Life
3340 prikaza

Vice: Uzbuna! "Kanibalizam" u Lidlu! Jedu oči! Vampiri!

Vice Baterelo
Pxhere/ Davorin Višnjić/ Pixsell
Batarelo i "Vigilare" sada jurišaju u zaustavljanje širenja "kulture smrti" među djecom uoči Halloweena

Ekstremno konzervativna udruga "Vigilare" svojim najnovijim priopćenjem pridružila se pripremama za tzv. "Noć vještica" koja se slavi u noći uoči rimokatoličke svetkovine "Svi sveti". Ovaj put organizacija se okomila na trgovački lanac koji u prodaji nudi slatkiše, uglavnom čokoladne, i tematske šarene kostime za djecu.

"Reagirajmo na užasne boleštine za djecu koje promiče ovaj trgovački lanac: pijenje vampirske krvi, jedenje očiju i prstiju te čoko kostura u mrtvačkom lijesu, odijevanje djece u vampire i mrtvace…", priopćio je Vigilare.

Kardinal George Pell pri posjetu Zagrebu 2015. Najdraži gost Top News Prijatelj Bozanića i Batarela godinama je silovao djecu

Zašto se "Vigilare" okomio upravo na "Lidl", a ne i na cijeli niz drugih trgovačkih lanaca i prodavaonica koji se pripremaju za "Halloween", iz priopćenja nije jasno. Kako su autori priopćenja iz "Vigilarea" uspjeli protumačiti prodaju čokoladnih slatkiša kao promociju "pijenja vampirske krvi", nije jasno po nekoliko osnova. Prvo, jasno je kao dan da se krv, kao artikal, u Republici Hrvatskoj može nabaviti samo u ustanovama javne zdravstvene zaštite i uz liječničku uputnicu.

Drugo, jasno je i to da "pijenje vampirske krvi" ne postoji apsolutno nigdje kao koncept, zato što su, prema predajama i legendama iz srednjovjekovnih priča uglavnom iz slavenskih krajeva, na Balkanu posebno u Srbiji, uvijek vampiri bili ti koji bi pili krv, usto još radili druge probleme poštenom kršćanskom življu.

Kako je iz osnova opće kulture jasno da je riječ o praznovjerju još iz doba kad se naveliko spaljivalo žene osumnjičene da su vještice, Express se ograđuje od svakog mogućeg pozivanje na legende da bi bila riječ o činjenicama. Kako je, znači, riječ o općepoznatim praznovjerjima unazad niza stoljeća, dolazimo i do treće točke na kojoj priopćenje "Vigilarea" izaziva podsmijeh javnosti, a to je širenje panike od očitog praznovjerja.

Za udrugu koja za sebe tvrdi da se konzervativno i "budno" poziva na katoličke vrijednosti, vrlo je neobično da kao "poganizaciju Hrvatske" naziva komercijalno korištenje reklamne akcije za prodaju slatkiša od čokolade i igračaka povodom skoro do neprepoznatljivosti transformirane drevne tradicije, djelomično čak i kristijanizirane.

Vice John Batarelo, Vigilare Oni su dno dna Life Hrabrost don Stojića za napad na silovane žene

Predsjednik udruge "Vigilare" je Vice Batarelo, aktivist o kojem je Express pisao nekoliko puta i koji se jednom prilikom na društvenim mrežama, preko svog osobnog profila, izjasnio kao "militantni katolik".

U srpnju ove godine Batarelo je zaprijetio svima "onima koji se nađu na udaru protukršćanskih mjera u javnosti, na radnom mjestu ili u medijima" da im uskočiti s pravnom, savjetodavnom i financijskom pomoći svog novog projekta "Ordo iuris", izvorno lobističkim projektom iz ekstremnih konzervativnih krugova iz Poljske. "Vigilareovom", zapravo poljskom aktivističkom konzervativnom projektu, išlo je jako dobro dok je Nada Murganić bila ministrica.

1/7

U ožujku 2017. zahvaljujući njoj izvjesni Ivan Prskalo iz inicijative "Ordo iuris" primljen je u radnu skupinu čiji je zadatak bio priprema zakona i zaštiti žena od nasilja. Bila su to čudna vremena, tada je Murganić izazivala sveopće zgražanje, primjerice, izjavama o jednom javno vrlo eksponiranom slučaju obiteljskog nasilja. Povodom prijave da ju je suprug tukao, ona je govorila da su "to trebali riješiti ranije i unutar svojih obiteljskih odnosa", da "vam je to tako u braku" i slično.

