Kultura
4876 prikaza

Batarelove metode iskušali su nacisti, fašisti i komunisti

Zoran Ferić
Davor Puklavec/PIXSELL
Nagrađivani hrvatski književnik o napadima vjerskih ekstremnista na svoju knjigu "Anđeo u ofsajdu" te o turbokonzervativnoj mitomaniji

Pune dvije godine prošlo je otkad je hrvatska javnost raskrinkala napad iz ekstremnih vjerskih krugova na Zorana Ferića zbog navodnih pedofilskih elemenata u njegovoj zbirci priča "Anđeo u ofsajdu" kao do te mjere bestidno trganje nekoliko redaka iz konteksta u pola rečenice da je takvo citiranje predstavljalo čisti falsifikat.

Falsifikat do te mjere da je obraniti i Ferića i djelo koje je 2000. osvojilo književnu nagradu "Ksaver Šandor Gjalski", ispalo krajnje lako. No s histeričnom hajkom išlo je puno teže. Ekstremna konzervativna udruga Vigilare s Johnom Vicom Batarelom na čelu sad je preko Ferićeva "Anđela u ofsajdu" krenula u križarski pohod i na slikovnicu "Moja dugina obitelj".

Ginekolog iz KB Sestre Milosrdnice Dubravko Lepušić Vigilare Top News "Hrvatska ima svoje vehabije. Došli su iz Australije"

I opet je Batarelo koristio dozlaboga kompromitirani argument da je Ferićeva knjiga "pedofilska", a stvar je utoliko nadrealnija što je upravo Batarelo bio taj koji se prije nekoliko godina hvalio na Facebooku svojom fotografijom s australskim kardinalom Georgeom Pellom, koji se posljednjih mjeseci ne bavi praktično više ničim drugim nego mnogim pravosudnim procesima protiv sebe zbog optužbi da je prije 40 godina seksualno zlostavljao djecu u crkvi.

Žrtve ga optužuju i za to da je od progona osobno štitio, koliko je mogao, svećenika Davida Ridsdalea, koji je od 1993. osuđen na mnoge kazne zbog seksualnog zlostavljanja čak 54 djece. Uglavnom, Batarelo se sad opet okomio na Ferića. Prije dvije godine Ferić je postao meta hajke jer je podupirao kurikularnu reformu i bio među istaknutim kritičarima ministra kulture. A danas?

Jeste li iznenađeni što su vas se Vigilare i Vice Batarelo zbog "Anđela u ofsajdu" opet prisjetili, dvije godine od kada je to isto onako neslavno pokušao izvjesni teolog Petar Marija Radelj?

Zoran Ferić | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

Teško da u ovoj zemlji išta više može iznenaditi. Reakcija Batarela i udruge Vigilare očekivana je, i to do te mjere da bi, kad bi ovo što živimo bila knjiga ili film, groteskni politički triler, ta predvidljivost bila krajnje loša i otužna. Pogotovo kad uzmemo u obzir reakcije te udruge na reklame, slikovnice i sve što njemu i njegovoj udruzi smrdi na 'udbašku zavjeru' koja othrvaćuje hrvatsku djecu. E sad, uvijek je bilo ljudi s ekstremnim stavovima, ali oni su do sada uvijek bili manjina.

Problem je u tome što dobivaju medijski prostor i što su ekstremno glasni i uporni u ponavljanju neprovjerenih informacija, dezinformacija ili svjesnih laži. Oni su manjina koja se, paradoksalno, borila protiv drugih manjina. Budući da su dio opće katoličke obnove i konzervativne revolucije koja je u Europi uzela maha, bit će ih, bojim se, sve više. Recept kako to rade iskušan je u svim totalitarnim režimima, bili oni nacistički, fašistički ili komunistički.

Treba prvo uplašiti javnost nepostojećim opasnostima, u našem slučaju udbaškom zavjerom, onda treba etiketirati krivce, najčešće nekim zvučnim riječima koje su same po sebi optužba, za to je ovdje najpogodnija pedofilija, zatim treba naći žrtvu koju treba braniti, a to su oni najslabiji i nezaštićeni, u našem slučaju djeca, a onda treba prijeći na konkretno djelovanje: micanje tih elemenata iz kurikularne reforme, iz medija, iz javnosti, i ako treba, iz zemlje.

Silan egzodus hrvatskih građana iz zemlje nije povezan samo s teškom ekonomskom situacijom, iako s njom najviše. Povezan je i s općom klimom u zemlji, s ideološkim rovovskim ratom koji se ovdje vodi već više od dva desetljeća, a u manjim je mjestima vidljiviji i pogubniji nego u gradovima.

Ali katolički aktivisti angažirani protiv zdravstvenog odgoja i kurikularne reforme učinili su i nešto pozitivno, iako im to nije bila namjera: agresivnim nastupom potaknuli su hrvatsku javnost i politiku da konačno shvate kako je obrazovanje važno. I da ga treba braniti od takvih militantnih nasrtaja. Zbog obrazovanja posljednjih se godina puno sukobljava, polemizira, politizira, demonstrira, čak i laže. I sad je jedino što moramo napraviti ono nemoguće: okončati ideološki rat i postići konsenzus.

