Life
13379 prikaza

Život vođe BBB-a, kako je s vođom Delija švercao drogu

Goran Hajduković Čupko
1/2
Davorin Visnjic/PIXSELL
Bio je odličan student arhitekture, a sad puca, bježi po EU, hvataju ga sa 170 kila trave, pištoljima i još s kime u društvu...

Goran Hajduković Čupko ni ovaj put nije razočarao. Nekoć vođa Dinamovih Bad Blue Boysa još je jednom “pao u velikom stilu”. U društvu Dragana Pavlovića, vođe Delija, navijačke skupine Crvene zvezde, prevozio je u kamionetu 170 kg marihuane, i baš kad su se trebali uključiti na autocestu, u Karlovcu ih je zaustavila policija. Dodatna otegotna okolnost je što su uz sebe imali i dva pištolja marke Glock i 53 metka. 

Danas 44-godišnji Čupko stari je policijski znanac. No doista je misterij zašto je zagrebački dečko, nekoć solidni student arhitekture, na kojoj je dogurao do treće godine, odlučio krenuti putem kriminala i postati nogometni huligan, koji njeguje imidž neonacista, puca po zagrebačkim klubovima iz pištolja, ranjava redare i bode nožem protivničke navijače. 

Popis njegovih kaznenih djela doista je dugačak. Kao vođa Bad Blue Boysa nametnuo se početkom tisućljeća, nakon što je došlo do generacijske smjene na čelu ove navijačke skupine. Još 2001. godine, dakle kao 19-godišnjak, Hajduković je s petoricom navijača napao palicama hajdukovce, ali je Čupko navodno potegnuo i nož te ranio Serafina Kodića i Antuna Đurića. Serafin Kodić dobio je ozljede opasne za život, ali kasnije na suđenju nitko nije mogao potvrditi je li doista Hajduković bio napadač.

Goran Hajduković Čupko | Author: Davorin Visnjic/PIXSELL Davorin Visnjic/PIXSELL
Hajduković prvi put bježi u inozemstvo, a onda nakon još jednog izgreda opet napušta Hrvatsku. Bilo je to 2005., nakon što je ispred noćnoga kluba Sokol u Zagrebu ispalio nekoliko hitaca u redara i teško ga ranio u trbuh. 

Tri godine uspješno se skrivao u Nizozemskoj i Španjolskoj, gdje je, kako se pričalo, čak radio kao animator u hotelima, razgibavajući u bazenima njemačke umirovljenike. Uhićen je u lipnju 2008. godine tijekom Europskog nogometnog prvenstva, na njemačko-austrijskoj granici.  Pokušao je u Austriju ući s putovnicom koja je glasila na ime Matka Štambuka i vraćen je u Njemačku.

Njemačka policija nije ga mogla mjesecima identificirati jer mu nisu mogli uzeti otiske prstiju. Da bi se spasio od kaznenog progona, Čupko si je dao spaliti jagodice, a uporno je odbijao odgovarati na pitanja policije. Nakon mnogo muke policajci su mu najzad pronašli u džepu pismo koje je htio poslati rođakinji u Zagreb.

Kad su preveli pismo, prema imenima koja su se u njemu spominjala, poslali su u Hrvatsku Interpol i tako konačno otkrili koga drže u zatvoru. Dva mjeseca kasnije izručili su ga Hrvatskoj, gdje se još jednom našao na sudu jer je 2002. premlatio čovjeka na Zagrebačkom velesajmu.

Bad Blue Boys Navijač, supernavijač... Life Psiholog odgovorio na pitanje – Zašto su navijači agresivni?

