Top News
17756 prikaza

Prijatelj Bozanića i Batarela godinama je silovao djecu

Kardinal George Pell pri posjetu Zagrebu 2015.
Zagrebačka Nadbiskupija
Kardinalu Georgeu Pellu prijeti pet godina zatvora, donosimo pregled tko ga je 2015. u Zagrebu sve oduševljeno dočekao

Dok je iz zgrade Okružnog suda u Victoriji izlazio okružen mnoštvom policajaca, koji su ga štitili od svjetine, i novinara koji su godinama pratili kako ga australsko pravosuđe sve više gura u kut, iz gužve se čulo:

"Gorjet ćeš u paklu Pell! Gori u paklu, Pell!"

Ovakve riječi 77-godišnjem kardinalu, donedavno prefektu Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice, odnosno trećem najmoćnijem čovjeku Vatikana, na engleskom zvuče još i dramatičnije zbog rime: "You're going to burn in hell! Burn in hell, Pell!"

Nakon desetljeća povlačenja za njim repova da je još prije 40 godina naovamo seksualno zlostavljao djecu, sud u Melbourneu sada je Georgea Pella proglasio krivim za to da je 1996. kao pomoćni biskup u Melbourneu, tada 54-godišnjak, seksualno napao dvojicu dječaka. Vatican News navodi, očito u skladu s proklamiranom potpunom otvorenošću Crkve prema seksualnom zlostavljanju u svojim redovima, precizira da je bila riječ o ministrantima u dobi od 12 i 13 godina.

Australski kardinal George Pell i Vice John Batarelo CRKVA OTKRIVA Top News Kardinal, prijatelj Vice Batarela prijavljen u pedofilskom skandalu

Presuda je inače donesena još 11. prosinca 2018., ali je tek sada javno objavljena. Strani dopisnici koji su pratili izricanje bili su puno eksplicitniji u opisivanju proglašenja kardinala Pella na sudu krivim. Naveli su da je riječ o pet točaka optužnice i da je Pell proglašen krivim za sve. Prema presudi, u prvom napadu Pella na dijete, u prosincu 1996. odmah nakon odslužene nedjeljne mise u Katedrali Sv. Patricka, on je dječaka odveo u sakristiju, gurnuo ga prema dolje i potom ga prisilio na oralni seks.

Oko jednog mjeseca poslije, stoji dalje, Pell je, sada već kao nadbiskup u Melbourneu, drugog dječaka presreo na hodniku crkve, odgurao ga i pritisnuo o zid, hvatajući ga za genitalije. Sedam godina poslije, tijekom pontifikata Pape Ivana Pavla II, Pell je proglašen kardinalom. Bilo je to jednu godinu nakon što ga je izvjesni stanovnik Melbournea optužio da ga je kao 12-godišnjaka zlostavljao kao mladi sjemeništarac još 1961. u kampu za katoličku mladež.

Express je prije dvije godine, kako se počela kotrljati sadašnja pravosudna saga, prenio niz optužbi odavno već odraslih osoba da ih je Pell u svom rodnom gradu Ballaratu zlostavljao još na početku svećeničke karijere prije četiri desetljeća. Puno kasnije, kao kardinal, Pell je osuđivao seksualno zlostavljanje maloljetnika kao nemoralno i nedopustivo, podržao je vatikansko osnivanje komisije za zaštitu maloljetnika i pružanje pomoći zlostavljanoj djeci.

No, 2015. jedan od vjernika, David Ridsdale, javno ga je optužio da ga je 1993. Pell pokušao podmititi kako bi spriječio da javno progovori o tome da ga je jedan drugi svećenik seksualno zlostavljao. Činjenica je da je tog svećenika pravosuđe u Australiji od 1993. do 2013. osudilo zbog zlostavljanja ukupno 54 djece, a svih tih godina Pell se nije uspio otresti optužbi da je to pokušao zataškati i tako sve do danas.

