Life
8416 prikaza

Paul otkrio čega se Lennon bojao najviše na svijetu

Paul McCartney i John Lennon
Nationaal Archief, Den Haag
Ubijena rock zvijezda McCartneyju je otkrio što ga proganja i užasava, a on je o tome nedavno govorio u jednom intervjuu

Što je rekao John Lennon svom prijatelju i kolegi iz benda Paulu McCartneyju o tome čega se boji više od ičega. Nije to bio strah od visine, paukova, antiknog namještaja, meteorita, gušenja ili metka (od kojeg je na kraju i nastradao). Njegov je najveći strah dokaz i pokazatelj kako su ponekada najveći talenti oni kojima najviše nedostaje samopouzdanja.

Beatlesi su, bez sumnje, promijenili svijet. Šezdesetih su i sedamdesetih bili "veći od Isusa" kako su i sami rekli, no najistaknutijeg člana benda i dalje su morile sumnje.

Lennonov najveći strah otkrio je nedavno u intervjuu upravo McCartney.

John Lennon | Author: Youtube Youtube
"Bio je obožavan, ali stalno se propitkivao", rekao je McCartney kojeg je taj razgovor tada vrlo potresao, a i danas mu je, kaže, bolno o tome govoriti. Lennon mu je, naime, rekao kako se "boji da će biti zaboravljen ili krivo i neshvaćeno zapamćen".

"John, slušaj me. Biti ćeš zapamćen kao najveći, zato jer si fantastičan", rekao mu je McCartney.

"Mislim da to dolazi s takvim poslom, ako želite biti dobri, uspješni i revolucionarni, morate se znati nositi s nesigurnostima. Koliko god vas drugi uzdizali, i dalje se brinete oko svega", objašnjava McCartney.

Vintage News piše kako je izvor toga možda bila Lennonova kompleksna ličnost. Kako u kritici knjige "Being John Lennon: A Restless Life" Raya Connollyja stoji "Connolly piše da je Lennon "labirint kontradikcija" i buntovnik koji se stalno iz početka reinventirao".

John Lennon i Yoko Ono | Author: Wikipedia Wikipedia
Između ostalog Lennon nije htio biti samo "još jedna rock zvijezda", što njegov kasniji rad s Yoko Ono i drugi životni poduhvati jasno pokazali.

Connolly piše kako je Lennon, primjerice, govorio kako je njegova ambicija kad je bio tinejdžer bila "napisati "Alisu u zemlji čudesa" i Elvis Presley u isto vrijeme", što se ispostavilo kao sažet i gotovo proročanski opis karijere člana Beatlesa.

Bio je, bez sumnje, beskrajno ambiciozan čovjek koji je bio sklon sumnjanju u samoga sebe. No sve što je postigao jest istinski veliko, u kojem god području djelovanja - od glazbe, skladanja do aktivizma.

S McCartneyjem je i nakon raspada Beatlesa ostao blizak prijatelj, a zajedno su napisali brojne klasike kao što su "Ticket to Ride" i "Help".

Paul McCartney | Author: MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL
No, obojica su bili iskreni o tome kako nije sve uvijek išlo jako glatko. Kao i sa svakim kreativnim "uparivanjem" to je bitka ega i talenta. Često su se svađali oko toga tko je pridonio čemu.

McCartney također kaže kako njegov prijatelj nije nikada bio sklon komplimentiranju ili davanju potpore kakvu je McCartney dao njemu.

"Moje skladateljske sposobnosti pohvalio je samo jednom. U pitanju je bila pjesma “Here, There & Everywhere”. To je stvarno dobra pjesma, volim ju, rekao mi je", prisjetio se McCartney.

Lennon, na žalost, nije uspio doseći zrelu dob i uživati u plodovima svoga rada. Ubijen je osmog prosinca 1980. godine, sa samo 40 godina. Ispred njegovog doma u New Yorku upucao ga je Mark David Chapman, čovjek opsjednut čitavim nizom slavnih osoba koji je, navodno, zaključio da je Lennon "lažnjak".

Chapmanu je prošle godine odbijen četvrti zahtjev za uvjetni otpust. 

Lennonov je uspješni život prekinut na najjeziviji način, no i gotovo četiri desetljeća nakon ubojstva njegov je rad jednako "jak", a njegovo ime nije palo u zaborav, dapače.

Uvijek će biti i ostati ono što mu je McCartney poručio, jedan od najvećih.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 12:24 31.Siječanj 2019.

    pjesme koje smo svi voljeli - yesterday, let it be, yellow submarine, skladao je paul mccartney

  • BESTpartizan 11:20 29.Siječanj 2019.

    john lennon je bio kralj rocka