Top News
6167 prikaza

Plenki uživa: Afera SMS baca njegove protivnike na koljena

Milijan Brkić i Tomislav Karamarko
Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Brkić je temeljito uzdrman, ovo mu je poruka da i njega i Karmarka imaju u šaci

Kad je prije nekoliko godina jedan istaknuti HDZ-ovac napustio stranku i državnu poziciju, službena verzija bila je da to čini zbog idejnog razilaženja. Nije se slagao sa strankom, njega je zanimala suvremenost, a njih ustaše i partizani, oni su bili retrogradni, a on napredan, i tako dalje i tomu slično. Iza ovog klišejiziranog objašnjenja krio se, međutim, stravični, ustrajni pritisak na njegovu obitelj, netipičan i za našu, prljavštinama vrlo bogatu scenu. Obitelj nepoćudnog hadezeovca danima je primala SMS-ove uznemirujućeg i kompromitirajućeg sadržaja. One su ga prikazivale u krajnje lošem svjetlu.

"Nisam više mogao izdržati teroriziranje moje obitelji tim porukama, pa sam otišao", kaže ovaj političar za naš list.

Čim je otišao, poruke su prestale dolaziti.

"Tek tad su svi u obitelji shvatili da je sadržaj tih poruka bio izmišljen", kaže danas ovaj političar, koji je nakon nove afere sa SMS-ovima vidio da nije bio nikakav izuzetak...

Pokazalo se, štoviše, da su krivotvorenja SMS-ova i službenih dokumenata bili dio raširene prakse koja je trajala godinama.

Vlaho Orepić Bivši ministar Top News Kad će USKOK zaskočiti Brkića i Karamarka?

Nakon što je buknula afera s lažnim SMS-ovima, koje je Franjo Varga konstruirao za Zdravka Mamića, otvorila se, naime, zastrašujuća Pandorina kutija krivotvorenja, manipulacija, ucjena, kupoprodaja, odavanja službenih tajni, curenja istraga i sličnih malverzacija, nakon koje su se mnogi pojedinci upućeni u priču odvažili progovoriti o sredstvima koja su korištena za unutarstranačke obračune. Nije se teško prisjetiti koliko je neobičnih transfera iz jednog stranačkog kluba išlo prema drugom, za što su uvijek pronalaženi "valjani" razlozi, tipa "stabilnost zemlje", "nacionalni interesi", "demokracija" i slično.

Bilo je i neobjašnjivih odlazaka. Svi se sigurno sjećaju trenutka kad je Mirko Rašković, član Pupovčeve stranke, odjedanput otišao prema većini Tomislava Karamarka, o čemu je Pupovac doznao iz novina. Vrlo brzo se doznalo da je Rašković bio pritisnut nekim kompromitirajućim dokazima iz prošlosti, ali je afera brzo zataškana. Je li Rašković bio pritisnut stvarnim ili krivotvorenim argumentima? Je li bio privučen ucjenama ili povlasticama?

Dossier o curenju podataka o velikim i važnim istragama, koji objavljujemo u ovom broju Expressa, pokazuje da su metode obavještajnog podzemlja zaživjele na samom vrhu države, u najdelikatnijim dijelovima sustava.

Puno je toga u samom vrhu države trulo, a ta trulež uzrokuje gospodarsku propast i egzodus. Čišćenje vrha države, pravosuđa i policije od obavještajnog podzemlja preduvjet je općeg ozdravljenja ove zemlje.

Milijan Brkić | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Bivši dužnosnici i političari danas nešto slobodnije pričaju kako su na svojoj koži osjetili što znači kad se zamjeriš moćnom dvojcu hadezeovih ex-policajaca. Opisujući slučaj spomenutog kolege koji se slomio pod pritiscima kažu:

"Prijetili su mu diplomom, pa stanom... Nije mu bilo lako. Ali nije samo on to doživio. Doživjeli su i neki ljudi koji su mu bili bliski, a niže su rangirani u stranci."

Naš sugovornik dodaje kako je za mnoge takve "akcije" Varga bio operativac. Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik šefa HDZ-a, Milijan Brkić - čovjek koji je tjednima šutio o ključnom političkom perfomansu u zemlji - Penavinu prosvjedu - energično demantira istinitost tih tvrdnji. Za jedan portal je izjavio da je siguran kako bi - da je bilo ikakvih unutarstranačkih obračuna u kojima su se koristile spomenute ili bilo kakve slične metode - stranačko članstvo, a i cijela javnost za njih saznali prije ili kasnije.

