Life
41629 prikaza

Povjesničari: Osoba imenom Isus nije postojala

Scena iz filmskog hita Pasija
Themoviedb.org
Sve veći broj povjesničara ispituje temu s posve drugačijim pristupom

Nevezano za to mislite li o njemu da je Sin Božji ili ne, činjenica da je Isus postojao kao povijesna figura je rijetko osporavana. Naposljetku, njegovo se ime spominje u kršćanskim, rimskim i židovskim tekstovima ranog doba.

Ipak, povjesničari i blogeri diljem svijeta danas propitkuju ideju je li čovjek nazvan Isus uopće postojao te je li kroz legendu o njemu ušao u povijesne anale. Prema tome, on nije ništa više od povijesne ličnosti nego što je Herkul, Edip ili druge ličnosti mirova.
Danas, nekolicina knjiga pristupa temi iz novog kuta, uključujući "Zealot" Reze Aslana, "Nailed: Ten Christian Myths That Show Jesus Never Existed at All" Davida Fitzgeralda i "How Jesus Became God" Barta Ehrmana.

Detalj nedostaje i u Bibliji

Povjesničari ističu nedostatak pouzdanih povijesnih izvora. Većina iz izvještaja o Isusu, naravno, dolaze iz kršćanskih izvora - i to su uglavnom pripovijesti treće strane napisane nekoliko godina nakon njegove navodne smrti.

"Evanđelje po Isusovoj supruzi" | Author: public domain public domain

U Bibliji se uopće ne spominje Isusov život u dobi između 12 i 30 godina - što pruža vrlo mali uvid u nekog tko je živio samo do 33.
Daljnji je problem to što neki od biblijskih zapisa imaju pravo ime potpisano uz njih, umjesto apostola koji potpisuje rukopis.
U slučajevima gdje nije riječ o kršćanskim izvorima, javljaju se drugi problemi.

Razapinjanje Isusa Krista Razbijanje mitova Life Teorija zavjere: Dokazi da Isus nikad nije postojao

Fitzgerald tvrdi da su stoljećima svi ozbiljni znanstvenici i uglednici kršćanstva bili sami kršćani, pa se i sekularni zapisi oslanjaju i temelje na vjerskim tekstovima, piše Independent.

Tekstove su pisali vjernici - mogu li biti objektivni?

Povjesničar Richard Carrier napisao je da su čak i reference na Isusa u djelu Josipa bili dodaci kršćanskih zapisničara. Ukazuje na to da je jedan odjeljak, Isusovo pogubljenje pod Pilatom, očito uklonjen iz evanđelja po Luki.

Priča o Isusovoj supruzi | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Carrier vjeruje da je Kristov lik možda izveden iz ranijih polu-božanskih bića iz mitologije Bliskog istoka. Ti su se mitovi s vremenom razvijaju u evanđelja, tvrdi on.

Naravno, vjerojatno je postojao židovski propovjednik s imenom Yeshua ben Yosef, koji je svojim učenjima inspirirao i nadahnuo brojne ljude. Većina povjesničara vjeruje da je stvarna osoba ipak postojala i postala dijelom mita. No čak ni u to ne možemo biti sigurni.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lendon 10:04 04.Prosinac 2017.

    .Ehrman sto prica o Isusu on nema nikakvog dokaza da on nije postojo. On je prije bio veliki vjernik pa se preobrazio u nevjernika. On trazi orginal prevod itd On ni nezna koji je orginalni.Vi svi trazite naivci da je ... prikaži još!e naivci da je neko pisao Bibliu al da nevjeruje uto.Ali u to vrjeme da ga I nades za nekoga nebi bilo dobro jer bi on opet vjerovo u apostole ipisao isto.

  • medjed 23:23 24.Lipanj 2017.

    Već viđena i slaba argumentacija koja je djelomično okrnjena. Tacit i Josip su dovoljan izvor jer nisu vjernici nego protivnici

  • dkmjnn 08:01 24.Lipanj 2017.

    Eto opet židovski "znanstvenici" imaju svoje teorije o Isusu. Ostavite Isusa na miru , imate vi svoju vjeru i brinite o njoj, a nas ostavite i našoj vjeri.