnom stranci, otišli prije nego što je policija uspjela razgovarati s njima. 

Željeli smo doći ovdje i vidjeti mjesto gdje su posljednji put vidjeli našu kćer. Ne gubimo nadu, ali želimo znati što joj se desilo, rekli su njeni roditelji za 24sata nekoliko mjeseci nakon nestanka hodajući gore-dolje malom lokalnom cestom koja vodi od Primišlja prema Tržiću Tounjskom.

Njihova agonija počela je 21. srpnja 2014. godine kad se njihovoj kćeri kraj Slunja gubi svaki trag. Mjesecima su grozničavo u svojem francuskom domu bdjeli kraj telefona čekajući da zazvoni te da im neki glas s druge strane žice kaže kako su pronašli Anne i da se vraća kući. No muk i šutnju nisu više mogli izdržati te su se u kolovozu s još šest Anneinih prijatelja zaputili u Hrvatsku nastojeći saznati istinu o njezinu misterioznom nestanku.

Majku šokirala pustoš kraj Primišlja

Prvi dan su odsjeli u hotelu u Zagrebu i posjetili francusku ambasadu, dok su idućeg dana ujutro obišli policijsku postaju u Karlovcu kako bi doznali ima li policija kakvih novih informacija o istrazi. Kako je njihova kći bila na festivalu psihodelične glazbe Momento Demento u Primišlju, roditelji su posjetili i to mjesto.

Čim je stigla na mjesto događaja, majka je rekla da je iznenađena i šokirana koliko je lokacija izolirana i divlja.

- To je golemo područje i ne mogu vjerovati da se jedan festival organizira na području u čijoj su blizini mine. Još sam u šoku i ne mogu doći k sebi. Molimo se da sve bude u redu - pričala je Ghislaine, majka nestale Francuskinje, glasom nabijenim ogorčenjem i tugom.

U kampu uz samu Mrežnicu sastali su se sa šestero prijatelja Anne Cecile koji su nekoliko dana ranije stigli u Hrvatsku kako bi pomogli u potrazi. 

Odlučili su obići sve veće gradove te ih oblijepiti plakatima s njezinom fotografijom. Njezini prijatelji su rekli da je mlada studentica arhitekture i urbanizma dugo planirala proputovanje festivalima. Prije nego što je s prijateljicom Roxane došla u Hrvatsku, bila je u Njemačkoj i Češkoj. Iz Češke se 18. srpnja posljednji put javila majci SMS-om.

Prijatelji nestale Anne Cecile Pinel | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Njezini roditelji naglašavali su kako je njihova kći bila prilično samostalna i neovisna te se nije imala običaj svaki dan javljati. No nikad nije prošlo više od 14 dana da se ne javi.

- Oduvijek je težila da sama plaća svoje račune i da se brine o sebi. Zato se baš nije puno javljala i pričala o svojim avanturama. Ali nikad nije bila problematična - govorili su očajni roditelji koji više nisu znali što da rade i što da misle.

21. srpnja Anne se gubi svaki trag

Večer prije kobnog 21. srpnja, kad joj se izgubio svaki trag, Anne je cijelu noć plesala kod glavne pozornice. Ujutro u 9 sati s prijateljicom Roxanne našla se kraj svojeg crnog kombija koji je preuredila u kamper.

- Uzela je malu torbicu u kojoj je bila bočica vode i mobitel, te novčanik bez dokumenata i novca. Rekla je da želi prošetati i otišla cestom prema Tržiću. Djelovala je malo čudno, ali i ostale dane znala ići prošetati pa mi to nije bilo ništa neobično - rekla je njezina potresena prijateljica Roxanne.

Svjedoci su je sat vremena poslije posljednji put vidjeli kraj spomenika žrtvama II. svjetskog rata u Tržiću Tounjskom. 

Pronašli torbicu u napuštenoj kući

Nekoliko stotina metara dalje nalazi se stara napuštena ruševna kuća u kojoj su pripadnici HGSS-a pronašli torbicu s njezinim stvarima, no mladoj se Francuskinji izgubio svaki trag.

Apel za pomoć u traženju Anne Cecile Pinel | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Prijatelji su otkrili kako je nakon hrvatskog festivala planirala otići na nekoliko dana u Francusku kako bi se javila roditeljima, a nakon toga otići na festival Boom u Portugalu za koji je već kupila karte. Prijatelji su je opisali kao jako dragu djevojku koja je rado pričala s ljudima.

Voljela je, tvrde, upoznavati nove ljude i s njima razgovarati. Otkrili su da je nekad djelovala i preljubazno te da nikad nije bila gruba, bez obzira na to koliko joj netko dosađivao, nego je bila jako pristupačna.

- Baš je trenutačno radila na nekom projektu Eko sela za fakultet, a živjela je u kampusu u Aubervilleu na području Lyona - govorili su prijatelji.

Teren na kojem je nestala je opasan

Mladić koji vrlo dobro poznaje taj kraj rekao je kako je vrlo nezahvalno udaljavati se s područja gdje je festival.

- Osim što su na samo nekoliko kilometara mine, ovo područje je brdovito, puno vrtača, odnosno rupa u zemlji koje mogu biti prekrivene raslinjem. Poznajem jako dobro ovaj dio, no čak i kad idem u šumu brati gljive, moram jako paziti gdje ću se kretati jer se vrlo lako izgubiti - rekao je dobar poznavatelj ovog terena.

Posljednji put nseretna Anne se roditeljima javila 18. srpnja, i to SMS-om. Najavila im je da je za dva dana festival u Hrvatskoj

- Helloooo iz Češke Republike!! Idemo prema Beču u Austriji, za dva dana je festival! Procurila nam je tekućina za hlađenje, ima dva dana, na malom planinskom graničnom prijelazu, pa smo morali stati počistiti i zamijeniti - napisala je u posljednjoj poruci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.