Što se Hrvatske tiče, zanimljivo je to da je kardinal George Pell upravo u proljeće 2015., u doba početka eksplozije kardinala Pella po medijima u Australiji u tom kontekstu, posjetio našu zemlju, konkretno 30. svibnja, te da ga je tada na aerodromu osobno dočekao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Dan poslije kardinal Pell je predvodio koncelebriranu misu povodom proslave Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, u zagrebačkoj katedrali.

Među mnogobrojnim mnoštvom isticali su se hrvatski biskupi i nadbiskupi Vjekoslav Huzjak, Vlado Košić, Valentin Pozaić, Josip Mrzljak, Marin Srakić, Želimir Puljić, Franjo Komarica, Ivan Šaško..., a na fotografijama s mise tog dana u katedrali, vidi se Josip Bozanić kako sjedi Pellu zdesna.

Vice John Batarelo, Vigilare Oni su dno dna Life Hrabrost don Stojića za napad na silovane žene

"Dragi vjernici, posebno nam je drago što je danas s nama uzoriti gospodin kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice. Nije ovo njegov prvi susret s Hrvatima. Već je dva puta pohodio Hrvatsku, a u svojoj domovini Australiji susretao se s brojnim našim sunarodnjacima te ih upoznao kao čestite i marljive ljude koji pridonose dobru crkvene i društvene zajednice, kao i gospodarskom razvoju i napretku Australije", pozdravio ga je Bozanić i darovao mu lik Majke Božje od Kamenitih vrata kao znak zahvalnosti.

A Pell je uzvratio prvo konstatacijom o blaženom Alojziju Stepincu da je on bio "veliki svjedok da nam nitko, a ponajmanje vlast, ne može oduzeti našu ljubav prema Isusu i Mariji", a zatim je dodao:

"Hrvati vole Blaženu Djevicu. Znam to iz svoga australskog iskustva. Puno sam puta u Melbourneu i Sydneyju posjetio hrvatske zajednice na marijanske blagdane te u raznim vjerskim prigodama i procesijama. To su uvijek bila vrlo dojmljiva slavlja, puna vjere. Hrvati u Australiji dali su kao katolici predivan doprinos. Mnogi mladi još uvijek žive svoju vjeru i nastavljaju davati doprinos."

1/5

Jedan od mnogih koji je tih dana bio fasciniran posjetom kardinala Georgea Pella bio je i Vice John Batarelo, istaknuti član zaklade Vigilare i potekao upravo iz jedne od obitelji hrvatskih iseljenika u Australiji, točnije u Sydneyju. Pri tom posjetu kardinala Pella Hrvatskoj, Batarelo se slikao s njim i objavio fotografiju na svom Facebook profilu. U to vrijeme Vigilare je već naveliko pripremao za listopad te godine međunarodnu manifestaciju tradicionalnih i konzervativnih aktivista i lidera TradFest.

Glavni gosti su im bili kardinali Raymond Leo Burke i Justin Rigali, obojica ljudi koje je te iste godine organizacija The Catholic Whistleblowers prijavila zbog navodnog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece od pojedinih svećenika u SAD-u. 2015. godine u Australiji je "slučaj kardinal Pell" počeo kulminirati, no hrvatska javnost to nije primjećivala, a ništa od spornih stvari koje su se kotrljale za Pellom nije spominjao niti Kaptol niti itko od konzervativnih organizacija niti krugova.

Danas je zanimljivo primijetiti da su mnoge od vjerskih i konzervativnih organizacija u međuvremenu sa svojih stranica uklonile članke o posjetu Pella Hrvatskoj iz 2015. kao što je slučaj s "Hrvatskom udrugom Benedikt". Što se tiče Pella i njegove budućnosti u Australiji, on ustraje u tome da je nedužan, te se navodi da će se žaliti.

Kako bilo, za sljedeći tjedan najavljeno je da će mu sud izreći i presudu, što u njegovom slučaju teoretski može biti do 50 godina zatvora, jer je za svako od pet kaznenih djela za koja je proglašen krivim, predviđena najveća kazna od 10 godina. No, praktično je sigurno da će mu objedinjena kazna biti neusporedivo niža.

Kardinal George Pell Najviši do sada Top News Treći čovjek Vatikana: Nisam kriv za pedofiliju!

