Life
13933 prikaza

Majka najluđeg ubojice na svijetu branila sina do smrti

Ted Bundy
Screenshot Netflix
On je dugo mislio da mu je majka sestra u čemu su stručnjaci vidjeli veliki dio problema njegove poremećene osobnosti

Mlada 22-godišnjakinja u bolnici za nevjenčane majke 24. studenog 1946. godine rodila je dijete, sina. Bila je to Eleanor Louise Cowell, kasnije poznata kao Louise Bundy, majka zloglasnog Teda Bundyja

Poticali su je da dijete da na posvojenje jer je stigma odgajanja djeteta rođenog izvan braka bila toliko snažna i utjecala ne samo na nju već i njezinu obitelj. Kako bi postigli neko kompromisno rješenje dječaka je uzela njezina obitelj i odgajala kao svog sina. Taj je dječak tako odrastao vjerujući da mu je majka zapravo starija sestra, što je bio dosta kompleksan problem s kojim su se bavili i mnogi biografi koji su pisali o životu Bundyja, a smatrali da su to možda bili i temelji razvoja njegovog poremećaja. Tek kasnije kada se ona udala i kad je njezin sin posvojio mladog Teda, dijete je dobilo ime po kojem je poznat i danas - Ted Bundy. 

Do danas zapravo nije poznato tko je njegov otac, jedina osoba koja odgovor na to pitanje zna je njegova majka. Po različitim glasinama koje su se mogle čuti, njegov je otac mogao biti bilo tko, od mornara na dopustu do njezinog oca zlostavljača. 

Ivan Milat Koljač iz Hrvatske Life Prve nove snimke Ivana Milata - serijskog ubojice na samrti

Bez obzira tko bio njegov otac, čini se kako se Ted s tim nije previše opterećivao. Dok je bio mlad vjerovao je da je njegov biološki djed zapravo njegov otac, a majka, zapravo njegova sestra. I nitko ga nije ispravljao. Prve tri godine dječakovog života živjeli su s njezinom obitelji u Philadelphiji. Nije to baš bilo lagodno okruženje za odgajanje djeteta, posebno zato što je ostatak obitelji imao raznih problema. Louiseina majka, njegova baka, patila je od depresije, koju je liječila terapijom elektrošokova. Njezin otac Samuel Cowell bio je poznat kao nasilni alkoholičar.

Dok mu je sestra spavala, prekrio ju je noževima

Susjedi kažu da je tukao svoju suprugu, obiteljskog psa, i susjedove mačke, dok ga Cowell pamti kao rasista, seksista, i verbalnog zlostavljača. Nažalost bio je on jedina muška figura koja je Bundyju mogla biti uzor. Poslije je sam Bundy pričao kako mu je djed bio uzor, i kako se s njim "identificirao". Koliko je takvo podrijetlo i odrastanje u takvom okruženju ostavilo utjecaj na razvoj njegovih problema, zapravo nije poznato. Sam je Bundy pokušao sve te stvari zanemariti. 

"To pitanje za nekoga tko je amater psiholog moglo bi biti odgovor na niz stvari. Zapravo mislim da je to jako glupo, i smeta me. I ne znam što bi s tim. Normalno je to", rekao je sam Bundy u intervju u Netflixovoj seriji Conversations With A Killer.

Njegova majka mogla je primijetiti sociopatske trenutke u njegovom razvoju, ili barem neke poremećaje tijekom njegova odrastanja, posebno nakon što su se odselili kada je dječak imao tri godine. Možda je posebnu pažnju trebala obratiti na incident kada se njegova sestra Julia jednog jutra probudila u krevetu prekrivenom noževima, uz mladog Teda koji se smješkao na dnu kreveta. 

Ted Bundy | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
1950. godine Eleanor Louise Cowell promijenila je svoje ime u Louise Nelson i iz Philadelphia se preselila u Tacomu, Washington gdje su joj živjeli rođaci. Neko su vrijeme živjeli s njima. Sljedeće godine na crkvenom druženju za samce Louise Nelson je upoznala Culpeppera Bundyja, bolničkog kuhara iz Tacome, koji je bio nježan i brižan čovjek. Bio je sve što Samuel Cowell nije bio, i ona se odmah zaljubila. U roku od godine dana par se vjenčao, i kasnije su postali roditelji četvero djece. 

Unatoč činjenici da ga je očuh posvojio i dao mu svoje prezime, Ted Bundy se nikada nije za njega vezao i često je govorio da ga je smatrao neinteligentnim i jednostavnim siromahom. Louise Bundy brzo se navikla na svoj novi život domaćice. Uživala je odgajajući djecu i gledajući kako ih novi suprug odvodi na kampiranje i pecanje. Nije uživala u promatranju svog najstarijeg sina, ćudljivog i udaljenog Teda Bundyja kako se jako distancira od svoje obitelji. 

Ona se trudila da obitelj održi na okupu, no Ted je s vremena na vrijeme odbijao suradnju. Louise Bundy primijetila je tu distancu, no ništa drugo u njegovom ponašanju nije ukazivalo na to da bi jednog dana mogao postati serijski ubojica. 

"Nema ništa iz moje pozadine, mog odrastanja, što je moglo pokazati da ću biti sposoban počiniti ubojstvo", rekao je sam u spomenutoj seriji. 

