Top News
8774 prikaza

Cvitana čuvaju kušači hrane, Geigerovi brojači...

Dinko Cvitan
Patrik Macek (PIXSELL)
Iako mu nemaju spremnog nasljednika, Cvitanu se već dulje opasno trese pozicija

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, kojeg je HDZ prije godinu dana gotovo već otpisao s te pozicije, mogao bi ipak krenuti stopama svog prethodnika Mladena Bajića, koji je jedini do sada bio glavni državni odvjetnik više mandata (čak tri). Sabor će u travnju odlučiti tko će sljedeće četiri godine biti šef svih tužitelja u zemlji, a prema sadašnjoj situaciji, Cvitan uopće ne stoji loše. Barem kod premijera Andreja Plenkovića, iako ga dio HDZ-a, koji s partnerima ima većinu u Saboru, ne može smisliti premda se tijekom svog mandata nije bavio HDZ-ovcima.

Štoviše, istraga protiv Josipe Rimac i njezina supruga je obustavljena, a odbačena je optužba da je Oleg Butković, ministar pomorstva, kao gradonačelnik Novog Vinodolskog zlouporabio položaj i ovlasti. No prije godinu dana, nakon blamaže u slučaju Dnevnice, većina ljudi iz vrha HDZ-a s kojima je tad razgovarao Večernji list ustvrdila je kako se “Cvitanu treba zahvaliti na suradnji”.Potpuno je apsurdno da Uskok nije istražio period prije i poslije 2015. godine, odnosno je li i u tim periodima bilo lažnih putnih naloga.

Zdravko Mamić Prijatelji Top News Na Mamićevoj fešti za Kolindu bili su i tamburaši

Najgore je to što je Cvitan ovakvim ponašanjem doveo u pitanje sve istrage koje je DORH ranije vodio, pogotovo one koje je odbacio, rekao je izvor iz vodstva HDZ-a. Cvitan se pokunjeno pojavio na presici u Vladi koju je organizirao Andrej Plenković, što je bio nezabilježen presedan, koji je nagnao Most da preispita svoje povjerenje u Cvitana. No prema informacijama iz krugova bliskih HDZ-u, premijer Plenković nije nesklon Cvitanu dati još jedan mandat na čelu Državnog odvjetništva.

Tijekom prvog mandata Cvitan, pod čijim je vodstvom Uskok postao sinonim za borbu protiv korupcije i raznih lopovluka, postao je najčuvaniji čovjek u zemlji. U ljeto 2016. službe represivnog aparata dobile su informaciju kako netko sprema atentat na Cvitana. Tu su informaciju shvatile vrlo ozbiljno jer to policiji i sigurnosnim službama, pisao je tad Novi list, nije bila jedina indicija nego su slične informacije dobivali i iz drugih neovisnih izvora. Kako niti jedna od njih nije bila iskoristiva za klasičnu kriminalističku istragu, koja bi rezultirala uhićenjima, odlučili su se za pojačavanje sigurnosti glavnog državnog odvjetnika, šaljući time poruku kriminalnome miljeu. Dobio je blindirani automobil na korištenje, njega neposredno paze 24 sata na dan, a zaštitu je tada dobio i dio Cvitanove obitelji. 

Zaštitu mu nisu ukinuli do danas, a pod osiguranjem su i članovi obitelji.

Mercedes S klase Prava sitnica Top News MUP-u dva nova mercedesa: Cijena? Samo 12 milijuna kn

Pričaju kako ja na slobodi s nekim ljudima iz Remetinca pletem mrežu i spremam atentat na Cvitana i njegovu obitelj. Napisi o tome su toliko morbidni, bolesni, opasni... To nije normalno što se događa, opasno je po sve građane Hrvatske. Ja ne poznajem strah, ali ovo je zloupotrebljavanje države u progonu građana, uznemiravanje javnosti. Pa kako se ja to šećem gradom ako spremam ubojstvo državnog odvjetnika - pitao se Zdravko Mamić na konferenciji za novinare koju je 21. srpnja 2016. organizirao u Sheratonu.

Iako Mamića nitko imenom nije prozvao niti osumnjičio da stoji iza ugroze Cvitanu, sam je tog dana otišao do Uskoka. Za prijetnje glavnom državnom odvjetniku nije nitko uhićen, no kako mu je osiguranje ostalo, procjena je službi da mu zaštita i dalje treba. Štoviše, neki tvrde da je i posebno pojačana. To uključuje i kušanje hrane koju konzumira Cvitan kad nije u zaštićenim prostorima sjedišta DORH-a u Gajevoj, što je u nadležnosti djelatnika zdravstveno-higijenske zaštite (čitaj: kušači hrane). Sve u svemu, oko 30 ljudi, pripadnika Ureda za posebne poslove sigurnosti MUP-a, 24 sata na dan bavi se njegovom sigurnošću.

Kako su pedantni, govori i podatak da su nedavno stigli u kontrolu jednog zagrebačkog restorana s tzv. Geigerovim brojačem, napravom koja kontrolira razinu radijacije. Nije teško zamisliti stanovito čuđenje osoblja restorana koje su skenirali uređajem koji može, primjerice, otkriti polonij, visoko radioaktivni polumetal kojeg je Putinov KGB iskoristio za eliminaciju njihova odbjeglog agenta Aleksandra Litvinenka 2006. u Londonu.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.