Life
25897 prikaza

Znao je da će umrijeti, to mu je govorio i njegov menadžer

Avicii
REUTERS
Dokumentarac o DJ-ju koji je sniman godinama otkriva kako je riječ o umjetniku koji se teško nosio sa životom i tempom na koji je bio prisiljen

Čovjek koji se više od ikoga približio superzvijezdi Aviciiju i dalje nema objašnjena zašto je glazbenik preminuo prije šest mjeseci.
 
"Imam osjećaj kao da se to nije dogodilo. Djeluje nerealno, nema jasnog razloga", kaže Levan Tsikurishvili koji je četiri godine radio dokumentarac o DJ-ju.

Ali njegov film nudi veliku količinu indicija. "Avicii:True Stories" imati će svoju premijeru na Netflixu 28. prosinca. Umjetnika prikazuje kao genijalca umjetnika koji se raspada. Kamera mu je blizu, i pokazuje kako Avicii svima oko sebe, neprekidno, govori kako je umoran, iscrpljen i bolestan, donosi Guardian.

"Nije bilo kraja nastupima, čak niti onda kada sam došao do zida. Moj život se vrti oko stresa", kaže Avicii u jednom trenutku.

"On je samo ljuštura onoga što je nekada bio", kaže prijatelj u filmu, dok ga drugi opisuje kao "bombu koja otkucava". 

U jednom trenutku Avicii otvoreno kaže kako će ga turneje "ubiti". 

Avicii | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

No, krajem 2016. on je dao otkaz svom menadžeru i na neki se način povukao. Tu film, zapravo i završava. Vidimo ga na plaži na Madagaskaru, kako priča o tome kako će od sada samo producirati glazbu u studiju.

Redatelj priznaje da se kraj filma sada čini jezivo krivim. Naravno, činilo se ok kada je na jesen 2017. film prikazan u nekim kinima diljem Europe i SAD-a. Samo šest mjeseci kasnije DJ je umro, a njegova je obitelj rekla kako "nije mogao nastaviti". Imao je 28 godina.

Zbog toga su kružile glasine kako je Netflix odustao od prikazivanja filma, no, kaže Tsikurishvili, "film nikada nije trebao imati širu publiku, ali mnogi su pokazali interes i kada nisu mogli naći film, onda je krenula priča da je povučen".

Ova će, druga po redu, premijera, sasvim sigurno biti minuciozno analizirana. Čak i redatelj kaže da film sada "gleda posve drugim očima, to je vrlo emocionalno iskustvo".

Bruce Lee Obiteljsko prokletstvo Life Bizarna smrt Bruce Leeja: Kriva je prostitutka?

Posebno je to, kaže, jer su se on i Avicii zbližili tijekom njihovog maratonskog snimanja. Tsikurishvili je Tima Berglinga (Aviciijevo pravo ime) upoznao prije šest godina u njihovom rodnom gradu Stockholmu tijekom jedne večere, a glazbenik je pitao redatelja da radi dokumentarac o humanitarnom projektu kojeg je Avicii započeo i kroz koji je donirao novac programima koji se bave iskorjenjivanjem gladi u Africi.

"Kliknuli smo od samog početka", kaže Tsikurishvili.

Njih se dvojica zapravo nisu dogovorili oko nekog scenarija ili što će točno biti fokus dokumentarca. No, znali su da će biti dramatično i zanimljivo. U ranim dvadesetima DJ je prešao put od momka koji spava na tuđim sofama do superzvijezde koja zarađuje desetine milijuna dolara. 

Ključan je tu bio i njegov tadašnji menadžer, Ash Pournouri, kojeg film prikazuje kao pametnog i odanog, ali i ambicioznog do momenta opsesije i ludila. Aviciijev talent omogućio mu je tu ambicioznost.

Robin Williams TUŽAN KRAJ Life Zadnji dani Robina Williamsa: Samo je govorio - ne mogu više

Avicii se, kažu stručnjaci, razlikovao svojom muzikalnošću u žanru koji je postao dosadnjikav, i osjećajem za inovacije. No, problemi su krenuli 2012. Tada je 11 dana u New Yorku bio hospitaliziran radi pankreatitisa, jer je jako puno pio. Dvije godine kasnije, u Australiji, morao je ukloniti slijepo crijevo i žuč, nakon što se bolest vratila. 

"Alkohol mi sprječava nervozu prije nastupa", rekao je o piću.

Liječnici s kojima je bio okružen to su dodatno omogućavali tako što su mu prepisivali krda lijekova, među  kojima su i opijati poput Percoceta.

"Valjda znaju što rade", kaže Avicii u filmu.

Ponekada je bio i prepasivan. Većinu filma njegove radnje dirigira njegov menadžer.

Avicii | Author: REUTERS REUTERS

"Nisam si uzeo vremena da razmislim o tome zapravo želim. Samo sam se kretao po inerciji. Ganjao sam ideal sreće koji uopće nije bio moj", kaže u jednom trenutku.

U filmu čak i njegov menadžer priznaje kako će "Tim sigurno umrijeti, uz sve turneje, intervjue i glazbu, samo će pasti mrtav".

Osim umora, Avicii je patio i od tjeskobe i teško se nosio sa slavom i socijalizacijom. 

"Ne znam je li uopće bio svjestan što je sve potrebno da budeš uspješan koliko je on bio. Nikada se nije ugodno osjećao u centru pažnje. Slava je bila nešto što su drugi izmislili", govorio bi.

Avicii u filmu čak i citira Junga, te se osvrće na to kako "preferira intuiciju, a ne senzaciju".

Uz to, osjećao je i dužnost da financira i dobro zarađuje za sve koji su za njega radili. Osjećao se odgovornim.

Baš kao i Tom Petty koji, zdravstvenim problemima unatoč, nikada nije odustao od turneja i Avicii je to gorko platio. Prije niza koncerata u Las Vegasu DJ je rekao da "ne može više" na što mu Pournouri pred kamerama kaže da "ne cijeni novac".

Irska grupa The Cranberries Dolores O'Riordan Kultura Umrla pjevačica banda Cranberries

"To me jako pogodilo", kaže kasnije Avicii.

Zašto je htio da u javnost izađe potpuno necenzurirana verzija dokumentarca, to ne zna niti redatelj.

"On je bio iskren. Svi mi želimo, na ovaj ili onaj način ispričati priču o tome tko smo i što smo, ali on je bio beskrajno iskren o sebi", kaže Tsikurishvili.

Iako navodno nikada nisu razgovarali o specifikumima filma, Avicii mu je, navodno, rekao da je film "super".

"Dokumentarac daje vrlo jasno objašnjenje kako se osjećao. Zahvalan sam i sretan što smo toliko vremena u to uložili, da drugima pokažemo kakav je on zaista bio. To je najmanje što mogu učiniti za njega".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.