Tehno
2987 prikaza

''Nisam mislila da će moj mlađi brat postati milijarder''

Randi Zuckerberg
1/2
Andrew Kelly
Randi Zuckerberg nije više htjela biti u bratovoj sjeni već se baviti svojim snovima i strastima

Nakon što je radila šest godina za Facebook, Randi Zuckerberg željela se odmaknuti od toga da bude poznata samo kao "Markova sestra". Na svom putu tako je čak i pjevala u showu na Broadwayu. Ova 36-godišnjakinja može se pohvaliti nizom postignuća nakon što je napustila Facebook 2011. godine. Kreirala je radijski show, napisala knjige, a piše i blog o utjecaju društvenih mreža, pod nazivom Dot Complicated

Investirala je u niz startupa u njihovim ranim razvojnim fazama, uključujući i kompaniju Foodstirs, online prodavača kućanskih predmeta Brandless, i proizvođača deserata Treat House. Također je pokrenula niz pop tech mjesta usmjerenih prema djeci nazvanih Sue's Tech kuhinja.

Puno je to stvari s kojima se ona bavi, no sama će reći kako ne traži ravnotežu u svom životu. Prošlog mjeseca izdala je knjigu "Pick Three" o vrlinama "asimetričnosti", u usporedbi sa "zaobljenosti". Kao će reći da postoji pet glavnih područja života. Obitelj, prijatelji, fitness, posao i spavanje, a svaki dan mora odabrati samo tri na koja se treba usredotočiti.

Svjedočenje Marka Zuckerberga Novo doba Tehno Zuckerberg: Regulacija Facebooka je neizbježna

Majka troje djece koje je dobila u braku sa suprugom Brentom Tworetzkyjem, kaže kako je knjigu napisala jer se osjećala rastegnuta svakodnevnim pritiskom obavljanja niza zadataka a primijetila je i kako se druge žene osjećaju isto tako. Shvatila je kako je bila uspješnija i živjela s manje stresa kada bi se, tijekom dana, bavila sam odabranim, manjim brojem stvari. 

"Pokušavala sam tijekom proteklih nekoliko godina od pogleda na život kao na švedski stol, razmišljati o njemu na način, što je moje naslijeđe?", rekla je. 

U tehnološkom svijetu je uz svog brata, koji je Facebook pokrenuo sa 19 godina. Dok su odrastali u okrugu Westchester, New Yorku, kaže kako nikada nije pomislila da će njezin brat biti tako uspješan, piše The Wall Street Journal. 

"Ne znam možete li predvidjeti kako će vam mlađi brat odrasti i biti tako veliki biznismen", rekla je prisjećajući se kako su zajedno u djetinjstvu igrali Nintendo

"Još uvijek se moram uštipnuti svaki dan kako bi se uvjerila da je sve to stvarnost, kako je prezime Zuckerberg među najslavnijim poduzetnicima u povijesti", naglasila je. 

Sestra osnivača Facebooka Randi Zuckerberg | Author: Flickr Flickr
Obje su studirali na Sveučilištu Harvard, no samo je Randi diplomirala. Nakon dvije godine rada u marketinškoj kompaniji u New Yorku, priključila se Facebooku 2005. godine, kada ju je brat angažirao kao marketing menadžera. Tada je kreirala Facebook Live, online video platformu. 2011. godine jedan joj je njezin show donio nominaciju za nagradu Emmy. 

Napustila je Facebook 2011. godine nakon što se počela osjećati kako u njemu više nije bilo mjesta "za ostvarenje njezinih osobnih strasti", napisala je u eseju objavljenom u časopisu Vogue. Osjećala se poput "ljudskog bankomata" kada bi se predstavljala novim poslovnim kontaktima jer su joj ljudi često predstavljali niz svojih ideja u nadi kako će ih ona prenijeti svom bratu. 

Nekoliko godina kasnije, 2014., dobila je priliku ostvariti svoju dugogodišnju strast. Producenti Broadwayskog showa Rock of Ages, klasičnog rock mjuzikla o glazbenicima u usponu, pokušavali su, uoči petogodišnje obljetnice showa, malo poraditi na njegovom publicitetu. I preporuke drugih dovele su ih do nje, koja je odrastala uz veliku želju pjevanja na pozornici Broadwaya. 

U djetinjstvu je pohađala satove opernog pjevanja, nastupala tijekom svojih srednjoškolskih dana, i pjevala u cover bandu u Silicijskoj dolini. Gaža na Broadwayu, kako je sama rekla, bila je na listi njezinih želja i snova. Prihvatila je ulogu Regine, hipi djevojke koja voli prosvjedovati, unatoč nekim upozorenjima da bi taj nastup mogao naštetiti njezinoj poslovnoj karijeri. 

Mark Zuckerberg Drama u divu Top News Zuckerberg je u dvije godine Facebook doveo na rub propasti

"Imala sam mnogo mentora koji su mi govorili da to ne činim jer će me teško ozbiljno shvatiti u poslovanju ako moj sljedeći korak bude nastup na Broadwayu", rekla je. Ipak joj je drago što je takve savjete ignorirala. 

"Bio je to jedan od najnevjerojatnijih trenutaka u mom životu", prisjeća se. Sada 'sjedi' na tri kazališne daske. 

Iskustvo joj je pomoglo da napusti Silicijsku dolinu i preseli se u New York

"Silicijska dolina je nevjerojatno mjesto za život, ali također trebate piti puno Kool-Aida dok tamo živite", rekla je.

Tehnologija i dalje ostaje pokretačka sila njezina rada. U svojim knjigama "Dot Complicated", blogovima i radijskim emisijama pokušava analizirati troškove i koristi tehnologije, poput umjetne inteligencije i društvenih medija za djecu. 

"Nikakav izum, ili tehnologija, nije uvijek 100 posto pozitivna, i to je nešto što nitko nije mogao predvidjeti u ranim danima", naglašava Randi Zuckerberg

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.