Top News
11196 prikaza

Austrija o Bleiburgu: 'Tisuće na ustaškoj komemoraciji'

Loibacher Feld, Bleiburg, 12.05.2018.
1/12
Goran Stanzl/PIXSELL
Obilježavanje Bleiburga '45. ide uz osiguranje protuterorističkih jedinica i strogi nadzor crkve, države, medija...

Nimalo biranim riječima austrijski mediji, inače s izrazitog političkog centra, prate ovogodišnje obilježavanje događanja s Loibacher Felda kod Bleiburga iz 1945. Kleine Zeitung tako piše o „tisućama posjetitelja na ustaškoj komemoraciji“, a dan ranije najavio je da se „na ustaškoj komemoraciji očekuje 15.000 posjetitelja“, i jedno i drugo već u naslovu. ORF zasad ne ide s takvim naslovima, ali navodi već u uvodu da je ranijih godina ovo okupljanje slovilo kao „ekstremističko desno“.

ORF navodi i to da se prošle godine kod Bleiburga okupilo 35.000 ljudi, te je komemoraciju kod Bleiburga povijesno opisalo kao „mjesto stradanja uglavnom pripadnika ustaških paravojnih postrojbi“. Prema Expressovim informacijama s terena, Republika Austrija je u nizu mjera kako bi spriječila daljnje esktremističko politiziranje obilježavanja povijesnih i tragičnih događaja iz 1945. kod Bleiburga, sada uvela stroge kontrole na granici kako bi spriječila unošenje ekstremističkih zastava, odora, kapa, znakova, pa i političkog propagandnog materijala uopće, što je sama biskupija Koruške uoči ovogodišnje komemoracije izrazito strogo osudila.

Loibacher Feld kod Bleiburga, 12. 05. 2018. | Author: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL

Bilo je to u sklopu reagiranja i istaknutih predstavnika triju stožernih centrističkih stranaka iz Austrije u EU parlamentu, te reagiranja samog premijera Sebastiana Kurza. Kako se i najavljivalo, skup ove godine osigurava 288 policajaca, od kojih su mnogi pripadnici specijalnih postrojbi „EKO-Cobra“ kojima je u opisu posla, među ostalim, i protuterorističko djelovanje.

Austrija je još prošle godine krajem ljeta, u ranu jesen, provela sve zakonske pripreme kako bi ubuduće pod protunacističku pravnu regulativu ove zemlje potpadalo i slavljenje drugih fašističkih režima iz Drugog svjetskog rata, u konkretnom slučaju režima NDH i uopće ustaškog pokreta. Po novom zakonu već se djelovalo, te je nekolicina mladića zbog „ustašovanja“pravosudno procesuirana, u čemu su policiji Austrije pomogle i policija Njemačke, te Švicarske.

Što se ovogodišnjeg obilježavanja tiče, katoličku misu predvodi zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić. Iz političkog vrha prisutni su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar državne imovine Goran Marić kao izaslanik predsjednice, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik premijera.

Bleiburg Novi smjer Top News Austrijanci: "Kaptol odgovara za ustaše na Bleiburgu"

Komemoraciju kod Bleiburga za Express je komentirao Josef Weidenholzer, europarlamentarac austrijskog SPÖ-a, koji je nedavno s kolegama iz ÖVP-a i NEOS-a, među prvim pokrenuo ovogodišnju kampanju oko obilježavanja uspomene na tretman ratnih zarobljenika s kraja Drugog svjetskog rata.

„Hrvatska politika ne bi trebala podržavati bleiburška okupljanja, jer se na tom mjestu ističu i simboli koji su u Hrvatskoj zabranjeni. Ipak, hrvatski političari tamo dolaze svake godine, drže govore na mjestu sjećanja i sudjeluju u polaganju vijenaca“, komentirao je Weidenholzer.

On je objasnio da austrijske vlade do sada nisu reagirale zato što se, prvo, sve odvija na privatnom zemljištu, drugo, zato što zakonodavstvo nije bilo prilagođeno kao danas i, treće, zato što je do odmicanja prema političkoj ekstremnosti došlo, kako je rekao, tek u 1990-ima.

Prosvjedni križ kod Bleiburga 2018. umjetnika Hans-Petera Profunsera | Author: Matthias Köchl/ Twitter Matthias Köchl/ Twitter

Ove godine u Austriji su reagirale vlasti sa svih razina; od vrhovne državne do lokalne, te od pravosuđa do policije. Crkva u Austriji u odnosu na Kaptol poslala je nezabilježeno oštra upozorenja, da će Kaptol smatrati odgovornim za svako eventualno kršenje zakona i reda - od ustaške ikonografije, preko političkih poruka, sve do točenja alkohola. Austrijski mediji, pak, ovih dana očito zlopamte svaku kontroverznu komemoraciju iz proteklih desetljeća, a ove godine po prvi put je prijavljen i protuprosvjed u centru Bleiburga, na kojem se pojavilo nešto više od 100 sudionika.

Večer uoči komemoracije na Loibacher Feldu austrijski umjetnik Hans-Peter Profunser postavio je u blizini visoki drveni križ s omčama za vješanje ljudi koje vise s njega. Policija je reagirala čim je to primijetila i križ uklonila. Austrijski mediji su izvijestili da policijske i pravosudne službe mjesto komemoracije nadgledaju video kamerama, te da su u blizini postavili sve neophodno za pravosudno prekršajno odnosno kazneno procesuiranje, slično kao što je u nekim europskim zemljama slučaj s mjerama protiv huliganizma na stadionima.

Kleine Zeitung o Bleiburgu 12. 05. 2018. | Author: Express.hr Express.hr

Index.hr objavio je tijekom dana video snimke na kojima se vidi da su neki mlađi posjetitelji komemoracije bili jako nervozni kad su primijetili hrvatske i slovenke novinare. Stali su im prijetiti, vrijeđati ih, došlo je do lakšeg napada, pa su morali intervenirati pripadnici zaštitarske tvrtke iz Hrvatske koju su na održavanju reda angažirali organizatori. Kleine Zeitung je poslijepodne izvijestio da se ove godine okupilo 10.000 ljudi, te da je jedna osoba kazneno prijavljena po zakonu o borbi protiv neonacizma, navodno zbog nacističkog pozdrava desnicom u zraku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • uskook 11:12 20.Studeni 2018.

    'Tisuće na ustaškoj komemoraciji' PIŠE Sergej Županić" Jedno je poginuti u borbi koju su za vrijeme 2. svj. rata vodile tada suprostavljene snage četnnika partizana i ustaša ali cijeli svijet tako i autor ovog članka Sergej Županić znaju da se ... prikaži još! u Austriji u Bleiburgu nisu vodile nikakve borbe već je bez suđenja i ikakvog ljudskog dostojanstva tamo pobijeno bezbroj zarobljenika svih dobi što je za civilizacijski svijet nezamislivo... Bili su zarobljenici ***

  • markus69 17:12 12.Svibanj 2018.

    A odakle je hitler potekao nego iz Austrije....

  • vjaceslav 12:48 12.Svibanj 2018.

    "bleiburg" je tragedija jer se desio nakon završetka 2. svjetskog rata, nakon što su se hrvatska vojska i civili predala englezima.