Life
10020 prikaza

Tajna ubojstva saudijske princeze i njenog ljubavnika

Mladi par iz Saudijske Arabije
1/3
Getty images
Saudijske princeze imaju afere, jer se udaju protiv svoje volje, no ova je napravila kobnu grešku - zaljubila se

Stolar Barry Milner vraćao se s posla u svoj hotel kada je u gradu Džeda, u Saudijskoj Arabiji, čuo da će u blizini njegovog hotela biti odrubljena glava jednom čovjeku. Ovaj 25-godišnjak pojurio je da vidi što se događa, s malom kamerom koju je sakrio u svoju kutiju cigareta. Kada je stigao vidio je ne jedno ubojstvo, već dva. Osim tog spomenutog muškarca kojeg su proboli mačem šest puta, vidio je i ubojstvo 19-godišnje saudijske princeze Mishaal bint Fahd bin Mohammed, pra nećakinje kralja Khalida

Šest mjeseci kasnije, 26. siječnja 1978. godine, fotografije koje je snimio pojavile su se na naslovnici britanskog tabloida The Daily Express, uz njegovo svjedočanstvo o onome što se dogodilo na trećoj stranici. Tragičnu priču primijetio je 37-godišnji Antony Thomas, tada 37-godišnji britanski filmaš, koji je napravio dokumentarac o smrti princeze. 

Prva je priča, kako je mislio Thomas, došla od prijatelja koji je nešto ranije bio na večeri u Londonu koju je organizirao jedan od najutjecajnijih ljudi u saudijskom društvu. Domaćin je navodno rekao svojim gostima da je princeza Mishaala odbila ispuniti uvjete bračnog ugovora sa muškarcem kojeg je kraljevska obitelj odabrala da joj bude suprug. Umjesto toga nagovorila je svog djeda Mohammada bin Abdulaziz al Sauda, kraljevog starijeg brata, da joj dozvoli da ode na fakultet u Bejrutu. 

Njezin budući suprug nije mogao ništa drugo napraviti osim kako je odlučio njezin utjecajni djed. U Bejrutu se Mishaala zaljubila u  nećaka saudijskog ambasadora koji je postao ljubav njezina života. Svoju vezu nisu skrivali, pa su ih pozvali da se vrate u kraljevstvo. Tamo je pred sudom priznala da je počinila preljub tri puta, i tako osudila sebe i svoju ljubav na smrt, piše Ozy.  

Ova verzija priče slična je onoj žene koju je Thomas susreo u Arabiji, o princezi koja bi radije umrla nego živjela kao zatvorenik sa svojom obitelji. Filmaš koji je pokušao pronaći bilo kakav trag njezinog studiranja ili nekoga tko ju je poznavao, nije uspio. 

"Zarobila me priča koju sam čuo. I morao sam odraditi istraživanje prije nego sam bio siguran da imam pravu priču", rekao je sada 78-godišnji Thomas. 

Priču mu je ispričala jedna druga saudijska princeza s kojom se našao tijekom svog tajnog posjeta Saudijskoj Arabiji u listopadu 1978. godine. Ona mu je rekla da mnoge saudijske princeze imaju afere, no da je ova napravila kobnu grešku i zaljubila se. 

Žene u Saudijskoj Arabiji ZATOČENE Life Žele pobjeći: Tajni život i patnje arapskih princeza

Po nizu drugih priča bilo je riječ o 20-godišnjem Khaled Al-Shaeru, a osim toga o njemu se malo zna. Tijekom istraživanja otkrio je kako je Mishaal bila udana u svojim ranim tinejdžerskim godinama, no unatoč tome planirala je bijeg sa Al-Shaerom u London tijekom njihovog odmora. No kada je njezin djed otkazao putovanje, par je bio prisiljen napraviti drugi plan. Tako je jedne večeri princeza svoju odjeću ostavila pored mora kako bi izgledalo da se utopila. Četiri dana nakon toga, primijetili su je dok se pokušavala ukrcati na let iz Saudijske Arabije, prerušenu u dječaka. Ona i njezin ljubavnik, koji je bio s njom, uhićeni su. 

Dva odvjetnika kasnije su se povjerili Thomasu i rekli mu kako nikada nije bilo suđenja, i objasnili zašto nisu pogubljeni u dvorištu, što je bilo standardno u Džedi, već na odlagalištu otpada u blizini hotela. 

"Tako je odlučio njezin djed koji je bio bijesan jer je princeza okaljala njihovo obiteljsko ime", rekao je. 

Uz ove informacije koje je dobio Thomas je krenuo završiti svoj dokumentarac uz pomoć izvršnog producenta Davida Fanninga. Cijela je priča bila utemeljena na intervjuima koje je Thomas odradio, no uz izmijenjene detalje s kojima je zaštitio svoje izvore. Saudijske valjda navodno je prisiljavala britansku ITV kuću da odustane od tog projekta, no umjesto toga ITV je emitirao Death of a Princess u Velikoj Britaniji, 9. travnja 1980. godine, i potaknuo pravu oluju. Nakon toga je saudijski kralj Khalid protjerao britanskog ambasadora, kojeg su opozvali pet mjeseci nakon, i prijetili su kako će nametnuti sankcije i uništiti britanske poslovne interese u zemlji. Neki su se u Velikoj Britaniji bojali da će Saudijci prerezati sve diplomatske veza. 

Postavljalo se pitanje treba li se film uopće emitirati u SAD-u. Bilo je niz pritisaka, onih iz političkih krugova, koji su dolazili iz redova članova Kongresa, ali i onih koji su dolazili iz redova kompanija kao što su Mobil Oil. Strahovali su da će ostati bez pristupa saudijskim zalihama nafte, i interesima koje su imali u kraljevstvu. Bili su to sponzori PBS-a na kojem se trebao emitirati taj dokumentarac. 

Mohammed bin Salman Snažna prijetnja Top News Saudijska Arabija: Premoćna da se s njom prekinu poslovi?

"Rekao sam svojim šefovima da je priča točna. I svi su čekali. WGBH je čekao i bio spreman emitirati dokumentarac ako od njega odustane PBS", rekao je Fanning. 

No PBS nije odustao unatoč nizu pritisaka. Emitirali su ga 12. svibnja 1980. godine, i tako privukli najveći broj gledatelja do tada. Bio je to i pravi test odnosa između Saudijske Arabije i SAD-a i utjecaja političkog pritiska nad javnom televizijom. Strah da će se osvetiti SAD-u kao što su to učinili Velikoj Britaniji ostao je samo na nivou straha. 

PBS je film ponovno emitirao 2005. godine na 25. obljetnicu njezine smrti, a Saudijska Arabija nije negodovala, no film ovaj put nije podigao nikakvu prašinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.