Cijelo vrijeme je tvrdio da je odrastao u dobrom, stabilnom kršćanskom domu sa dvoje roditelja, iako je svog očuha nazivao John. Sam je različitim biografima tijekom godina davao različite izjave po pitanju koliko mu se odrastanje moglo odraziti na kasniji ubilački nagon. 

1974. godine postao je stroj za ubijanje

Poput svake druge brižne majke sigurno je i Louise Bundy mogla vidjeti samo dobro u svojoj djeci. Kada se odmaknuo od nove obitelji pretpostavila je da je zbog tuge što su morali napustiti Philadelphiju. Čak i kada je Bundy uhićen pod sumnjom za provalu i krađu sa 18 godine, nije pomislila da se tu događa nešto puno zlokobnije, no ubrzo nakon toga drugi su primijetili da nešto nije u redu. 

Nakon što su djeca odrasla, ona je počela raditi u administraciji na Sveučilištu Puget Sound, gdje je studirao i sam Bundy prije nego se prebacio na Sveučilište Washington i studij kineskog. U to je vrijeme upoznao Elizabeth Kloepfer Kendall s kojom je počeo živjeti. Njihova romansa naglo je završila, kada je Bundy počeo sa svojim ubilačkim pohodom. 

Neki biografi vjeruju da je krajem 60-ih Bundy koji se preselio u blizinu svojih bake i djede, saznao da njegova majka nije njegova sestra. 

Peter Madsen HOROR Top News Smrt novinarke: Prvo ju je mučio, pa raskomadao

Poslije je tvrdio da je u to vrijeme ubio dvije žene u Philadelphiji, no njegovo prvo potvrđeno ubojstvo dogodilo se 1974. godine, a od tada je postao stroj za ubijanje.Vjeruje se da je Bundy u razdoblju od 1974. do 1989. godine ubio 30 žena. Neko je vrijeme bio neuhvatljiv, sve do siječnja 1989. godine kada je pogubljen. Njegova suđenje veliku je pažnju dobilo u medijima, a na sudu se ponašao kao zvijezda, i branio sam sebe. Bila je to prava senzacija, a muzeji diljem zemlje počeli su prikazivati razne njegove osobne stvari kako bi privukli njegove morbidne obožavatelje

Odlučno je tvrdio da je nevin, no kasnije je ubojstva priznao a nekoliko njih i detaljno opisao. Javnost je mislila da je kriv, no po pisanju biografa, oni njemu bliski su propagirali njegovu nevinost unatoč priznanju. Među njima bila je i njegova majka. Tijekom uhićenja i suđenja tvrdila je da nema šanse da je njezin sin počinio te stravične zločine. 

1980. godine nakon osude za otmice i ubojstvo 13 godišnje Kimberly Leach u Floridi, rekla je da i dalje podržava svog sina. 

"Ted Bundy ne ubija žene i malu djecu. Naša vjera u Teda, naša vjera da je on nevin, nikada nije prestala. I nikada neće", rekla je u jednom intervju. 

Čak i nakon njegova priznanja Louise Bundy je stala uz njega. Branila ga je i kada se špekuliralo 1999. godine da je možda ubio svog osmogodišnjeg susjeda. 

"Odbacujem tu tvrdnju i mišljenje drugih da je on to napravio samo zato što smo tad živjeli u Tacomi, kada je imao 14 godina. Sigurna sam da nije", rekla je tada. 

U zadnjem pozivu mu rekla da ga voli

Unatoč podršci i stalnoj obrani svog sina nije mogla spasiti od električne stolice. Posljednji put je s njim pričala na dan njegova pogubljenja, 24. siječnja 1989. godine. No njegova smrt nije obrisala njegovu zlokobnu povijest. Johnny i Louise Bundy i dalje su se borili sa prozivanjima da su bili roditelji jednog od američkih najzloglasnijih zločinaca. Tijekom godina suđenja borili se sa glasinama da su znali što im sin radi i da su to zataškavali. Bili su prisiljeni preseliti se i promijeniti svoj broj telefona kako bi izbjegli pozive i pisma pune mržnje. 

Vlado Taneski Vlado Taneski Life Davio žene žicom jer su ga podsjećale na majku

No to njegovu majku nije usporilo. Nakon njegove smrti, postala je aktivna članica lokalne crkve, radila u zajednici i trudila se dati nešto više od sebe. Bila je brižna majka svojoj ostaloj djeci i dobra supruga. Oni koji su ih znali na području Tacome opisivali su ih kao dobre ljude i ugodnu obitelj, bez obzira na njihovu povezanost sa serijskim ubojicom. 

Ne zna se je li imala i kakav odnos sa njegovom suprugom Carol Ann Boone ili djetetom kojeg su začeli dok je čekao pogubljenje, Rose Bundy.

Ime Teda Bundyja se nikada neće zabravit, no obitelj je uspjela zadržati anonimnost i uklopiti se u društvo. Umrla je 2012. godine sa 88. godine. Lokalna zajednica pamtit će je kao dobru i brižnu ženu, dok će je šira javnost pamtiti kao vjernu majku koja je svog sina branila do trenutka njegove smrti. 

Tome u prilog idu i posljednje riječi koje mu je rekla, u ta dva puta prije pogubljenja kada su se čuli. U posljednjem pozivu rekla mu je da ga voli.

"Uvijek ćeš biti moj dragi i dragocjeni sin", rekla mu je tada, a ostalo je zabilježeno na zatvorskoj snimci. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Faddianna
    Faddianna 01:58 22.Lipanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com

  • BESTpartizan 20:45 21.Lipanj 2019.

    luđak