Top News
8973 prikaza

Erdogan u Sarajevu, Dodik poručio: "Samo vi orgijajte"

Tayyip Erdogan
REUTERS
Turski predsjednik u Sarajevu je održao svoj predizborni skup za tursku dijasporu uoči izvanrednih predsjedničkh i parlamentarnih izbora koji će se u njegovoj zemlji održati 24. lipnja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u nedjelju nešto prije podneva u Sarajevo gdje se održao njegov svojevrsni predizborni skup. Erdogan je došao sa suprugom Eminom. 

Tisuće Turaka koji su u Sarajevo stigli kako bi sudjelovali na cjelodnevnom skupu Erdoganove lobističke organizacije Unija europskih demokrata Turske (UEDT) preplavili su gradske ulice.

Skup koji ima službenu oznaku godišnje skupštine UEDT-a zapravo se smatra središnjim preizbornim okupljanjem za tursku dijasporu koje Erdogan organizira uoči izvanrednih predsjedničkh i parlamentarnih izbora koji će se u njegovoj zemlji održati 24. lipnja.

Ece Temelkuran Ece Temelkuran Kultura Erdogan je sultan 21. stoljeća

Planove za organiziranje takvog skupa u Njemačkoj, Austriji ili Nizozemskoj osujetile su vlasti tih država uz ocjenu kao je neprimjereno da se na njihovu terotoriju vodi kampanja za turske izbore.

Zbog svega toga Erdoganov posjet BiH već od prve najave izaziva brojne kontroverze. BiH naime čekaju izbori na jesen, a prvi i najveći predizborni skup održava osoba koja na njima niti ne sudjeluje, piše BBC. Erdogan će u Olimpijskoj dvorani Zetra okupiti svoje pristalice iz cijele Europe, a sami skup trajat će osam sati.

Erdogan nije imao namjeru doći u Sarajevo, odnosno nije imao namjeru organizirati ovaj skup u Sarajevu. Erdogan je naravno želio skup organizirati u državi gdje je turska dijaspora daleko brojnija, u Njemačkoj, Austriji ili Nizozemskoj, ali tamošnje vlasti su mu to zabranile, pa je izbor pao na Sarajevo.

Kako navode sugovornici BBC-ja, Sarajevo je vjerojatno najzapadnija točka do koje Erdogan može doći kako bi održao izborni skup Turcima koji žive na Zapadu.

Države koje su ga odbile, ali i ostatak EU ne gledaju baš blagonaklono na odluku sarajevskih vlasti da Erdoganu dozvole ovakav skup na svom teritoriju, ali kako piše BBC, njegov dolazak vjerojatno neće imati dugoročnu štetu za BiH. Erdogan s druge strane, u Sarajevuima velikog političkog partnera, a to je vrh Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića, koji je s Erdogan jako blizak.

Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Angela Merkel Velike vođe Top News Novi imperatori: Došla je era doživotnih predsjednika

Turski utjecaj u BiH sve je vidljiviji, odnosi i veze sve su čvršće, pa je takom između dviju država povećana trgovinska razmjena, turske investicije u BiH jako su intenzivne, a jako je aktivna i Turska razvojna agencija. Analitičari smatraju kako bi Turska kroz ekonomiju mogla uspostaviti bolje odnose i s drugim djelovima Bosne i Hercegovine.

Erdoganov predizborni skup u Sarajevu mogao bi biti i početak domaće izborne kampanje, a kako navodi BBC, trenutak u kojem Erdogan održava miting u Sarajevu vrlo lako bi mogao biti i predizborni skup Bakirovog SDA.

Iz ostatka BiH nisu se čuli neki posebni komentari oko dolaska Erdogana u Sarajevo, osim Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji je na svoj osebujan način komentirao dolazak i poručio da ga Erdogan ne zanima.

"Eto vam vaše Sarajevo, pa u njemu orgijajte s kakvim hoćete stavovima - mene se to ne tiče", rekao je Dodik.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • TONCI 09:30 19.Lipanj 2018.

    govno doslo i usmrdilo bosnom vrlo brzo ce se vidjeti osmanlije ponovno jase bosnom ,a nigdje obiljezja bosanski nema ka stosu kotromanica, tomasevica i drugi vrijednist srednjovjekovne bosne