Vi, zapravo, već koliko ono dugo, nemate više ništa s kurikularnom reformom?

Australski kardinal George Pell i Vice John Batarelo | Author: Facebook Facebook

Ja s kurikularnom reformom zapravo nikad nisam imao ništa. Nisam se uključio u izradu kurikuluma, nisam bio dio niti jednog stručnog tima niti sam na njoj radio na bilo koji način. Ali od početka, otkad su me počeli intervjuirati zbog knjiga, dakle više od 20 godina, govorim da je lektira za djecu u školi neadekvatna i da bi tu priču s lektirom trebalo složiti nekako drukčije, da bi se odgojilo čitatelje, a ne one koji prepisuju lektire zato što se to mora, a zapravo se boje knjiga.

I zato sam, kad se pojavio prijedlog kurikularne reforme, veselo pohvalio cijelu stvar. Tad mi nije bilo ni na kraj pameti da bi se o tom prijedlogu i popisu lektire mogla dignuti takva histerična vriska u kojoj su svi odjednom počeli gledati vlastite interese ili ispucavati svoje uvrijeđenosti i frustracije. To što je i moja knjiga, uz 500 drugih, bila predložena kao izborna lektira za više razrede srednjih škola, sasvim sigurno nije bio razlog zbog kojeg sam pohvalio reformu.

To je, jednostavno, bila potvrda onoga o čemu se među nastavnicima hrvatskog jezika puno govorilo: kako treba promijeniti lektiru da bi se više čitalo. Govoriti sada da je to bio dio nekog smišljenog plana othrvaćivanja djece izgleda mi kao čista paranoja i zahtijeva stručni odgovor. Ali ne književne ili pedagoške struke nego medicinske. I onda su u toj knjizi priča koja se zove 'Anđeo u ofsajdu', a ne 'Anđeo u zaleđu', kao što se redovito piše kad se po toj knjizi pljuje da bi se pokazalo kako ofsajd nije hrvatska riječ, dakle u toj knjizi pronašli su dvije rečenice koje se, ako ih izvučeš iz konteksta, mogu povezati s pedofilijom.

A demonizacije te knjige i, posredno, mene kao autora, služila je samo tome da se napadne kurikulum koji se jednim dijelom nije sviđao katoličkim aktivistima, koji su se počeli mahnito boriti za prevlast u sferi obrazovanja i odgoja. No zanimljivo je da su se upravo u jeku niza skandala oko Katoličke crkve, koja je desetljećima štitila stvarne pedofile u svojim redovima, odjednom pojavljuju katolički aktivisti i udruge koje sve i svakoga optužuju upravo za pedofiliju. Ono što treba jasno reći: 'Anđeo u ofsajdu' nije niti je ikad bio dio lektire.

A da konačno priznate da u zavjeri s izvanzemaljcima već desetljećima radite na othrvaćivanju školske lektire u našoj zemlji?

Zoran Ferić | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Isto tako mogu priznati da je Zemlja ravna ploča, da se Sunce vrti oko Zemlje, da evolucija ne postoji, da je Bog doslovno stvorio Zemlju u sedam dana, za svemir nisam siguran, da je Biblija jedina i najvažnija medicinska knjiga, da život počinje kad se mladić i djevojka pogledaju na školskom hodniku, da su djeca nastala pomognutom oplodnjom bolesni izrodi, da se prosvjetiteljstvo nikad nije dogodilo, da je svaka Hrvatica napravila u životu barem tri abortusa, da udbaški masoni rade na masovnom othrvaćivanju hrvatske djece, pa čak i kad su ta djeca Talijani, Česi, Mađari, Srbi, Romi ili Rusini, da je izvjesni Frljić sin sotone glavom i bradom, da homoseksualne žene i muškarci moraju biti zahvalni što ih se ne tuče, a ne demonstrirati na ulicama, da je država odvojena od crkve izvor svakoga zla… U prošlosti su postojale vrlo efikasne sprave za takva priznanja. Danas ih, nasreću, još nema, pa si mogu dopustiti luksuz da ništa takvog ne priznajem.

Je li vas iznenadilo to što su se tog utorka ujutro u prokazivanje "Anđela u ofsajdu" uključili i voditelji HRT-a Mirko Fodor i Karolina Vidović Krišto?

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zdenko4792 16:34 15.Ožujak 2018.

    Odlično! No sigurno će mnogi okomiti da je sve usmjereno protiv Crkve. Ti neka pročitaju Baigenta "Isusova pisma", pa da vide da su najveći stradalnici oni najduhovniji unutar Crkve, žrtve svojih militantnih kolega. Pomalo se zaboravlja kako se pljuvalo po ... prikaži još! Ivanu Pavlu II još za vrijeme govora na Hipodromu. A tek po Franji... I nema pedofilije samo drugdje, više puta sam gledao kako se Crkva ne odriče "svog" osuđenog pedofila koji je i nadalje "njen" i dobro uklopljen, obavlja poslove...