Tehno
14940 prikaza

Prve snimke najnovijih Putinovih Suhoja u Siriji

Suhoj SU57
1/6
Wikipedia
Desetljeće razvoja ruskog zrakoplovstva kulminiralo je slanjem aviona na najzahtjevniju bojišnicu na svijetu

Početak ožujka ove godine donio je novi prevrat u sirijskom ratu. Rusko ratno zrakoplovstvo objavilo je da su na tamošnje bojište poslali dva zrakoplova Suhoj Su-57. Prvo pitanje je bilo poprilično očito. Zašto je Su-57 poslan u Siriju, rat bez borbenog zrakoplovstva?

Ruski zrakoplov predstavnik je pete generacije lovaca, stavljajući ga u istu klasu kao i F-22 Raptor i F-35 Joint Strike Fighter. Peta generacija obično kombinira stealth tehnologiju, velike, moćne motore koji im omogućuju da lete brže od zvuka, napredne sposobnosti umrežavanja i napredne avionike i radara.

Pogledajte galeriju.

1/6

Su-57, ili Duh kako ga britanski The Sun naziva, prvi je put poletio u 2010. i preživio velike nevolje tijekom svog razdoblja razvoja. Stvari su toliko loše da je indijsko ratno zrakoplovstvo, česti kupac ruskog vojnog hardvera i jedan od partnera u programu, želi odustati od čitavog projekta. Čak i sada,  više od osam godina kasnije, vjeruje se da je samo deset prototipova u pogonu. Dva Su-57 koji su tek sletjeli u Siriju vjerojatno su neki od tih prototipova.

Kada je u ponedjeljak objavljena snimka zrakoplova i to na službenim stranicama ruskog ministarstva obrane, popraćena priopćenjem o vojnom testiranju, postalo je jasno zašto je Su-57 završio na Bliskom istoku.

Rusija je upotrijebila Siriju kao svojevrsni poligon za testiranje najnovije opreme, uključujući tenk T-90, Pantsir mobilni sustav protuzračne obrane i vozila otporna na mine Typhoon. Rusko ratno zrakoplovstvo će mnogo naučiti o tome kako mlažnjak radi u uvjetima koji nisu baš idealni, koliko su precizni njegovi senzori u otkrivanju ciljeva u zraku i na tlu, te koliko je teško održavati zrakoplove tisućama kilometara od baza u Rusiji.

Još jedan razlog što je Su-57 otišao u Siriju je F-22. Američko ratno zrakoplovstvo mjesecima je letjelo Raptorom nad Sirijom u ulozi "dekonfiguracije". To je potajno identificiranje ruskih zrakoplova i protuzračnih raketnih sustava koji gotovo sigurno prate američke i savezničke zrakoplove. 

Ruski borbeni avion | Author: TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL

Uvođenje Su-57 nije bez rizika. U prosincu prošle godine je nepoznata skupina pokrenula koordinirane samoubilačke napade protiv Khmeimima i ruske pomorske baze u Tartu. Trinaest kamiona prepunih eksploziva napali su ruske baze, ali svi su eksplodirali ili promašili vojnu bazu. Tijekom veljače ove godne dana, pobunjenički topnički napad uništio je četiri aviona Su-24, dva lovca Su-35 i jedan zrakoplov A-50U na pisti u Khmeimimu. Gubitak jednog od najnaprednijih lovaca na svijetu minobacačkom granatom od nekoliko stotina dolara bio bi sramotan poraz za Moskvu, ali do sada se to nije dogodilo.

U priopćenju ministarstve obrane stoji da su piloti testirali performanse zrakoplova, inteligentni sustavi kontrole, rad svih sustava zrakoplova, uključujući i oružje, u uvjetima visokih temperatura, kompleksne podloge i drugih faktora.

Ministarstvo je naglasilo da su posade zrakoplova ostvarile više od deset letova na nebu iznad Sirije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.