Top News
6325 prikaza

Bandiću uvalili zastavu s greškom, izgleda kao iz SFRJ

Zagreb: Izvješena zastava RH s pogrešno okrenutim grbom
1/4
Petar Glebov (PIXSELL)
Sporna zastava počinje plavom bojom, kao zastava Jugoslavije, promakla je čak i Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću

Gradonačelnik Milan Bandić koji će, kako kaže, zbog domoljublja kupiti 30.000 hrvatskih zastava za 5,2 milijuna kuna, izgleda ne zna kako se hrvatska zastava mora postaviti.

Naime, na Domovinskome mostu u Zagrebu jedna od zastava koje je Bandić već kupio novcem poreznih obveznika sašivena je naopako.

Počinje plavom, a završava crvenom bojom kao nekadašnja zastava bivše SFRJ. Ovakav gaf nitko od nadležnih nije primijetio, kao ni oni koji su zastave postavljali i koji ih održavaju.

Zagreb: Izvješena zastava RH s pogrešno okrenutim grbom | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)
Pa čak ni gradonačelnik Bandić. Isticanje krivo sašivene zastave kažnjivo je i po zakonu. U grbu i na zastavi Hrvatske ne može se ništa mijenjati. Nadalje, zabranjeno je javno isticati dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene grbove ili zastave Hrvatske. Zastava Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave s grbom u sredini. Grb je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje, a donji dio grba u plavo polje. 

Odredbe su to Zakona o grbu, zastavi i himni koji propisuje i novčanu kaznu za nepoštovanje tih odredbi u iznosu od 300 do 1500 kuna. Iako je ova zastava kao takva zabranjena, a njezino isticanje prema Zakonu kažnjivo, ne znamo hoće li Grad Zagreb biti kažnjen. No od našeg čitatelja saznajemo da se Zakon itekako poštuje i provodi jer je upravo on zbog toga dobio kaznu.

"Prije nekoliko godina dobio sam na Rabu kaznu od oko 500 kuna jer sam na jedrilici imao istaknutu potrganu zastavicu koju je uništila bura. Obrazložili su kako je zabranjeno takvo isticanje", kaže nam. 

Zagreb: Izvješena zastava RH s pogrešno okrenutim grbom | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)
Naravno da svi znaju kako izgleda naša trobojnica. Pa se postavlja pitanje kako se Bandiću omakla zastava koja nema nikakve veze s Hrvatskom.

Iz tvrtke Ši La Co, koja se spominjala da je zadužena za njihovo održavanje, u četvrtak su nam rekli kako oni to ne rade, nego samo iznajmljuju svoje dizalice drugoj tvrtki pa s tim nemaju veze. Neobično, ali dašak bivše Juge u središtu metropole nekako je promaknuo i Bruni Esih i Zlatku Hasabengoviću. Na naše poruke u četvrtak su se oglušili. Grad Zagreb nije odgovorio na naš upit kako se ovo dogodilo, tko je zastave radio i od koga su ih nabavili.

"Uz ispriku građanima, zahvaljujemo na vašoj dojavi i povratno obavještavamo kako je Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo zastavu (tvornička pogreška) već zamijenilo", pismeno su nas obavijestili.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.