Ovaj put pri proglašenju Pella krivim porota je bila jednoglasna, svih 12 porotnika složilo se oko toga da je kriv. Prethodno suđenje u rujnu nije dospjelo do takvog završetka; porota je bila podijeljena, neki od porotnika dok su iznosili pred sucem zaključak da se nisu uspjeli složiti, briznuli su u plač, i moralo se krenuti ispočetka.

Kako ne bi došlo do utjecaja na sud, nadležna pravosudna tijela u Australiji odlučila su potom da se o tom slučaju u toj zemlji više ne smije pisati do donošenja presude, što je prouzročilo ogorčenje zbog suzbijanja prava građana da znaju i slobode medija. New York Times je tako svoj članak od 14. prosinca 2018. objavio samo u tiskanom izdanju, i to strogo pazeći da tog članka nema u tiskanom izdanju koje izlazi u Australiji. Na internetu se taj članak pojavio tek sada.

Za list je odvjetnik iz Bostona koji zastupa stotine žrtava seksualnog zlostavljanja, znači uopće, ne samo onog u vjerskim institucijama, rekao da je sudski postupak protiv Pella prekretnica:

"Više nema prepreka. Skinite im odore i vjeru i sve što ostaje su obični kriminalci."

Kardinal George Pell s Vicom Johnom Batarelom 2015. | Author: Facebook/ profil V. J. Batarelo Facebook/ profil V. J. Batarelo

U to vrijeme, početkom prosinca, Vatikan je priopćio da su kardinal Pell i čileanski kardinal Francisco Javier Errázuriz, optužen da je prikrivao seksualna zlostavljanja, a što je nakon vatikanske istrage slučaja praktično priznao i sam papa Franjo, izbačeni iz devetočlanog kruga savjetnika pape.

Tada je u javnost provalilo sve ono što je godinama tek djelomično izlazilo na vidjelo, primjerice to da je Pell u svoje vrijeme probleme s rješavanjem incidenata sa seksualnim zlostavljanjem u Crkvi imao običaj pokušavati rješavati objavom isprike u novinama i ponudom isplate žrtvama svećenika seksualnih zlostavljača u iznosu od 50.000 australskih dolara, oko 35.000 eura.

Upravo u kontekstu slučaja Pell, u Australiji su posljednjih nekoliko godina proveli istraživanja i objavili statistiku seksualnog zlostavljanja u Crkvi. Prema nalazima Kraljevske komisije, više od 20 posto pripadnika nekoliko katoličkih crkvenih redova navodno su bili uključeni u seksualno zlostavljanje u Australiji, te je komisija otkrila 4444 slučajeva zlostavljanja u razdoblju između siječnja 1989 i veljače 2015.

Kardinalova ruka na zlatnom križu VELIKA STUDIJA Life Šokantna studija: 'Sedam posto svećenika su pedofili'

Prosječna dob žrtava kod djevojčica je bila 10 godina, a kod dječaka 11 godina, pokazala je analiza. Oko 90 posto optuženih zlostavljača u crkvenim redovima su muškarci, a 10 posto su žene.

Komisija je utvrdila i to da su kod dokumentiranih slučajeva zločina seksualnog zlostavljanja pojedinih katoličkih svećenika, časnih sestara ili nekih drugih članova katoličke crkve, uglavnom ciljali dječake u prosječnoj dobi od 11 i djevojčice u prosječnoj dobi od 10 godina. Iako, u nekim slučajevima stradavala su i djeca od samo tri godine starosti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MiHaEl 19:54 27.Veljača 2019.

    Jesu li po tvojoj logici, "novinarčiću", svi koji idu na koncert Mladena Grdovića alkoholičari i vole tući svoje žene? Unproforci su u Africi masovno silovali djecu pa ne vidimo da svi vi prosvjedujete protiv UN-a.

  • ada 03:28 27.Veljača 2019.

    trebalo bi pozatvarati sve crkve, gdje su te spodobe, sramota, što takve osobe vrše tu djelatnost, za se ne boje Boga?

  • Sakramenski 17:51 26.Veljača 2019.

    George Pell, Burn in hell !!!!!!!!!