Top News
5092 prikaza

MUP-u dva nova mercedesa: Cijena? Samo 12 milijuna kn

Mercedes S klase
maxpixel.freegreatpicture.com
Odgovorili su da su to blindirani automobili, da neke starije imaju, ali da će Hrvatska predsjedati EU-om...

Dio objašnjenja koji potpisuje Služba za odnose s javnosti MUP-a glasi ovako: "Ministarstvo unutarnjih poslova raspolaže s određenim brojem navedenih vozila starijeg godišta te je zbog predstojećih događanja i već sada poznatih potreba opravdana nabavka novih vozila."

Riječ je o odgovoru na novinarski upit zašto je MUP 13. studenog ove godine odobrio kupnju dva mercedesa S klase, blindirana, koji su u stanju izdržati rešetanje iz teške strojnice s udaljenosti od 10 metara, koji imaju nosače za automatsko oružje, zaštitu guma, nužni izlaz i tome slično. Oba blindirana mercedesa skupa s posebnom opremom, PPMV-om i PDV-om koštat će 12 milijuna kuna, kako stoji u dokumentu objavljenom na internetu.

Natječaj MUP-a za dva mercedesa S po cijeni od 12 milijuna kuna | Author: Facebook Facebook

MUP objašnjava da je riječ o limuzinama koje će se koristiti kod posjeta stranih delegacija i osoba za koje je potrebno provesti visok stupanj zaštite za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj. A nije to sve:

"Pored navedenog, već sada znamo da ćemo tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom imati sastanke s delegacijama na najvišoj razini te su i tom segmentu te potrebe opravdane. Međutim, i pored toga radi se o nabavci koja je nužna za kvalitetno, profesionalno i učinkovito obavljanje poslova koji su u nadležnosti Uprave za posebne poslove sigurnosti."

U MUP-u su, očito, svjesni kako zvuči potrošiti 12 milijuna kuna na dva mercedesa u vremenima kad se sklapa godišnji proračun sa svim onim neugodnim temama koje se tiču zdravstva s jedne i ostvarenih te obećanih prava određenim skupinama s druge strane.

MUP ističe da se mercedesi ne kupuju "za dužnosnika imenom i prezimenom", nego će se koristiti "kako bi se osigurala primjerena razina zaštite štićene osobe". Ipak, činjenica je da je MUP i sam naveo da odranije "raspolaže s određenim brojem navedenih vozila starijeg godišta", te je jedini pravi razlog koji navodi za ovih 12 milijuna za ova dva automobila skoro polugodišnje predsjedanje Hrvatske EU-om.

Službeni automobili parkirani između zgrade Vlade i Sabora na Markovom trgu Na rubu pameti Top News Borba za povlastice: Tko dobije službeni auto dobije i povišicu?!

O kako skupim automobilima je riječ pokazuje već i to što svaki košta 6 milijuna kuna, a čak i opjevani, neslavni blindirani BMW Ive Sanadera, za koji se jako dugo nagađalo tko mu ga je kupio dok je ovaj bio premijer, koštao je 4,2 milijuna kuna. Danas je nesumnjivo da u MUP-u, konkretno u Policiji, postoje izdaci koji su izrazito hitni. U rujnu je Sindikat Policije javno pozvao ministra Davora Božinovića da u najkraćem mogućem roku osigura policajcima novac za kvalitetne odore i opremu.

Povod je bio slučaj kad se tijekom privođenja osumnjičenog za oružanu pljačku u Dubrovniku, muškarac kojega su policajci vezali lisičinama, u jednom trenutku bez problema oslobodio, pa su ga morali svladavati fizičkom silom, zavrtanjem ruke i sličnim metodama. Sindikat se tada požalio i da u zemlji u kojoj se proizvode vrhunski pištolji za inozemstvo, policajci zadužuju prastare češke zbrojovke koje nerijetko imaju kvar na igli.

Zatim da nemaju dovoljno streljiva, da imaju zastarjele pancirke... Prije nekoliko dana na svojim je stranicama Sindikat Policije objavio da u roku od 15 dana počinje podjela vodonepropusnih jakni i cipela policajcima, te ostalih dijelova zimske odore.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mmest163 07:11 05.Prosinac 2017.

    Nije mi jasno,hoćemo kupiti avione stare 30 godina to je super,a limuzine od par godina su zastarjele treba kupiti nove