Top News
6520 prikaza

Iranci Trumpu: Ako počneš rat, mi ćemo ga završiti

Qasem Soleimani, iranski general, zapovjednik Snaga Quds
Tasnim News Agency
U javnu prepirku između predsjednika SAD-a i Irana umiješao se general s najgorim prijetnjama do sada

Iranski general bojnik Qasem Soleimani "sočnim izrazima" uzvratio je Donaldu Trumpu, nakon što je američki predsjednik na Twitteru upozorio Teheran da neka ne prijeti SAD-u inače... Trumpa je nazvao "kockarom" i "vlasnikom kabarea", prenijela je Agencija Tasnim.

"Kažem vam, gospodine Trump kockaru, kažem vam: znajte da smo mi u vašoj blizini tamo gdje to ne možete niti pomisliti. Na mjestima koja ne možete niti zamisliti mi smo odmah do vas", kazao je Suleimani, pripadnik Islamske revolucionarne garde i još od 1998. zapovjednik Snaga Quds koje se bave skoro isključivo operacijama izvan Irana i tajnim operacijama.

Donald i Melania Trump | Author: REUTERS REUTERS

Prijetnje Trumpu Soleimani je uputio tijekom svog govora u gradu Hamedanu na zapadu Irana.

"Mi, iranska nacija, prošli smo kroz teška razdoblja. Vi možete započeti rat, ali mi smo ti koji će ga završiti. Pitajte svoje prethodnike o tome. Zato, prestanite nam prijetiti. Mi smo spremni suprotstaviti vam se", kazao je.

Trump je prethodno iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniju objasnio što misli o njegovoj izjavi da se "SAD ne bi trebao igrati repom lava". Rouhani mu je rekao da je mir s Iranom "majka svih mirova", a da bi "rat s Iranom bio majka svih ratova".

"Iranskom predsjedniku Rouhaniju: Nikad, ali nikad da više niste prijetili SAD-u ili ćete snositi posljedice kakve su se u povijesti dogodile samo nekoliko puta. Mi više nismo zemlja koja će trpjeti vaše sumanute riječi nasilja & smrti. Pazite se!", napisao je Trump.

Rouhani mu nije uzvratio, ali jest Soleimani. Pa je nastavio:

"Crveno more koje je bilo sigurno, više nije sigurno po prisutnost Amerikanaca... Snage Qudsa i ja smo oni koji vas čekaju. Mi navečer ne odlazimo na spavanje prije nego što pomislimo na vas." Trumpu je rekao zašto mu odgovara on, a ne predsjednik Irana.

"Nije na razini našeg predsjednika na vam odgovara, ali ja, kao vojnik, hoću... Vaš rječnik pripada kabareu. Samo vlasnik kabarea koristi takav jezik kad komunicira sa svijetom."

Iranska raketa srednjeg dometa Strogo povjerljivo Top News Tajne snimke: Iranci spremaju rakete za gađanje Amerike

Pravi sukob između SAD-a i Irana naravno da nije na razini školaraca koji se prepucavaju, nego u nečem doista ozbiljnom. U svibnju je Trump jednostrano povukao SAD iz Nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015., što ga je Zapad dogovorio s Teheranom u mandatu Baracka Obame. Državnici iz EU-a tada su jako kritizirali Trumpa i poručivali mu da se Iran pridržavao sporazuma, te da je provedbu sporazuma u Iranu redovito provjeravala Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Washington pod Trumpom prijetio je da će uvesti sankcije svima koji će nastaviti poslovati s Teheranom, a jedna od najnovijih okolnosti je to da želi od svih zemalja svijeta da prestanu od Teherana kupovati naftu i plin najkasnije od 4. studenog. Teheran je uzvratio prijetnjom da će blokirati Hormuški tjesnac kroz koji prolazi tankerski promet s petinom cjelokupne svjetske nafte. To što je Soleimani spominjao i Crveno more, zapravo je zaprijetio da će preko svojih saveznika, u slučaju eskalacije, blokirati i taj energetski pomorski pravac.

"Što ste bili u stanju učiniti nam u posljednjih 20 godina, a što niste učinili i čime nam sada prijetite? U Afganistan ste došli s desecima tenkova, oklopnim vozilima, sa stotinama naprednih helikoptera i tamo ste počinili zločine. Ali što ste do vraga tamo postigli između 2011. i 2018. sa 110.000 vojnika? Nije li činjenica da sada talibane molite da pregovaraju?"

Jemen | Author: NAIF RAHMA/REUTERS/PIXSELL/ NAIF RAHMA/REUTERS/PIXSELL/

Soleimani je, nadalje, optužio Trumpovu administraciju da podupire Mujahedin-e Khalq, u prijevodu Narodnu mudžahedinsku organizaciju, skupinu baziranu na islamskom marksizmu i nacionalizmu. Slijedio je potom niz nipodaštavajućih opisa američkih vojnika u Siriji i podsjećanje da je 2006. u 34-dnevnom ratu, odnosno napadu Izraela na Libanon, Hezbollah bio onaj koji je pobijedio.

Soleimani je zaprijetio Trumpu istog dana u kojem je Saudijska Arabija obustavila prijevoz nafte tankerima iz Crvenog mora kroz tjesnac prema jugu nakon što su pobunjeni Hutiji u Jemenu, inače saveznici Irana, projektilima napali dva saudijska tankera. Jemen je inače 2015. postao, poslije Sirije, drugo najbrutalnije mjesto ratnog sukoba Saudijske Arabije i Irana. Saudijska Arabija podupire sunitske skupine, navodno i ekstremne, Iran šijitske.

Uslijed saudijske blokade Jemena, u toj zemlji je, usred rata, došlo do umiranja od gladi, izbila je epidemija kolere, iz međunarodne zajednice pljušte optužbe na račun ubijanja civila u saudijskim zračnim udarima. Pobunjeni Hutiji uzvraćaju dalekometnim projektilima, očito dobivenih od Irana, po saudijskim vojnim bazama u samoj Saudijskoj Arabiji, aerodromima u toj zemlji, nedavno navodno čak i na aerodrom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su također intervenirali u Jemenu na strani Saudijske Arabije.

Donald Trump Put u kataklizmu Top News Trump gura cijeli svijet u ratni pakao Izraela i Irana

Rat je izvorno izbio između Hutija oko bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, svrgnutog 2012. i u međuvremenu preminulog 2017., te snaga odanih predsjedniku Abdrabbuhu Mansuru Hadiju koji ga je naslijedio 2012. Rat, koji je praktično od početka bio rat između Saudijske Arabije i Irana preko svojih posrednika, vrlo su brzo iskoristili al Kaida, poslije i ISIL za ugrabljivanje svojih teritorijalnih pozicija u Jemenu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.