Life
17135 prikaza

Istražitelji tvrde: Maddie je živa!

Nestanak britanske djevojčice Maddie
screenshot/youtube
Prošlo je 10 godina otkako je malena Britanka oteta u Portugalu, a vodeći detektiv uvjeren je kako nije mrtva

Teoretičari zavjera primili su se jednog od najvećih neriješenih misterija u nedavno doba - nestanka britanske trogodišnjakinje Madelaine McCann iz portugalskog turističkog odmarališta Praia da Luz 3. svibnja 2007. Prošlo je deset godina otkako je djevojčica nestala dok su njeni roditelji, Kate i Garry, bili s prijateljima u obližnjem tapas baru.

Premda bi danas trebala imati gotovo 14 godina, njeni roditelji još uvijek nisu pomaknuli niti jednu jedinu stvar u njenoj sobu u britanskom Leicestershireu, a na krevetu se još uvijek nalaze neotvoreni darovi za njen četvrti rođendan. Kao što to čine svake godine, njeni će roditelji obilježiti njen rođendan 12. svibnja.

U desetljeću nakon njenog nestanka, njeni su se roditelji susreli s bezobzirnom okrutnosti i optužbama ljudi koji misle da su je oni namjerno ili slučajno ubili te sakrili njeno tijelo.

Pedofili, ubojstvo, zataškavanje...

Čak i glavni istražitelj, Goncalo Amaral, koji je o slučaju napisao knjigu "Istina laži", vjeruje kako su oni upleteni u njen nestanak.
Postoje teorije kako je oteta od strane para koji je žarko želio dijete, ili pak uhvaćena od strane zlokobnog pedofilskog kruga...

Najnovija je teorija da se britanska tajna služba MI5 dogovarala s Mcannima kako bi prikrili istinu o smrti njihove kćeri.
Portugalska je policija 2013. ponovno otvorila taj "hladni slučaj" nakon što je britanska policija pronašla novih 41 osumnjičenih lica i 200 tragova koje su Portugalci prethodno izignorirali.

No, Maddie je još uvijek nestala

Ian Horricks, umirovljeni detektiv za ubojstva iz odijela Metropolitan policije koji je danas glavni konzultant za RGP Global Services (neriješene međunarodne zločine) čvrsto vjeruje kako je Maddie još živa.

- Nakon što sam posjetio mjesto zločina, uvidio sam kako je lako otmičar mogao uzeti dijete i lako pobjeći unutar dvije minute. Kad bi skrenuo desno od apartmana, mogao je nestati iz vida za 30 sekundi - rekao je Daily Beastu.

- Priče o tome da su Maddie ugrabili pedofili ili trgovci ljudima za klijenta u udaljenom mjestu, ili čak nategnutije teorije od te, mogu biti predmetom rasprave,  no po meni nisu vjerodostojne. Također, ideja da je slučajni provalnik odlučio da ugrabi dijete mi ne "drži vodu" - kaže Horricks.

Tvrdi kako njeni roditelji sigurno nisu upleteni u cijelu priču.

- Čak i da se dogodio tragični incident u kojem je nesretno poginula, logično je misliti kako bi odmah pozvali hitnu pomoć ili nešto, ipak se radi o njihovom djetetu. Tko može reći da su hladnokrvno zaključili da je mrtva, sjeli i isplanirali kako se riješiti njenog tijela tako perfidno da ono do danas nije nađeno? I jesu li onda nakon svega posve mirno otišli na večeru? To je nebuloza do ekstrema - smatra Horricks.

Umjesto toga, vjeruje da je otmica planirana i proračunata na način da su otmičari proučili ponašanje Mccanna, što bi uostalom trebalo biti važna lekcija svim roditeljima.

Oni su svaku večer večerali u turističkom kompleksu, tako da su se izmjenjivali u društvu sa svojim prijateljima. Svakih 20 minuta bi majka, a potom otac, odlazili do apartmana provjeriti djevojčicu i njenu mlađu sestru te brata koji su spavali. Horricks vjeruje kako je ta rutina olakšala otmičarima cijelu stvar nakon što su je analizirali.

Osim toga, imali su lak pristup apartmanu preko terase.

Maddie danas izgleda drugačije i ne sjeća se tko je?

Posljednji su je vidjeli njezini roditelji, kako spava u apartmanu, prije nego su izišli na večeru sa sedam prijatelja u restoran tik do apartmana. Kad je Kate otišla u apartman provjeriti spavaju li djeca, Madeleine nije bilo, a njezini mlađi brat i sestra prespavali su otmicu.

Pozvali su policiju i 60 zaposlenika resorta i gostiju cijelu je noć tražilo djevojčicu. Policija je obavijestila sve granične prijelaze, španjolsku policiju i zračne luke.

Stotine volontera uključilo se u potragu za malom Madeleine. Dakle, otac je provjerio apartman u 21.05, a sljedeći je u provjeru otišao obiteljski prijatelj koji je samo naslonio uho na vrata. Tek je majka Kate u 22.00 ušla u apartman te otkrila da je djevojčica nestala - što daje otmičarima punih sat vremena za njihov bijeg.

Bilo da je riječ o stranim posjetiteljima ili lokalcima, uvjeren sam da je Madeleine i njena obitelj primijećena nakon dolaska te se otmica planirala kroz nekoliko dana.

Na tragu tog razmišljanja, i Horrick i roditelji su uvjereni kako je Maddie živa

- Osim toga, nemojmo zaboraviti da tko god je oteo Madeleine, znao je da bi ju s vremenom mogli prepoznati te je nekako osigurao da se to ne dogodi. Ona sada može imati kosu druge boje, tamniju put, govoriti drugim jezikom i ne sjeća se više dobro roditelja. Ipak, ako je živa, kao tinejdžerka bi mogla početi postavljati pitanja i postati znatiželjna o svom porijeklu, a nitko ne zna kamo bi je to moglo odvesti. Za dobrobit McCanna, nadajmo se, kući, kaže Horricks.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.