Top News
15000 prikaza

Kontranapad: Braća Brkić spremaju žestoku osvetu

Milijan i Jozo Brkić
PIXSELL
O akumuliranju kapitala Joze Brkića malo se zna. Dugo je bio u Australiji, bavio se građevinarstvom, organizacijom događaja, prodajom

Afera SMS neviđeno kulminira! Nacional je sada objavio da je prije nešto više od godinu dana Blaž Curić, suborac, prijatelj i kum Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a, zatražio od informatičkog stručnjaka Franje Varge, ključnog protagonista afere SMS, da nadzire elektronsku poštu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića! To je Curić od Varge zatražio u ožujku 2018., a Nacional je vidio elektroničke zapise koji to dokazuju.

Milijan Brkić je, kažu za Express odlično obaviješteni izvori, zadnje udare “doživio dramatično”. Nakon što je u priču uvučena bivša Brkićeva supruga, u problemima se našao i njegov brat Jozo, a problemi se s vremenom šire i granaju. “Udarili su na obitelj”, čulo se iz krugova bliskih Milijanu Brkiću. “To se ne radi”.

Kako doznajemo, ovo neće ostati bez odgovora; dio visokopozicioniranih HDZ-ovaca  mogao bi se naći na udaru, odnosno kontraudaru, koji bi ih mogao “izuti iz cipela”. 

Milijan Brkić | Author: Jurica Galoic/PIXSELL Jurica Galoic/PIXSELL
Otprilike se znaju i mete i razmaci, ali to još nije na dnevnom redu. Vrh HDZ-a, koji vodi kampanju protiv Brkića nastojao je izolirati njegov slučaj, tako da stranka ostane izvan fokusa istrage i skandala. Odgovor bi mogao u vrtlog uvući cijeli vrh stranke i dovesti do urušavanja samih njenih temelja. Brkić, naime, zna sve o svima - on je odlično obaviješten jer je zadnje desetljeće imao stranku na dlanu, vedrio je i oblačio, pa su središnjicu neko vrijeme u šali zvali “Vasiona”

Valja ipak imati na umu da se nijedna razočarana meta zadnje desetljeće nije prometnula u Zorroa osvetnika - Glavaš je završio pred sudom, pa se moglo čuti da će sve otkriti, ali nije otkrio ništa.  Kutlina crna bilježnica nekako je procurila u javnost - sadržaj je bio zastrašujući - ali Kutle je pobjegao u BiH, ne progovorivši ni riječi. Todorićeva bilježnica nije ni došla do javnosti, a Todorić u osvetničkom pohodu nije rekao ništa više od općih mjesta hrvatske tranzicije. No s Brkićem se ne zna.

Milijan Brkić i Andrej Plenković RAT U HDZ Top News Vaso - rješava li ga se Plenki zauvijek?

Nalazimo se u uvertiri odlučujuće bitke, o kojoj ovise ne samo sudbine njenih aktera nego i politički pravac cijele države - pojednostavljeno govoreći, hrvatska s modelom “Orban” ili modelom “Merkel”. HDZ je, to je sad očito, pretijesan za obojicu - Plenković i Brkić ne mogu ostati pod istim krovom. 

Zadnji udar na Brkića nije došao iz represivnog aparata nego s neočekivanih pozicija. Poznato je da su Milijan Brkić i Milan Bandić bili u izvrsnim odnosima, a svjedoci kažu da je Bandiću već prošle godine išlo na živce kako se Brkić znao pojavljivati nenajavljeno u gradskoj upravi i Holdingu. A stariji brat Jozo uspio ono je što dosad nitko nije u Zagrebu. Dobio je čak 15 gradskih prostora (sadašnje stanje, a možda će biti i još), koji su mahom u strogom centru grada. Ukupno ima, po vlastitom priznaju, u zakupu 26 gradskih i državnih atraktivnih poslovnih prostora. 

