Top News
120503 prikaza

Dokument koji je 1971. najavio srpsku agresiju na Hrvatsku

Razoreni Vukovar
1/5
Screenshot Youtube
O autoru dokumenta se nagađa, njegova papirnata kopija ne postoji, već samo foto-elaborat

U arhivi bivše Službe državne sigurnosti SRH, koji se čuva u zagrebačkom Državnom arhivu na Marulićevom trgu, Express.hr je pronašao rijedak, a čini se dosad i potpuno nepoznat dokument: sasvim dobro uščuvani Prijedlog o formiranju autonome pokrajine Krajine u sastavu SR Hrvatske. Kuriozitet je da je napisan 1. svibnja 1971. U jeku pokušaja političke demokratizacije tadašnje Hrvatske, procesa koji je poznatiji kao Hrvatsko proljeće i koji je završio izrazitom državnom represijom te gušenjem demokratskih i nacionalnih reformi. 

Počelo suđenje Draganu Vasiljkoviću Kriv je Top News "Kad mlatite Hrvate, uradite to kako treba!"

Njegov autor(i) je nepoznat. U potpisu stoji Odbor za formiranje autonomne oblasti Krajine u sastavu Republike Hrvatske. Mada postoje neke indicije tko bi mogao biti autor. Spominje se partizanski general Rade Bulat, hrvatski Srbin koji je preminuo 2013. U arhivu, štoviše, nema ni papirnate kopije tog političkog pamfleta o potrebi ozbiljnog širenja političkih prava Srba u Hrvatskoj već samo foto-elaborat.  Fotografije 13 stranica spomenutog dokumenta. Kada smo pitali neke od osoba upućenih u rad bivše službe zašto je to tako dobili smo dva moguća objašnjenja: prvo, da se original negdje zametnuo, a druga, da je pribavljen posebnim operativnim metodama rada UDBE. 

Prijedlog je upućen predsjedniku SFRJ (tada Josip Broz Tito), Saveznoj skupštini SFRJ u Beogradu, Saboru SR Hrvatske (na nekoliko mjesta u dokumentu doslovno stoji HrvaCke), Komisiji za ustavne promjene u Beogradu i, konačno, Skupštini SR Srbije. 

Dokument koji je najavio agresiju na Hrvatsku | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
U uvodu se objašnjava zašto se uopće podnose ovakav prijedlog. "Sadašnje ustavne reforme pružaju mogućnost svim narodima i narodnostima da učestvuju u izgradnji svojega Ustava u cilju sigurnije , ravnopravne slobode i prava naših naroda". Suština je pak sljedeća: traži se, u sastavu Socijalističke Republike Hrvatske (piše Hrvacke), osnivanje-formiranje AUTONOMNA POKRAJINA 'KRAJINA' na teritoriju nekadašnje Vojne Krajine

Zatim da se u novom ustavu (misli se na tadašnji Ustav SFRJ koji je prolazio kroz ozbiljnu rekonstrukciju) odrede mjesto, ulogu, prava, dužnosti i obaveze novo-formirane AUTONOMNE POKRAJINE u sastavu Republike Hrvatske, sa svim pravima i dužnostima kako to imaju Autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina u sastavu Socijalističke Republike Srbije.  

HOS More krvi Life HOS-ovci: 'Gledao sam mrtve četnike i osjećao se moćan..."

Određen je i teritorij koji bi, prema prijedlogu autora, zapasala ta 'autonomna pokrajina Krajina': Slavonija, Banija, Kordun, Lika, Kninska Krajina i dijelovi Dalmacije. Tamo gdje pretežno živi srpski živalj koji je, nastavlja se u dokumentu, "uvijek bio kamen smutnje pojedinih vlada, partija, političara koji su se svađali, preko leđa tog siromašnog naroda." 

Za razumijevanje prijedloga hrvatskih Srba potrebno je ukratko podsjetiti na politički te društveni moment u tadašnjoj SFRJ i Hrvatskoj početkom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Tixon 17:43 22.Lipanj 2018.

    Moša Pijaded je još '45 nacrtao granice srpske autonomije u Hrvatskoj , ali ga je Tito isterao iz kancelarije .Nacrtao je te granice , jer su za njih postojali istovetni razlozi kao i za dve autonomije u Srbiji , čak ... prikaži još!k veći nego za vojvodinu , gde ubedljivu većinu čine Srbi . Naročito su postojali razlozi za srpsku autonomiju u Hrvatskoj po Ustavu iz '74 , ali Tito , Kardelj i ostali su na razne načine eliminisali sve važne srpske rukovodioce od ' 64 do ' 72 .

  • stranac1971 11:38 21.Lipanj 2018.

    pa zna se od kada se to radi velika srbija samo nece nitko priznati zaboravili ime te druzine reci crna ruka jos i danas neki naznacaji da jos zivi da nije unustena da klija srbska zelja za otimacinom hr teritorija

  • nelson 10:56 21.Lipanj 2018.

    ma da 1971 malo sutra.