Ekonomix
426 prikaza

Netflixova vrijednost: Probili 100 milijardi dolara

Netflix
REUTERS
Servis za gledanje filmova i serija preko interneta završio je spektakularnu godinu

Novi pretplatnici koje su privukle serije i filmovi poput "Stranger Thing", "Bright" i "The Crown" pogurale su u ponedjeljak po prvi put procijenjenu vrijednosti Netflixa na više od 100 milijardi dolara, donosi Guardian. Ovaj servis za online prikazivanje sadržaja u svom kvartalnom izvještaji objavio je da je u posljednja tri mjeseca, zaključno s prosincem, dobio novih 8,33 milijuna korisnika.

Diljem svijeta u tom kvartalu kompanija je dobila novih 6,36 milijuna pretplatnika, što je bitno više od prosječne procjene analitičara koji su predviđali 5,1 milijuna. Zbog toga su Netflixove dionice u ponedjeljak dosegnule rekordnih 227,79 dolara vrijednosti na burzama, što je značilo da je vrijednost kompanije 98,4 milijardi dolara.

Homeland Gledatelji presudili Life Netflix ruši sve pred sobom: Velike tv kuće gube bitku s internetom

A kada je dionica porasla za još 7,8 posto nekoliko sati poslije, bilo je to debelo premašivanje vrijednosti od 100 milijardi. "U četvrtom kvartalu dovršili smo odličnu godinu u kojoj je internetska televizija globalno ekspandirala. U 2017. prihodi od streaminga porasli su nam 36 posto na više od 11 milijardi dolara, dobili smo novih 24 milijuna članova, u 2016. 19 milijuna novih", priopćila je kompanija dioničarima.

U prva tri mjeseca 2018. kompanija očekuje novih 6,35 milijuna korisnika; 1,45 milijuna u SAD-u i 4,9 milijuna međunarodno. Čak unatoč tome što na to tržište upadaju Apple, Facebook, što se Disney tu tradicionalno nalazi. Netflix je osnovan 1997., ima više od 109 milijuna članova u više od 190 zemalja, koji gledaju više od 140 milijuna sati programa dnevno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.