Jozo Brkić | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL
Stariji Brkić ima i specifičan poslovni model. Osniva nevjerojatno mnogo jednostavnih tvrtki na svoje ime, a onda konkurira na natječajima koje raspisuje Grad. Kako je sam jednom priznao, ako vidi prostor koji ga zanima, a koji stoji prazan, pošalje pismo namjere Bandićevoj upravi, a onda kad se raspiše natječaj, on predaje ponude, nekad i putem više svojih tvrtki. Uvijek je odbacivao tvrdnje da posjeduje bilo kakve povlaštene informacije. 

No činjenica je da neki prostori koje je uzeo u zakup i prije godinu i pol do danas nisu privedeni nikakvoj svrsi. Stoje i dalje prazni iako je u njima Brkić obećavao jazz klubove, prodavaonice suvenira, moderne turističke apartmane, prodavaonice za muškarce, restorančiće....

Bandićeva gradska uprava dosad je sve to tolerirala. A onda je odlučila izbaciti tvrtku Joze Brkića iz jednog od njih. Doduše, ne radi se o najatraktivnijoj lokaciji nego o Paromlinskoj ulici iza Glavnoga kolodvora. 

Odbrojavanje Top News "Vasu će utopiti bez tragova, u savršenom zločinu"

Jozu Brkića šokirala je ta informacija. Kratko nam je poručio da za takvo što nema razloga jer su se radovi na preuređenju oduljili, da planira otvoriti fast food i da njegova tvrtka, pitoresknog imena Mr. Joseph za gospodu, redovno plaća zakupninu. Brkić kaže i da nije dobio nikakvu obavijest o tome. 

Međutim, ono što stoji u obrazloženju raskida ugovora koje je potpisao Bandić sugerira da je gradska uprava skoro dvije godine gledala kroz prste Brkiću. Svatko tko zakupi prostor ima rok u kojem ga mora urediti, a dok traje uređenje, redovno su oslobođeni plaćanja zakupnine. Tako i Brkić nije tri mjeseca morao plaćati najam od 6125 kuna za 30-ak kvadrata u Paromlinskoj, a nakon toga je trebao početi raditi još u veljači 2018. godine. No inspekcija Grada je dva puta posjetila prostor u 2018. i zaključili da nikakvih radova nema, a da Brkić duguje i najamninu. Kad je upozoren na to, Brkić je platio dug, pa Bandićeve službe odlučuju još ga čekati.

Na kraju, ove godine idu tri nove kontrole, koje su utvrdile da je obavljen tek manji dio radova, a da prostor još stoji prazan. 

Milijan Brkić i Andrej Plenković | Author: Marko Lukunic/PIXSELL Marko Lukunic/PIXSELL
"Ne stječe se dojam o ozbiljnoj namjeri zakupnika da prostor privede namjeni i počne s ugovorenom djelatnošću", stoji u obrazloženju.

Dodatno su utvrdili da Brkić opet duguje više od 20.000 kuna i odlučili su raskinuti ugovor. Pomalo je nevjerojatno da Brkić kaže kako je platio, a Bandićeva evidencija kaže da nije. U svakom slučaju, ovo je samo jedan slučaj, a upućeni tumače da je Bandić možda poslao i snažnu poruku ovim raskidom mlađem bratu Milijanu. Raskinut je jedan ugovor, no još deseci su ostali, iako se ništa nije maknulo s mrtve točke u tim gradskim prostorima.

Potpuno je jasno da Bandić može naći pravno obrazloženje da nastavi s raskidima s istim obrazloženjem o neulaganju, kao i za prostor u Paromlinskoj. Štoviše, postoje i drugi primjeri kad su se zbog toga raskidali ugovori. Ali, barem zasad, sve je stalo na jednom prostoru. Uvidi u poslovne knjige pokazuju da je Brkićeva tvrtka koja je uzela u zakup prostor u Paromlinskoj završila u gubitku od 82.000 kuna lani, a tvrtka duguje i svom vlasniku Brkiću 108.000 kuna. Očito je i platio veći dio zakupnina, a onda je novac izgubio raskidom ugovora.