Nije se proslavila niti kada je u prosincu 2017., u pratnji svoje suradnice Margarete Mađerić, pri posjetu jednom katoličkom vrtiću, uhvaćena kamerom kako djeci dijeli pakete s oznakom da je to iz "Fonda europske pomoći za najpotrebitije". Povodom tog incidenta sa slatkišima za djecu, primijetit ćemo, "Vigilare" niti Vice Batarelo kao "militantni katolik" nisu reagirali kao sad povodom prodaje slatkiša i igračaka uoči "Halloweena".

Ilustracija žene s krunicom Kolumna Top News Batarelo i slični ovdje egzistiraju kao obični paraziti

Ali se zato jesu stigli groziti "svim militantnim sekularistima" da će ih pomoću financijskih sredstava "Ordo iurisa" tjerati po sudovima zbog javnog izjašnjavanja svojih osobnih stavova o vjeri, ako se to ne svidi skupini ljudi iz "Vigilarea".

Što se tiče Halloweena, to je, inače, izraz koji potječe od "all hallows' eve", što znači "večer uoči Svih svetih". Izvorno je bila riječ o možda još i keltskoj svetkovini slavljenja žetve. Na taj dio bi se moglo protumačiti da se odnosi onaj dio upozorenja "Vigilarea" koji spominje "suprotstavimo se poganizaciji Hrvatske", da nije povijesno-logičnog problema što su Kelti još prije 1500 godina bili zbijeni na tek male enklave u Irskoj i Britaniji.

A sve da i nije tako, da su Kelti još uvijek etnička i kulturna činjenica, sigurno ne bi nitko u Europi u 21. stoljeću išao tako otvoreno pokretati hajku na etničku ili kulturnu skupinu. Ali, OK. Kelta više nema. A i dok ih je bilo, nisu se odijevali u šarene kostime i tovili čokoladnim slatkišima u šarenim omotima.

Vice Batarelo | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

"Zaustavimo zastrašivanje i traumatiziranje djece i suprotstavimo se poganizaciji Hrvatske", poručio je "Vigilare".

Iz toga se može protumačiti još samo da je zapravo riječ o priopćenju izrazito malobrojne vjerske skupine koje zabavna obilježavanja poput Halloweena smatraju opasnosti po integritet svoje vjerske zajednice.

Od nekoga tko se smatra "militantnim katolikom" neobično je što se uplašio zabavljanja "kanibalizmom" u društvu koje kanibalizmom ne smatra alegoriju objedovanja "tijela i krvi" Spasiteljeva. Istina, gledano teološki, ako pred nekim upućenim u tajne vjere ustvrdite da je riječ o alegoriji, opovrgnut će vas i reći da to nije istina, nego da je riječ o doslovnom duhovnom iskustvu.

Međutim, budimo realni, promatrajući u kategoriji materijalnog, činjenica je da to nije doista tijelo, kao meso čovjeka, niti je krv. Duhovna, vjerska, mistična dimenzija je nešto sasvim drugo. Zbog ovih činjenica, netko tko bi objedovanje "tijela i krvi Kristove" stao prozivati kao kanibalizam, osim ako bi bila riječ o zafrkanciji, teško da bi bio tretiran ikako drugačije nego kao slučaj ozbiljnog psihičkog poremećaja.

Australski kardinal George Pell i Vice John Batarelo CRKVA OTKRIVA Top News Kardinal, prijatelj Vice Batarela prijavljen u pedofilskom skandalu

Ovdje nije takav slučaj. Ovdje imamo uzbunu zbog "kanibalizma" povodom izvancrkvenog objedovanja čokolade. Pod posljednjom "Vigilareovom" objavom na Facebooku, u napadu na trgovački lanac zbog Halloweena, u sličnom maniru kao što se posljednje vrijeme povremeno znaju i paliti knjige J. K. Rowling o Harryju Potteru, zaredali su komentari u kojima se "militantne katolike" iz "Vigilarea" proziva zbog nedosljednosti.

Građani ih upozoravaju da niti Isus Krist nije rođen pod borom s kuglicama, da nije poznata uloga "Uskršnjeg zeca" pri Kristovom raspeću, te na još nepregledni niz sve redom poganskih običaja koje je Rimokatolička crkva preuzimala tijekom tisućljeća i na njima skoro u potpunosti izgradila vlastitu tradiciju. Dio čitatelja optužio je "Vigilare" za prikriveno oglašavanje "trgovačkog lanca" ovom objavom, a dio je reagirao tek pukim: "Ajme, gle kaj sve ima u *trgovačkom lancu*!"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:41 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 19:09 26.Listopad 2019.

    hdzovcima smeta