Top News
1068 prikaza

Trump je financijski ovisan o Saudijcima i zato šuti

Mohammed bin Salman i Donald Trump
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Predsjednik odbora za obavještajne poslove najavio je detaljno istragu Trumpovih financijskih veza sa Saudijskom Arabijom

Na američki Dan zahvalnosti, predsjednik Donald Trump još je jednom spomenuo negiranje upletenosti saudijske kraljevske obitelji u ubojstvo novinara Jamala Khashoggija. Nije to dobro prihvatio Adam Schiff, kalifornijski demokrata, koji se sprema preuzeti Stalni odbor Predstavničkog doma za obavještajne poslove.

"Predsjednik nije iskren prema zemlji oko ubojstva novinara Jamala Khashoggija. Je li njegov financijski interes taj koji oblikuje američku politiku u Zaljevu? Postoje li neki financijski dogovori? Postoje li financijski interesi ili posebni zapleti? Postoje li neki financijski poticaji zbog kojih predsjednik ne želi prijeći Saudijce?", rekao je i obećao kako će iskoristiti svoj autoritet i istražiti oblikuju li Trumpovi financijski interesi njegovu vanjsku politiku. 

Iako je on na svom Twitter profilu prošlog mjeseca napisao kako "nema financijskih interesa u Saudijskoj Arabiji", u prošlosti je američki predsjednik priznao poslovne veze sa tim kraljevstvom. 

Jamal Khashoggi SVE SE MIJENJA Top News Nakon ubojstva princ i dalje izmišlja šuplje priče

"Saudijska Arabija, volim Saudijce. S njima zarađujem puno novaca, Kupuju puno mojih stvari. Razne vrste igračaka od Trumpa. Plaćaju me milijunima, stotinama milijuna", rekao je tijekom kampanje 2015. godine, piše The Atlantic.  

AP je napisao kako je s Trumpom tijekom 90-ih dok mu je "prijetio osobni bankrot i pokušavao je skupiti gotovinu", Saudijski princ, milijarder, sklopio multi milijunski dogovor, uključujući i onaj za kupnju jahte nazvane Princess.  Saudijci odsjedaju u njegovim hotelima i na takav način dolazi i do nekih poslova, iako PolitiFact izvještava kako Trumpova organizacija, kako se čini, ne posjeduje nekretnine ili ne ulaže u kraljevstvo.

Uz zabrinutosti oko Trumpove financijske povezanosti sa Saudijskom Arabijom su i sumnje na moguću povezanost sa Rusijom, koje je Schiff također obećao istražiti, uključujući i "jesu li Rusi prali novac preko predsjednikovih poslova, što je financijsko uporište kojeg Rusi možda imaju".

To bi svakako objasnilo inače zbunjujuće ponašanje predsjednika u Helsinkiju, s nizom pro Putinovih komentara. Objasnilo bi to i zašto su njegovi sinovi rekli kako im ne treba novac američkih banaka, i da sav novac koji im treba dobivaju iz Rusije. Schiff, kojeg je Trump nazvao "malim Adamom Schittom" u tvitu iz prošlog tjedna, očigledno postavlja temelje za istraživanje osobnih financija predsjednika više od bilo kojeg drugog istražitelja.

Kada demokrati preuzmu kontrolu nad Kućom u siječnju, on će preuzeti kontrolu nad tim odborom i većinom zaposlenika. Mediji prenose kako je odbor kreirao pozicije za "forenzičke stručnjake koji bi se bavili istragama pranja novca".

Mohammed bin Salman Slučaj Khashoggi Top News CIA dokazala da je princ naručio ubojstvo novinara

Neki senatori priključili su se Schiffu u odbijanju Trumpovog blagog prihvaćanja saudijskih negiranja i traže oštrije kažnjavanje.

"Ne slažem se sa predsjednikovom procjenom. Nije konzistentna sa obavještajnim poslom kojeg smo vidjeli", rekao je senator Mike Lee, koji je bio jedini ne sudac na kratkom popisu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

"Gledajte, ja ne znam zašto je on na strani Saudijaca, no siguran sam da će sljedeći Kongres, zastupnici, pogledati što se događa", rekao je u razgovoru sa novinarom Chuckom Toddom.

Senatorica Joni Ernst izrazila je svoje mišljenje.

"Mislim da bi trebali ovo malo bolje pogledati", rekla je i naglasila važnost čvrstog američkog savezništva na Bliskom istoku. No isto tako naglašava: "Mi smo snažna zemlja što se tiče ljudskih prava, vladavine prava. Ako postoje indicije da je princ upleten u ovo ubojstvo, trebali bi razmotriti daljnje akcije", rekla je. 

Senator Ben Sasse, čest Trumpov kritičar, rekao je kako je predsjednikova izjava "jako slaba". Iako priznaje važnost saveza sa Saudijcima, kaže kako snaga leži u mogućnosti govorenja istine. 

"Mohammed bin Salman je pridonio ubojstvu nekoga izvan zemlje, a snaga nije u tome da se to sve nekako zataška. Snaga se pokazuje u mogućnosti da se kaže istina pa čak i kad je teško", naglašava. 

Jamal Khashoggi Ubojstvo novinara Top News Traži se smrtna kazna za ubojice Khashoggija

Nakon Dana zahvalnosti i razgovora sa američkim trupam diljem svijeta predsjednik Trump odgovarao je na pitanja novinara, koji su ga pitali o američkom dogovoru na ubojstvo novinara prošlog mjeseca u Saudijskom konzulatu u Istanbulu. Iako je CIA, kako piše Atlantic, s visokom sigurnošću zaključila kako je princ naredio ubojstvo, prema izvješću Washington Posta, Trump je još jednom naglasio snagu njihovog negiranja upletenosti i rekao kako "CIA ukazuje na niz mogućnosti".

Novinar ga je zatim upitao tko bi trebao biti odgovoran, a Trumpov odgovor nije bi usmjeren na saudijske dužnosnike, vojnu suradnju, trgovce oružjem i sl. Umjesto toga Trump je, čini se, optužio univerzalnu ljudsku pokvarenost.

"Možda bi svijet trebao biti odgovoran, jer je to zlobno mjesto. Jako zlobno mjesto. Ako pogledate što se događa u Kini, u nizu drugih zemalja, mogao bi ih sad navesti njih još i više. I pogledajte što se to događa sa terorizmom diljem svijeta", rekao je.

I dok Schiff postavlja temelje za istrage Trumpovih veza sa Saudijskom Arabijom i Rusima, čni se da, osim sankcija protiv 15 do 20 agenata koji su direktno upleteni u ubojstvo Khashoggija, Trumpova administracija vrlo vjerojatno neće princa ili Saudijsku Arabiju smatrati odgovornima za ubojstvo novinara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 11:07 21.Prosinac 2018.

    Saud mafija nem veze sa ubojstvo kao što niti nebo nema veze sa oblacima.