Life
3508 prikaza

Žele natrag kralja: Samo nas on može spasiti od korupcije

Dvorac Peles u Rumunjskoj
1/4
Wikimedia Commons
Kralj je mrtav, ali kraljevska obitelj i dalje polaže prava na 65.000.000 eura vrijednu imovinu koja uključuje četiri dvorca i 20.000 hektara šuma

Iako je rumunjska kraljevska obitelj odsutna iz političkog života u toj zemlji još od 1947. godine, ona je i dalje čvrsto povezana s tom zemljom. I dalje priređuju razne događaje u svom domu u bajkovitom dvorcu Peles, koji je pretvoren u muzej. Prije dvije godine obilježena je 150. godišnjica dinastije uz veliku pompu. U proslavi su sudjelovali vojnici, vojni orkestar i zrakoplovi koji su nebo išarali prugama u boji nacionalne zastave, piše Economist.

Mnogi Rumunji i dalje se zanimaju za kraljevsku obitelj. Prošlog prosinca desetine tisuća ljudi izašli su na ulice Bukurešta i odali posljednju počast njihovom posljednjem kralju Mihajlu. Došli su i predstavnici nekoliko europskih kraljevskih obitelji, uključujući i švedsku, španjolsku i albansku kraljevsku obitelj, kao i princ Charles. Nakon njegove smrti, rumunjski parlament raspravljao je o prijedlogu da prva glava kraljevske obitelji dobije isti status kao i bivši šef države. 

Također razmatrala se mogućnost referenduma o vraćanju monarhije, a anketa je pokazala da čak 70 posto ispitanika želi ovo pitanje riješiti referendumom, no otad se nije još ništa dogodilo. 

Dvorac Peles u Rumunjskoj | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kroz stoljeća Rumunjskom su vladali lokalni knezovi, kao i osmanske, austrougarske i ruske carske obitelji. Godine 1881. parlament novoujedinjene zemlje zatražio je od vladajućeg kneza, njemačkog Karla Hohenzollern-Sigmaringena, da bude njihov prvi moderni kralj.

Nakon njegove smrti, njegov nećak, Ferdinand, naslijedio je prijestolje. A kad je kralj Ferdinand umro, na prijestolje je došao princ Karl, no zbog preljuba s pučankom, morao je abdicirati i 1925. bježi u Pariz. Budući da je njegov sin i Ferdinandov unuk Mihajlo bio tek rođen, na njegovo mjesto dolazi regent, Mihajlov ujak, princ Nikola.

No, pet godina kasnije vraća se Karl i vlada pod imenom Karl II, ali je 1940. ponovno je izbačen iz zemlje. Mihajlo postaje drugi put kralj, ali se sedam godina kasnije, dakle 1947. nakon dolaska komunista na vlast, odrekao prijestolja. Iduća četiri desetljeća proveo je u Švicarskoj i vratio se nakon pada Ceausescovog režima, ali nikad nije bio proglašen poglavarom države. Njegova najstarija kći, Margareta, trenutno je "skrbnica rumunjske krune".

Mnogi Rumunji su nostalgični za svojom kraljevskom dinastijom. Na sprovodu kralja Mihajla izvikivali su "dolje komunizam" aludirajući na kraljevo suprotstavljanje komunizmu 40-ih godina.   

Pogreb kralja Mihajla u Rumunjskoj | Author: Albert Nieboer/DPA/PIXSELL Albert Nieboer/DPA/PIXSELL
Širenje podrške kraljevskoj obitelji povezano je s velikim prosvjedima protiv korupcije i korupcijskih skandala rumunjskih političara. Kad su novoizabrani socijaldemokrati 2017., pokušali dekriminalizirati određene korupcije dužnosnika, Rumunji su reagirali najvećim prosvjedima kakvi se ne pamte još od antikomunističke revolucije 1989. godine. Ovog ljeta demonstracije su se vratile zbog niskih plaća i ukorijenjenog kriminala političkih elita. Nacionalni savez za obnovu monarhije, organizacija mladih, optimistično koristi slogan "da će monarhija spasiti Rumunjsku".

Međutim, sama obitelj izgleda prilično nezainteresirano za bilo kakvo vraćanje na vlast i igranje važnije uloge u političkom životu Rumunjske. Najveći dio medijskog istupanja svodi se na razgovore o sukcesijskom slijedu, a izgleda da je oko toga puno prijepora.  

Kraljevske obitelji na sprovodu rumunjskog kralja Mihajla | Author: Albert Nieboer/DPA/PIXSELL Albert Nieboer/DPA/PIXSELL
Kralj je mrtav, ali kraljevska obitelj i dalje polaže prava na 65.000.000 eura vrijednu imovinu koja uključuje četiri dvorca i 20.000 hektara šuma. Mihajlo je  je možda mrtav, ali sreća kraljevske obitelji i dalje se stavlja na 65 milijuna eura (201 milijuna dolara), od 2017. godine, uključujući četiri dvorca i 20.000 hektara šume. 

Kralj Mihajlo nije priznao unuka Nikole Medfortha-Millsa, sina mlađe kćeri, kao nasljednika jer je rođen u izvanbračnoj vezi iako to Nikola poriče. 

I samosvjesni "knez Pavle od Rumunjske" više puta je pokušao s Mihajlom na sudu dokazati svoja prava kao unuk Karla II, iako je iz morganatskog braka 

Godine 2011. tabloidi u Rumunjskoj i Britaniji kalkulirali su da bi u takvoj situaciji rumunjski kralj mogao postati Charles, princ os Walesa, zahvaljujući obiteljskom stablu koje ga izravno veće s Vladom III. poznatijim po patronimu Drakula - Zmajev sin. Izgleda da pretendenti na kraljevsku krunu u Rumunjskoj ne znaju sami riješiti problem. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.