Milijan Brkić Vijek trajanja Top News HDZ bez Vase: Možda zdraviji, možda još pokvareniji

Raskidom i ostalih Brkić bi izgubio pozamašnu sumu novca, a i raspao bi se njegov poslovni model. Brkićeve tvrtke već dulje od godinu dana nisu napravile ništa s atraktivnim prostorima u Berislavićevoj od 114 kvadrata, u Frankopanskoj gdje su zakupili 83 kvadrata, na Trgu bana Jelačića, gdje je dobio od Bandićeve uprave 114 kvadrata, dva prostora u Vlaškoj, Ilici...
U tom kontekstu zanimljiva je i objava Državnih nekretnina, tvrtke koja je pod ingerencijom Ministarstva imovine HDZ-ovca Gorana Marića.

Još u veljači u medijima je objavljeno da je jedna od Brkićevih tvrtki, Siveor transporti, dala najbolju ponudu za iznimno atraktivni prostor od 86,9 kvadrata na uglu Tesline i Gajeve ulice u Zagrebu. Telegram je objavio da je ponudio skoro 90.000 kuna mjesečno zakupa te da je to najbolja ponuda od svih. Bilo je sigurno da će biti i izabran. No prošli tjedan, bez ikakva obrazloženja, od cijelog natječaja za niz državnih prostora, samo taj je poništen.

Službeno obrazloženje je da se ne prihvaća niti jedna zaprimljena ponuda. Bez ikakvog dodatnog obrazloženja, što je protumačeno da i HDZ-ovac Goran Marić reže pristup Brkiću atraktivnim nekretninama. Treba napomenuti da se o samom akumuliranju kapitala Joze Brkića malo zna. On je bio dugo u Australiji, tamo se bavio, kako sam kaže, građevinarstvom, organizacijom događaja, prodajom.

Jozo Brkić svjedok na suđenju 2018. | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL
U svakom slučaju, vrijedi kao imućan čovjek, a često je bio i alibi mlađem bratu kad je god bio pod lupom poreznih vlasti ili kad se provjeravao njegov nesrazmjer imovine i zarade. Primjerice, Milijan se prije nekoliko godina Poreznoj upravi pravdao da mu je brat Jozo posudio u gotovini 1,25 milijuna kuna, da imućniji brat, a ne on, obnavlja kuću u Hercegovini, a kad je buknula i afera Karlovačka banka, u kojoj je vlasnica tvrtke bila Milijanova supruga, opet je stariji Brkić svjedočio da je iza svega stajao njegov kapital a ne bratov. 

Stariji Brkić tek ponekad nastupi u medijima, redom kako bi se pohvalio svojim planovima s poslovnim prostorima koje je dobio u zakup. Tako je ove godine Jutarnjem listu otkrio da ima ukupno u zakupu, što gradskih što državnih, čak 26 prostora u širem centru Zagreba. Mi smo uspjeli naći 15 gradskih prostora koji su mu iznajmljeni, a Ministarstvo državne imovine nema objavljen registar onih kojima su dali državne prostore i po kojoj cijeni.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 14:43 10.Svibanj 2019.

    ZAŠTO ŠUTJETI TREBA SVE REĆI DA GRAĐANI ZNAJU SA KIME IMAMO POSLA. DALI ORGANI GONJENJA RADE SVOJ POSAO ONAJ U VIROVITICI. GOSPOĐA KOJA JE SKRIVILA NESREĆU SA NEISPRAVNOM VOZ. DOZVOLOM KOČOPERI SE I DALJE KAO PRAVA, PA TO SU HDZ ... prikaži još!DZ KADROVI, JELI TAKO PLENKI? N E Z A M J E N J I V I I TRAJNI.

  • Milan.banijac 09:27 09.Svibanj 2019.

    NIJE VAŽNA OSVETA, NEGO ČINJENICE.

  • Milan.banijac 14:01 08.Svibanj 2019.

    DA NEĆE OTIĆI MOŽDA U MEĐUGORJE