Life
7862 prikaza

Dosta im ustašovanja: Podižu optužnice protiv BBB-a

Bad Blue Boysi s ustaškim simbolima
Antifašistički vjesnik
Za tužiteljstvo NDH je bio prirepak Trećeg Reicha, a dokaze su skupile policije Austrije, Njemačke i Švicarske

Da se s nekim protuzakonitim stvarima nije za zafrkavati u zemljama u kojima je službeni jezik njemački, vrlo je izvjesno da će doznati 14 navijača Dinama. Salzburger Nachrichten donosi sadržaj trenutno još uvijek nepravomoćne optužnice protiv pripadnika BBB-a u dobi između 22 i 37 godina zbog kršenja zakona koji zabranjuje promicanje nacionalsocijalističke ideologije. Takve stvari tamo i inače nisu nimalo bezazlene, o čemu svjedoči i to što je optužnicu državni odvjetnik Marcus Neher složio na čak 26 stranica.

O čemu je riječ? Riječ je o optužbama da su "Dinamovi ultrasi" 20. i 21. lipnja 2015. godine otvoreno ustašovali u gradiću Hallein, južnom predgrađu Salzburga od 20-ak tisuća stanovnika, na granici Austrije i Bavarske. Od njih 14, desetorica imaju i hrvatsko državljanstvo, a žive, redom, trojica u Salzburgu, trojica u Beču, četvorica u Njemačkoj i četvorica u Švicarskoj. Optužnica kaže da se škvadra okupila u kući jednog od njih u Halleinu i da je tamo "slavila" ustaški pokret.

Ustaše na djelu Svi su ih mrzili Life Fra Sotona i najgori ustaški koljači

Salzburger Nachrichten ustaški pokret je opisao kao fašističku grupaciju utemeljenu 1929., a za NDH je objasnio da je riječ o koljačkoj vazalskoj državi pod pokroviteljstvom Adolfa Hitlera. Konkretno, dečke se tereti da su tamo dizali ruku u zrak u hitlerovskom stilu, "pozdrav koji su ustaše preuzeli od nacista", i da su pjevali fašističke ustaške pjesme. Sve to nadležno tužiteljstvo dokazuje foto- i videomaterijalnim dokazima. Dečki se nisu zaustavili na tome.

Slavlje su nastavili u Salzburgu kamo su se zaputili iz Halleina. I tamo su se slikali, podižući pritom desnicu na hitlerovski pozdrav nasred ulice. I kada su se za njih stala zanimati pravosudna tijela Austrije, policija je krenula u pretraživanje njihovih domova i u Salzburgu i u Beču, ali i u Njemačkoj i Švicarskoj. Tamo im nisu pronašli samo proustaški materijal, nego i čisto nacionalsocijalistički, navodi se u izvještaju.

BBB | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Dalibor Urukalović/PIXSELL

Izvještaj je zanimljiv i zato što je glasnogovornica Državnog odvjetništva Austrije u njemu objasnila kako to da je pravosuđe Austrije, uz pomoć policije Austrije, Njemačke i Švicarske, procesuiralo i sada progoni ljude koji su slavili NDH i ustaški pokret. "Ustaška diktatura u suštini je bila kopija, imitacija Führerove države Adolfa Hitlera. Tadašnji režim u Hrvatskoj već 1941. uveo je rasne zakone po predlošku nacističke Njemačke", kazala je glasnogovornica Barbara Fischer.

Dalje je navela postojanje 20 konc-logora tijekom Drugog svjetskog ratsa u NDH, režimu odanom Hitleru. "Zakonski nema razlike je li riječ o kaznenom djelu tipičnog promicanja nacizma s direktnom vezom s Trećim Reichom ili je riječ o jednoj od tadašnjih marionetskih država", zaključak je optužnice. Optužnica sada čeka na potvrđivanje kako bi postala pravomoćnom, a ako i kad ju se potvrdi na sudu, o konačnoj sudbini 14-orice simpatizera ustaškog i nacističkog režima odlučivat će sutkinja Zemaljskog suda u Salzburgu Bettina Maxones-Kurkowski.

Ante Pavelić Povijesno istraživanje Kultura Evo što su sve ustaše kopirale od četnika

S obzirom da su se, prema optužnici, optuženi razbacivali ustaškim odnosno nacističkim pozdravom na javnim mjestima, zapravo je nevjerojatno da su računali na to da ih nitko neće prijaviti. Gradić Hallein je izrazito cijepljen protiv ekstremizama. Od 25 članova gradskog vijeća, 13 ih je članova Austrijske narodne stranke (desni centar), 6 Socijalističke partije Austrije (lijevi centar), Zelenih i liberala ukupno je četvero, a pripadnika desničarske Slobodarske stranke samo je dvoje.

Usto, taj dio Austrije, a posebno gradić Hallein, niti 85 godina poslije uspona nacista na vlast u Njemačkoj nije zaboravio da je tamo bilo ustrojeno jedno od podružnica radnog Koncentracijskog logora Dachau, te da su tu SS-ovci radne robove maltretirali i ubijali od 1943. sve do oslobođenja 1945. Zakoni Austrije za kazneno djelo koje se 14-orici stavlja na teret, predviđaju maksimalno višegodišnje kazne zatvora.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 16:11 03.Svibanj 2018.

    Bagra idiotska ustašoidna.

  • aurelio63 21:29 16.Travanj 2018.

    sabor i RH bi tribale pod hitno uputiti naše stručnjake za NDH i ustaše naše akademike Kustića povjesnike Hasana i Esih Glasnovića Culeja odvjetnika Hodaka o onog BBB

  • veseljak 16:41 12.Travanj 2018.

    Znaju istinu o komunistima?