Top News
12825 prikaza

Krediti, dionice, pozajmice: Sve tajne Vasine imovine

Vatreno u Saboru
Patrik Macek/ PIXSELL
Državni dužnosnici moraju objaviti što sve posjeduju, a Brkić ima jako zanimljivih detalja

Milijan Brkić je u politiku ušao na molbu dugogodišnjeg prijatelja Tomislava Karamarka i pitamo se nije li mu barem jednom spočitnuo to nagovaranje. Stavimo na stranu što je sad Brkić jedna strana u unutarstranačkom obračunu u HDZ-u gdje se ne biraju sredstva. Brkić je gotovo odmah po ulasku u visoku politiku, a tu prvenstveno mislimo na ulazak u saborske klupe, po negativnom dospio i u javnost.

Imovinsku karticu predao je u veljači 2016. godine s nekoliko mjeseci zaostatka. Kako je to 24sata opisao, Brkić je morao na “popravni” jer je karticu pogrešno ispunio, a pri usporedbi stare i nove kartice čini se da je “pogrešno prepisao” sam od sebe.

Prema imovinskoj kartici objavljenoj u veljači 2016. godine, Brkić posjeduje stan u Zagrebu od 143,6 kvadrata. No u zemljišnim knjigama je Brkićev stan u zagrebačkom kvartu Špansko uveden s površinom od 87 kvadrata. Kako je nastala razlika od 56,6 kvadrata nije jasno. Da se radi o jednom te istom stanu jasno je po kreditu koji je za njega podigao u PBZ-u. Hipoteka kredit od 200.000 eura s kamatom od samo dva posto stoji na stanu od 87 kvadrata. A Brkić navodi da je upravo s tim novcem kupio veći stan.

Brkić nije prijavio da on i bivša supruga imaju još neki stan u Zagrebu.

I tu je druga nelogičnost u imovini glavnog tajnika HDZ-a. Obitelj Brkić je još 2007. godine podigla kredit od čak 560.000 eura. Trebali su ga otplatiti tek za 25 godina.

Naslovnica Express-a prostitutke Afera prostitucija Top News Pozadina najgore afere: Kako je Vaso spasio HR elitu

Međutim, u veljači 2016. godine je prijavio da je tadašnjoj Brkićevoj supruzi Karmen za taj kredit ostalo otplatiti tek nešto više od 162.000 eura. Prema zemljišnim knjigama, Brkićevi su većinu od gotovo 400.000 eura otplatili u samo četiri godine. Nije jasno kako su to uspjeli s obzirom na to da su zajedno zarađivali 284.000 kuna godišnje u razdoblju kad su otplatili veći dio kredita. Posao frizerskog salona i salona za uljepšavanje supruge Karmen osiguravao je minimalnu dobit.

Iz imovinske kartice vidljivo je da ima očito velikog prijatelja po imenu Ante Gašpar. On mu je prije više od deset godina bez kamata pozajmio više od 570.000 kuna. Dosad mu Brkić nije vratio ni lipe. Gašpar nije poznat javnosti, a Vaso je tek sad prvi put otkrio tko je tajanstveni prijatelj.

U ranijoj imovinskoj kartici spominjao je samo pozajmicu, ali ne i od koga ju je dobio. Od te pozajmice kupio je dionice Karlovačke banke vrijedne 380.900 kuna. Na što je potrošen ostatak Gašpareva novca, nema objašnjenja.

Treba podsjetiti da je nakon izbijanja afera Karlovačka banka, u kojoj je obitelj Šola optužena za štetu od 280 mil. kuna, izašla na vidjelo Brkićeva povezanost s njima. Odobrili su mu kredit od milijun kuna koje je vratio u godinu dana. Također, ondašnja supruga Karmen je bila jedna od suvlasnica tvrtki s Petrom Šolom, istaknutim članom obitelji koja je držala banku. 

Po medijima se pisalo da je policiji sugerirano da se ostave istraživanja Karlovačke banke što je upravo nevjerojatna informacija, u svjetlu nedavno objavljenih dokumenata gdje je Brkić navodno opstruirao istragu i razbijanje lanca prostitucije. 

Još jedna nelogičnost veže se uz kredit koja je ta banka dala Brkićevoj supruzi.

Milijan Brkić i Tomislav Karamarko Ovo ide i dalje Top News Plenki uživa: Afera SMS baca njegove protivnike na koljena

Naime, u kartici je naveo da supruga kredit vraća otplaćujući mjesečno 9500 eura. S obzirom na to da je Brkić napisao da ona godišnje zaradi tek 40-ak tisuća kuna, ispada da joj mjesečna rata dvostruko premašuje godišnju zaradu.

Zadnja nelogičnost je podrijetlo novca tadašnje supruge za njezine dionice. Ona ima, prema Brkićevoj kartici iz 2016. godine, u četiri tvrtke dionice vrijedne 191.000 kuna. Problem je što je u staroj kartici Brkić napisao da ih je kupila kreditom, a u novoj piše kako ih je platila od vlastite zarade. Istu nelogičnost navodi i za svoje dionice u tvrtki za ulaganja Proficio. Prvi put piše da ih je kupio kreditom, a u ispravljenoj verziji da je platio od zarade.

Prema posljednjoj dostupnoj imovinskoj kartici je Brkić smanjio svoja dugovanja Karlovačkoj banci i to sa 162.059 eura u veljači 2016. na 94.059 eura devet mjeseci kasnije u studenom te godine. U imovinskoj kartici iz studenog 2016. stoji da je od Joze Brkića, vjerojatno je riječ o Milijanovom bratu, supruga Karmen posudila 68.000 eura bez ikakvih kamata i bez mjesečnog anuiteta. 

Milijan Brkić od rujna 2017. godine plaća i 7.000 kuna mjesečnih troškova alimentacije. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 13:16 05.Listopad 2018.

    Al Capone je čisti amater za ove likove :-)))

  • Perun 11:27 05.Listopad 2018.

    Kradeze je organizirana duboko infiltrirana mafija koja je iscenirala sve što je bilo potrebno da si osigura svoju ovcu za deranje vune. Ovak cigan je samo jedan od milijun dokaza koji to potvrđuju.