Kultura
10963 prikaza

Veseli Mo:Dem: Golotinja i psihodelija na Mrežnici

Počelo 7. izdanje festivala psihodelične glazbe i kulture Momento Demento
1/22
Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
U Primišlju počeo šesti po redu, skroz drukčiji glazbeni festival Momento Demento

Festival Momento Demento na obali Mrežnice, točnije u Primišlju kod Slunja već tri dana mjesto je za tisuće mladih iz cijelog svijeta. Momento Demento jedini je festival psihodelične glazbe u Hrvatskoj i po tome bitno drukčiji od svih ostalih festivala.

Zaboravite Ultru, Zrće, Tisno... Ono što se može vidjeti u Primišlju ne možete vidjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj.

Počelo 7. izdanje festivala psihodelične glazbe i kulture Momento Demento | Author: Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
Nemojte se iznenaditi ako na festivalu vidite "guzice i sise", jer opušteni partijaneri nerijetko hodaju i plešu bez odjeće, a glazbu za njih tijekom cijelog dana pušta stotinjak top DJ-eva trance i techno scene.

No, ne vrti se na festivalu sve oko glazbe. Posjetitelji imaju specifičan životni stil, jako su predani prirodi, njezinoj zaštiti i svemu sličnome, pa je tako festival pun raznih sadržaja koji se s njima povezuje, a naročito prevladavaju radionice yoge, meditacije, tehnike disanja i ostalog.

Momento Demento, skraćeno Mo:Dem, je poseban i po tome što posjetitelji često sa sobom dovode i djecu, koja se nalaze u posebnom dijelu za njih, gdje ne dopire buka glazbe, a o njima se brine desetak dadilja.

Mnogi nažalost ovaj festival pamte po Anne Cecile Pinel, mladoj Francuskinji, koja je s ovog festivala nestala 21. srpnja 2014. godine. Zadnji put je viđena u kampu na festivalu. Njena prijateljica je rekla kako je Anne uzela LSD i krenula na plesni podij, a njezin je nestanak prijavljen tek dan kasnije. U staroj napuštenoj kući nedaleko od mjesta na kojem se održava festival nalazi se stara ruševna kuća. U kući su pronašli njezinu torbicu s bocom vode i mobitelom, te novčanik bez dokumenata i novca.

Počelo 7. izdanje festivala psihodelične glazbe i kulture Momento Demento | Author: Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
Osim njenog slučaja, iste je godine na festivalu od predoziranja drogom preminuo dečko iz Samobora.

Festival je unatoč ovim slučajevima i ekscesima s konzumiranjem velikih količina droge na samom festivalu zapravo najveća turistička manifestacija u tom dijelu Hrvatske, što je priličan uspjeh uzmemo li u obzir da se festival organizira u unutrašnjosti Hrvatske koja nije baš toliko 'napeta' turistima. Stoga ne čudi da ga podržava lokalna zajednica, pa čak i lokalni župnik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.