Ekonomix
647 prikaza

Megauspjeh Netflixa neće trajati vječno

Gledanje televizije
Max Pixel, FreeGreatPicture.com/CC0
U oštroj je utrci s konkurentima za dominaciju na ovom prestižnom tržištu, poput Amazona, Hulu i Googleovog YouTubea

Zahvaljujući velikoj količini novca kojeg ima na raspolaganju Netflix pobjeđuje u bitki streaminga multimedijskog sadržaja. Samo na velike hitove poput Bird Boxa, House of Cards i Ozarka potrošio je tri milijarde dolara u prošloj godini. To je na neki način njihov standard u poslovanju, pa su tako najavili kako će i u ovoj godini isti iznos potrošiti za nabavu sadržaja s kojim bi mogli pridobiti još veći broj korisnika. 

Netflix ubrzano dobiva nove korisnike, a prihodi im i dalje rastu. Trošeći velike svote novca Netflix je osigurao svoje poslovanje i otežao svojoj konkurenciji da ih dostignu. No stručnjaci smatraju kako ne može zauvijek trošiti takvu količinu novca, posebno ako turbulencije na tržištu limitiraju mogućnosti dugovima opterećenih kompanija, piše CNN. 

"To nije održivo. Strateški rade sve kako bi trebali, no oni su se saživjeli s tom razinom financijskog rizika zbog kojeg bi se mnogi osjećali neugodno", rekao je Neil Begley iz Moodyja.

Netflix Megakompanija Ekonomix Netflixova vrijednost: Probili 100 milijardi dolara

Čini se da ulagači nisu zabrinuti, iako su dionice prije nekoliko dana zabilježile pad od tri posto, no i dalje su zadržale rast od 26 posto kojeg su imale tijekom prvih 13 dana 2019. godine. Zabrinutost je nestala zahvaljujući velikom rastu broja pretplatnika i njihovoj mogućnosti podizanja cijena. Najavili su porast cijena u SAD-u što im daje i povjerenje u njihov poslovni model.

Povjerenja im zapravo ne bi ni trebalo manjkati. Tijekom četvrtog kvartala dodali su rekordan broj pretplatnika, njih 8,8 milijuna, što je premašilo i njihova očekivanja. Ukupno tako sada imaju 139 milijuna korisnika, redovitih članova. Početkom prošle godine bilo ih je 110 milijuna. Procjenjuju kako sada sudjeluju 10 posto u ukupnom televizijskom programu u SAD-u.

Nadaju se da će negativni čisti novčani tok "poboljšati svake godine", s obzirom na poboljšanja koja su uveli. Begley očekuje kako će Netflix taj negativni trend smanjiti 2023. godine.

Goldman Sachs pronašao je snažnu povezanost između novca kojeg Netflix troši na sadržaj i rasta baze njegovih pretplatnika. S obzirom na to koliko i dalje planiraju ulagati u sadržaj i kojom brzinom, analitičar Goldmana Sachsa Heath Terry smatra kako bi moglo doći do "značajnog napretka" u brzini kojom će kompanija dobivati nove korisnike u ovoj godini.

Možemo reći kako je Netflix u oštroj utrci s konkurentima za dominaciju na ovom prestižnom tržištu, poput Amazona, Hulu i Googleovog YouTubea. Ne čini se kako će utrka u budućnosti postati lakša. Stižu i novi natjecatelji, Apple, Disney i WarnerMedia planiraju pokrenuti vlastite streaming usluge ove godine.

Analitičar UBS-a Eric Sheridan izjavio je da posljednji rezultati Netflixa pokazuju kako je kompanija izgradila "široki rov oko sebe" na krilima zamaha s obzirom na porast klijenata i uspjeha sa blockbusterima. Podigao je očekivanu cijenu za Netflix na 420 dolara, što je oko 22 posto više od trenutne.

Netflix Posustajanje Ekonomix Kako je Netflix precijenio sam sebe - hoće li balon prsnuti?

U potrazi za uspjehom, čini se uvelike su se oslonili na financiranje dugovima. Njihov dug tako se učetverostručio od kraja 2015. godine i iznosi 10,4 milijarde dolara. 

"Sav taj rast i ulaganja u sadržaj zapravo su nosili vlasnici obveznica, i planiraju nastaviti", naglašava Begley.

Bila je to pobjednička strategija. Uslijed brzog rasta Netflixa, tržište bezvrijednih obveznica osiguralo im je velikodušne uvjete za posudbu. No tu bi moglo doći do problema ako se ponovi situacija iz prošle godine. U prosincu prošle godine nisu izdane nikakve bezvrijedne obveznice, što je bio prvi takav prekid na tom tržištu u posljednjem desetljeću.

Najmanje loš scenariji bio bi onaj u kojem bi Netflix morao prihvatiti veće troškove posudbe tijekom stresnog razdoblja na tržištu. No njihovi dugovi nisu sa neizbježnim rokovima, pa im nikakvi dugovi ne dolaze na naplatu do veljače 2021. godine. Čak i tada će biti riječ o kontroliranih 500 milijuna dolara, navodi Moody. 

Kako rastu milijuni zaduženja i prihoda, tako je svakim danom sve više onih koji sudjeluju u njihovom agresivnom trošenju, plaćajući im usluge i sadržaj, na koje Netflix troši milijarde.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.