Bivši voditelj emisije “Radio Dinamo” na Radiju 101, 2009. godine bacio se i u privatni biznis. Hajduković je postao osnivač kluba Svijet stripa Confetti, koji je otvorio s danas pokojnim bubnjarom Psihomodo popa Tigranom Kalebotom. Kafić čitaonica otvoren je u Ožegovićevoj ulici nedaleko od Kvatrića i bio je okupljalište ljubitelja stripova, a nekoliko godina kasnije Svijet stripa preselio se u Kačićevu ulicu. Kafić nije opstao jer je u novom prostoru bilo zabranjeno pušenje. 

Ni nakon nepravomoćne presude 2009. godine, za pokušaj ubojstva redara iz Sokola, Hajduković se nije opametio. U outfitu neonacista, s jaknom ukrašenom kukastim križem, pojavio se u kafiću Krivi put u Runjaninovoj. Nakon previše alkohola opet je zapucao iz pištolja, no ovaj put nitko nije stradao.  

Hajdukovićevo ime pojavljuje se i u Poslovnoj Hrvatskoj - web stranici koja objavljuje podatke o hrvatskim poduzetnicima. Ondje ga povezuju s tri tvrtke. Godine 2010. jedini je osnivač tvrtke Nejednako d.o.o., koja je danas u stečaju, a bavila se ugostiteljskom djelatnošću.

Od 2017. godine osnivač je tvrtke Ništa s ničim j.d.o.o., koja se bavi pružanjem smještaja te pripreme i usluživanja hrane, a od 2016. godine Hajduković je i predsjednik Šakačkoga kluba Dinamo – sportskog društva u kojem se svi uzrasti amaterski bave boksom. 

Goran Hajduković Čupko | Author: Davorin Visnjic/PIXSELL Davorin Visnjic/PIXSELL
Klub ima prostorije u prizemlju sjeverne tribine Dinamova stadiona, a prošle godine demolirala ga je skupina od dvadesetak huligana. Navodno je to bila odmazda za Čupkov napad na frakciju Bad Blue Boysa koji su bili protiv Zdravka Mamića i kojima je iz njihovih prostorija u južnoj tribini ukrao transparente i tražio za to otkupninu. 

Ovih dana Hajdukovića se može vidjeti u reprizi TV serije “Ti mene nosiš”, u kojoj igra ulogu oca koji se nakon zatvorske kazne vraća u krim-milje. Iako je ulogu odigrao briljantno, i tu je došao u sukob s redateljicom Ivonom Jukom. Budući da je na filmu bio najprije zadužen za pronalaženje lokacija, Hajduković je organizirao dozvolu za snimanje kadrova na maksimirskom stadionu, ali pod uvjetom da filmska ekipa ne ulazi na travnjak.

Budući da se njegovi uvjeti nisu ispoštovali, Čupko je opet imao ispad i potkraj snimanja napustio je set, pa se više nije pojavio ni na promociji filma iako igra jednu od važnijih uloga. 

Bad Blue Boys Plavi pakao Life BBB-i na filmskom platnu: 'Ratnici podzemlja' na balkanski način

U filmu je vrlo uvjerljivo odglumio nježnog oca djevojčice Dore, a u privatnom životu Hajduković ima sedmero djece, koju je dobio s ukupno pet žena. U posljednjih godinu i pol dana Hajduković je ostao bez dvojice iznimno bliskih prijatelja. Jedan je bio Tigran Kalebota, a nakon toga umro je i Čupkov bliski prijatelj koji je živio u Nizozemskoj, pa se s tim gubitkom vrlo teško nosio. 
Nakon što je 23. travnja priveden u Karlovcu, Hajdukovića čeka suđenje i, gotovo siguro, višegodišnji zatvor.

Mnogi se, nakon svega, pitaju kako je moguće da jedan okorjeli BBB-ovac ima posla s okorjelim vođom Delija, ali to i ne bi trebalo čuditi. Treba se prisjetiti skupine Splićana koji su prije godinu i pol dana sudjelovali u frakcijskim borbama Partizanovih Grobara. I tad je, očito kao i ovaj put, bila riječ o “biznisu”. A kapital, kao i kriminal - ne poznaje granice

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.