Life
7740 prikaza

"Uzela sam pilulu za dan poslije i - ipak ostala trudna"

Trudnoća
Getty images
Milijuni žena diljem svijeta oslanjaju se na hitnu kontracepciju - ne znajući za neke rizike

Nije mi ni palo na pamet da bi pilula za dan poslije mogla biti neuspješna - kaže Rachel koja je ostala trudna nakon silovanja u Kanadi, gdje je iz SAD-a otputovala nakon srednje škole kako bi provela godinu dana prije fakulteta.

"Kad sam, dva mjeseca kasnije, doznala da sam trudna, a već sam ionako proživjela traumu napada, bila sam u šoku. Nisam ni pomislila da bi se nešto takvo moglo dogoditi", prenosi njene riječi BBC.

Rachel, koja sada ima 34 godine, otkriva da je nitko nije upozorio kako i dalje može biti trudna iako je uzela hitnu kontracepciju za sprječavanje začeća.

Hunza narod Jedinstveni Znanost Najzdraviji na svijetu: Jedini narod bez ijednog slučaja raka

Procjenjuje se kako od 0,6 do 2,6 posto žena unatoč pilulama za dan poslije ostaje u drugom stanju nakon rizičnog odnosa bez zaštite.

Ono što ljudi o tome znaju ili ne znaju došlo je u središte pozornosti nakon što je podijelila svoju priču na internetu.

Najčešća reakcija žena je bila kako bi se trebala više naglasiti činjenica da pilula ne djeluje uvijek.

Kako djeluje hitna kontracepcija?

Sintetski hormoni sprečavaju ili odgađaju čin ovulacije (otpuštanje jajašca iz jajnika).

Ako ste već imali ovulaciju prije nego ste uzeli pilulu te ste bili u plodnim danima za vrijeme nezaštićenog odnosa, tada ona neće spriječiti trudnoću. To znači da pilula za dan poslije možda neće djelovati, čak i ako ste je uzeli u skladu s uputama, ovisno o tome u kojoj ste fazi menstrualnog ciklusa.

Majka i beba nakon poroda RIJETKA POSLJEDICA Life Moja žena je izgubila pamćenje na porodu - i nije se vratilo

Ovulacija se obično događa u sredini ciklusa, no i to varira od žene do žene te se ne može uzimati kao pravilo.

Osim toga, pilula bi trebala djelovati na način da mijenja i pH maternice, onemogućavajući implementaciju jajašca, no do trudnoće ipak može doći - a u tom slučaju čak i one rizične izvanmaterične, gdje jajašce ostaje "zarobljeno" u jajniku. Tada je nužna medicinska intervencija da se ne ugrozi život žene - bilo kirurški ili lijekovima.

I neki lijekovi smanjuju djelotvornost pilule, objašnjava dr. Caroline Cooper, stručnjak za reproduktivno zdravlje. Kaže kako lijekovi mogu poremetiti način na koji jetra procesuira lijekove, a obično se radi o terapiji za HIV, neki lijekovi za kontrolu epilepsije, pa čak i neki oblici alternativnih lijekova koji sadrže gospinu travu.

Dodatni razlog zbog kojeg hitna kontracepcija ne mora djelovati je i ženska kilaža, naime kod punijih žena veće su šanse manje efikasnosti - kao granica se navodi 70 kilograma ili BMI iznad 26.

"Tako neočekivano"

No, koliko je žena svjesno tih činjenica? Iako se na hitnoj kontracepciji navodi da spriječava ovulaciju, upozorenje o nedjelotvornosti se lako propušta zbog "sitnih slova" kojima se navodi.

Pravila uzimanja ne naglašavaju da djelotvornost ovisi o menstrualnom ciklusu, pa zašto se ženama ne daju sve informacije kad im se propisuje pilula za dan poslije?

Voda Pretjerala Znanost Pila sam previše vode - i rekli su mi da me to skoro ubilo

"Nisam očekivala da neće upaliti", rekla je Harriet (26), koja je kontracepciju uzela nakon što je tijekom odnosa pukao kondom. Ona je doslovno slijedila sve upute koje joj je liječnik dao.

Rečeno joj je da pilula neće djelovati jedino ako ju je popila prekasno, no kako ju je uzela u roku od 24 sata nakon odnosa, navodno nije postojao razlog za brigu. Nakon dva tjedna, potvrđena joj je trudnoća.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Za Rachel je, nakon silovanja, odluka o trudnoći bila iznimno teška, no ipak je rodila. Danas njen sin ima 15 godina, i kaže da iako joj je drago kako ga ima, u ono doba joj je neefikasnost pilule uništila život, a bila ni pripremljenija da je znala kako postoji šansa da ne djeluje.

"Definitivno bi žene trebali upozoriti o tome", ističe dr. Cooper

I muškarci trebaju znati

Liječnica za seksualno i reproduktivno zdravlje dr. Jayne Kavanagh smatra da bi škole trebale podučavati kako hitna kontracepcija djeluje.

"Apsurdno je da se svako dijete ne uči o kontracepciji i o tome što učiniti ako su imali nezaštićeni odnos i ako postoji rizik od trudnoće", kaže.

Trudnoća Strogo kažnjivo Life Država u kojoj je zabranjeno znati spol djeteta prije rođenja

Nisu samo mlade žene kojima treba reći više o hitnoj kontracepciji, dodaje Harriet. "Također mislim da muškarci trebaju znati malo više o tome", kaže ona. "Bio sam s momcima i oni bi samo rekli - pa ići ćeš kod doktora sutra po pilulu i sve je ok".

Super je što postoji izbor, ali za pravi izbor treba znati sve činjenice, kažu liječnici.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.