Njegova uloga u vukovarskom prosvjedu nalik je na fatimsku tajnu - nitko je ne zna, svi je žele znati, a brojni je pokušavaju odgonetnuti jer o njoj ovisi budućnost.

Branimir Glavaš je prstom izravno uperio u Brkića, kao u stvarnog organizatora tog prosvjeda. Brkić i Glavaš dio su iste saborske većine pa se čini da Glavaš ne bi išao u napad na Brkića bez jakih razloga. Time, naime, može srušiti većinu za koju je sudbinski zainteresiran. A napao ga je - stajući unaprijed na stranu Andreja Plenkovića - vrlo izravno, bez okolišanja.

Milijan Brkić SKANDAL Top News Cure informacije o tajnim istragama, i to u slapovima

"Godine 2013., nakon lokalnih izbora, kad je u Vukovaru bio presudan glas HDSSB-a za stvaranje većine Gradskog vijeća, Milijan Brkić je došao k meni u Mostar te tražio od mene da vijećnica HDSSB-a podrži većinu u Gradskom vijeću i da HDZ dobije svojeg predsjednika Gradskoga vijeća. Ja sam rekao da je to domoljubna dužnost da naša vijećnica podrži HDZ. Dogovorili smo se da se izvrši preslagivanje u Županijskoj skupštini u Osijeku, gdje smo predlagali da predsjednik Županijske skupštine bude iz redova HDSSB-a. Brkić mi je rekao da može, stisnuli smo si ruku, on je otišao u Zagreb i nije to napravio. Oni su nas tad prevarili. Tad je i Penava, kao aktualni gradonačelnik Vukovara, najavio posjet k meni u Mostar. Rezerviran mu je termin, on je krenuo prema Mostaru i na pola puta nazvao ga je Milijan Brkić te mu naredio da okrene automobil i vrati se. I to je jedan od argumenata da Penava nije samostalni igrač i da to nije njegova ideja", rekao je Glavaš na N1.

"Ovo nema veze s Vasom", kaže hadezeovac sklon Brkiću pa nastavlja:

"Nemojte zaboraviti ključnu stvar: ti SMS-ovi su naručeni za Zdravka Mamića i Ivicu Todorića. Njima su mahali odvjetnički uredi koji imaju za cilj srušiti presude i naštetiti Plenkoviću. Odvjetnik Veljko Miljević je Karamarkov kućni prijatelj. Današnje Todorićeve odvjetnike Karamarko je svojedobno doveo za slučaj Mije Crnoje. Na ovom se radi upravo zato da se i dalje s merituma stvari priča skrene na novi kolosijek, a Brkić je tu jako pogodan za skretanje pozornosti. Važno je baciti u drugi plan činjenicu da su te SMS-ove koristili Zdravko Mamić i Ivica Todorić. Zato se priča skreće na Milijana Brkića, jer je to sad atraktivnija roba. Stvari će se, kaže naš sugovornik, vrlo brzo raspetljati."

Zdravko Mamić | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)

No ako Brkić nema nikakve veze s tim, kako to da je baš njegov kum odao Franji Vargi činjenicu da je pod mjerama, da će policija doći po njega i da treba uništiti sve dokaze? Kako to da bivši hadezeovac tvrdi da su i njega napali lažnim SMS-ovima?

"Blaž Curić kum je Brkićevu djetetu, ali to curenje nema veze s Vasom. Objavljivanje slika Brkića i Varge je nabrijavanje. Karamarko laže o Vargi. On je s njim nešto radio, mi smo se smijali pričama o tome da mu je APIS ukrao izbore. U međuvremenu, prije nego što je muljao za APIS, DORH je odbacio prijavu DIP-a. Što se tiče Brkićeva kuma, Blaža Curića, tri su mogućnosti. Prva je da je Blaž Vargin prijatelj neovisno o Brkiću i Karamarku, druga je varijanta da mu je Brkić dojavio, a treća da mu je preko Tolušića dojavljeno da to odradi. Cilj i Mamića i Todorića i Karamarka je udar na Brkića", kaže naš sugovornik i nastavlja:

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.